Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48

Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte....

Noni šťáva ( Morinda citrifolia )

tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod noni váží cca 1kg a obsahuje cca 100 vitaminů  a minerálů ( sodík, draslík, železo, Plody Nonimangan a hořčík, selen  ), dále obsahuje 18 aminokyselin, enzymy, esenciální mastné kyseliny a vlákninu.
  • čistí tělo
  • urychluje regeneraci
  • podporuje imunitní systém
  • podporuje paměť a koncentraci - brainfood
  • mírní vedlejší účinky chemoterapie

Ostropestřec mariánský (olej, mleté semínko, extrakt)

ostropestřec mariánský patří oprávněně mezi superpotraviny, protože je klíčovým představitelem, který čistí a regeneruje játra. Klíčovou Ostropestřec mariánskýsložkou je silymarin. Olej se používá také ve studené kuchyni do salátů. Semena ostropestřce obsahují 27 % bílkovin a 30 % jedlého oleje (kyselina linolová, olejová a nenasycené mastné kyseliny), tyramin, histamin, aminokyseliny, cukry, quercetin a vitamin E. Slupky semen jsou navíc výborným zdrojem vlákniny a pomáhají s čistěním trávicího systému.
Ostropestřec mariánský je silný antioxidant, který čistí a posiluje organismus. Semínka ostropestřce pomáhají také při migrénách a zavratích. Více
  • antioxidant
  • propívá při křečových žilách

Moringa olejodárná ( MORINGA OLEIFERA )

Moringa - strom života, obsahuje 90 živin a 46 antioxidantů. Je zdrojem vitaminu A ( beta-karoten ) , vitamínu B1( thiamin ), vitaminu B2 ( riboflavin ), vitamínu Moringa olejodárnáB3 ( niacin ), vitaminu B6 ( Pyridoxine ), vitaminu B7 ( biotin ), B9 kyseliny listové , vitamin C ( kyselina askorbová ), Vitaminu D ( cholekalciferol ), vitaminu E ( tokoferol ) a vitamínu K, dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny Omega 3, 6 a 9, minerálů ( železo, zinek, hořčík, draslík, fosfor, vápník, měď a mangan ) a 18 esenciálních aminokyselin.
  • zdroj omega 3
  • brainfood
  • vhodné pro sportovce a vegany
Použití: do pomazánek, smoothie, teplých i studených omáček, ochutí třeba také těstoviny i brambory, lze ho nasypat na ryby i maso, do dipů i polévek. 
 

Mochyně peránská - Golden berry - physalis

Plody Mochyně peruánské ( nazývané též Goldenberries, Physalis Peruviana, židovská třešeň nebo Incan Berries ) mají těžce popsatelnou příjemně ovocitou Mochyně peruánskáchuť, rozlévající se po celém jazyce. Vzdáleně připomíná pomeranče a limetky, přičemž voní po karamelu. Tato chuť během několika okamžiků transformuje mezi ovocnou lehkou a hutnou sladkokyselou a opět nazpátek. Důležité je přivonět a nechat se unést dálkou peruánské přírody, na níž našinec není při chuti zvyklý. Golden berries je vzácnou příbuznou rajčete, která roste na keříčcích o výšce 1m. 
  • superpotravina a adaptogen
  • podporuje imunitní systém
  • nízký glykemický index
  • působí proti procesu stárnutí
  • pomáhá při detoxikaci
  • více
Plody mochyně mají sladkokyselou chuť a mohou být použity jako alternativa rozinek
 

Šungitová drť na čištění a harmonizaci vody

Šungitovou drť použiijete tak, že ji nasypete (cca 100g) na 1,5 - 2 litry vody, necháme cca 24-48 hodin odstát. Šungitová drť odebírají šungitová drťnečistoty a mikroby, a zajišťue, aby byla voda pitná a kvalitní – s optimálním obsahem soli, stopových prvků a tvrdostí. Taková voda pomáhá léčit, vyplavit alergeny, urychlit metabolismus.
  • aktivátor vody a přírodní filtr
  • šungitovou vodu získáte úpravou běžné vody z vodovodního kohoutku bez složitých procedur a nákladů
  • šungitová drť vydrží cca 3-6 měsíců, potom se sníží její čistící schopnost a je nutno ji vyměnit za novou.

Příprava šungitové vody: 

šungitovou drť nasypeme do 5-6 litrové skleněné nádoby - karafy ( 300g šungitové drťi) necháme 48 hodin působit, potom šungit důkladně propereme, vodu vylejeme včetně prachu a karafu umyjeme od zbytku prachu a drobných úlomků ( šungit nejlépe přecedíme přes umělohmotné sítko a vrátíme zpět). potom nasypeme šungit zpět do karafy, zalejeme vodou a necháme cca 24 hodin čistit. Po té vodu slejeme do jiné skleněné nádoby a můžeme ji pít nebo používat napřípravu čaje nebo kávy.
 

Kokosová mouka

kokosová mouka je zdravější alternativa obilných mouk – je bezlepková, má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Připravuje se z bíléhoKokosová mouka sušeného jádra kokosového ořechu (tzv. rozemletá kokosová kopra), který zůstane po extrakci kokosového oleje. Má výraznou charakteristickou chuť zralého kokosu a díky nízkému obsahu sacharidů je vhodná i pro diabetiky. Tato mouka se dá kombinovat i s jinými moukami.

Slzovka obecná

Slzovka obecná (tzv. Jojobovy slzy) je obilovina původem z Asie, vzhledem podobná kroupám. Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek, Slzovka obecná salátů i jako náhrada rýže. Podporuje detoxikaci, posiluje imunitu a zpomaluje šedivění vlasů. Změkčuje a zvláčňuje, pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin či různé druhy nádorů – často se užívá jako podpůrná léčba (cca dvě lžíce denně). Slzovková zrna obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku.
  • bezlepková obilnina, zdravější alternativa rýže
  • čistící účinky pro tělo a podporují zažívání
  • brainfood
  • více
 

Bazalková semínka - hit roku 2017

Bazalka je bylina, koření které je původem z Dálného východu (Indie a Východní Asie). Rostlina je široce používán při vaření a lidovémBazalkové semínko léčitelství. Bazalka má příjemnou vůni a dodává lahodnou chuť mnoha pokrmům, semena rostliny jsou používány jako zahušťovadlo jídel a vzhledem k podobným vlastnostem jako mají chia semínka má i podobné využití. Bazalka je považována za univerzální a používá v kombinaci s mnoha dalšími bylinkami a kořením. V současné době je obtížné najít jinou podobnou rostlinu, která by měla více prospěšných vlastností pro lidské zdraví.
  • brainfood
  • detoxikuje organismus
  • vhodný při redukčních dietách

Kombucha

Kvašený čajový nápoj Kombucha zelená je především skvělým zdrojem probiotik, posiluje imunitu, je prospěšný při léčbě cukrovky a měl by působit preventivně proti kardiovaskulárním nemocem. Kombucha se říká „houbě“ z východní Asie – jde o lívancový útvar tvořený několika druhy kvasinek a bakterií. Ve staré Číně se čajová houba ctila jako božský dar.

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>