Hnědá rýže

Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější Hnědá rýže než bílá rýže. Obsahuje vitamíny E, PP, skupiny B ( thiamin ( B1 ), riboflavin ( B2 ), niacin ( B3 ) a vitamin B6 ), minerály fosfor ( největší zdroj ), draslík, chlor, hořčík, sodík, vápník, síru,  ve stopovém množství - železo, mangan, zink, křemík, hliník, měd, vanad, bor, fluor, nikl, molybden, selen, kobalt a jód. Dále je rýže zdrojem vlákniny, sacharidů, proteinů, tuků ( nenasycených mastných kyselin ), 8 esenciálních aminokyselin.
 

Hnědá rýže a její účinky:

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • brainfood - podporuje nervový systém ( podporuje inteligenci a zlepšuje paměť )
  • dodává tělu energii
  • zlepšuje krevní oběh a ledviny
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • dobře zasytí, lehce stravitelná
  • skvělá pro redukční diety
  • zdroj vitamínu B15 (antistresový vitamin)
  • zdroj proteinů
  • působí proti  průjmu 
  • prospívá spánku
  • zlepšuje vzhled pleti a vlasů
  • u kojících matek zvyšuje produkci mléka
  • čistí tkáň kloubů
  • společně se zeleninou, luštěninami a celozrnnými pšeničnými produkty chrání před chronickou zácpou
  • odstraňuje toxiny
  • posiluje imunitní systém
  • mírní pálení žáhy
  • podporuje trávení
  • podporuje obnovu vodní bilance v těle
  • pomáhá odstranit otoky
  • neobsahuje lepek, vhodná pro celiaki a vegany
  • snižuje zvýšenou kyselost v žaludku
  • podporuje obnovu střevní mikroflóry
  • eliminuje nadbytečná ložiska soli
  • inhybuje růst rakovinových buněk díky obsahu gama orizeinu
Příprava hnědé rýže: trvá déle než u bílé rýže, cca 25-30 min. Pro lepší chuť doporučujeme namočit přes noc do studené vody. Po uvaření má mírně tuhou konzistenci a chutná po oříšcích. Je výtečným zdrojem vlákniny, vitamínů a stopových prvků. 
Použití: jako bílá rýže, do salátů jako příloha, do polévek, snídaňových směsí...
 

Kde koupit hnědou rýži?

Druhy rýže:

  • bílá rýže natural
  • bílá rýže basmati
  • hnědá rýže natural
  • hnědá rýže basmati - nejkvalitnější rýže
  • parboiled je speciální druh rýže přecházející zvláštní úpravou, díky které se minerální látky a vitamíny přenášejí ze slupek do zrn (z hlediska výživy se však nevyrovná hnědé rýži natural)
  • Indiánská rýže (nazývaná také kanadská, divoká nebo černá) je vlastně zrno vysoké vodní trávy; má oříškovou chuť a pozoruhodný obsah vitamínů skupiny B

Rýže

Jak vařit rýži, aby se minimalizoval obsah arzénu

12.05.2017 22:24
Díky používání průmyslových hnojiv a pesticidů je v rýži obsažen zbytkový arzén, který může způsobit srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny. Vědci z Belfastu zastoupení profesorem Mehargem zkoušeli různé způsoby vaření rýže a měřily zbytkový obsah jedovatého arzénu Testované...

Jak uvařit rýži?

22.10.2016 23:20
Vařená celozrnná nebo natural rýže 1 hrnek celozrnné nebo natural rýže 4 hrnky studené vody Rýži propereme a necháme ji okapat. V hrnci uvedeme vodu do varu, přidáme rýži, promícháme, plotýnku stáhneme na střední výkon a za občasného promíchání vaříme nazakrytou rýži asi 30 minut téměř doměkka....

Černá rýže a její aktivní látky

11.10.2016 17:02
Černá rýže, zakázaná rýže? Ano, opravdu! Do našeho podvědomí a taky jídelníčků byla již od mala vštěpována a servírována pouze rýže bílá. Mnoho z nás o ostatních druzích a odlišných zbarveních nevěděla nebo jen něco málo zaslechla. Rozhodla jsem se, že nám tedy dnes něco o černé rýži...

Rizoto z hnědé rýže

11.10.2016 16:42
Hnědá rýže Hnědá rýže je skvělým produktem pro nahrazení rýže z varných sáčků. Hnědá rýže (můžete použít černou nebo červenou rýži) se řadí ke zdravým produktům bez chemického očištění. Ve slupkách, které na rýži zůstávají je spoustu prospěšných látek, které nám pomáhají regenerovat organismus a...

Diskusní téma: Hnědá rýže

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek