Hnědá rýže

Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější Hnědá rýže než bílá rýže. Obsahuje vitamíny E, PP, skupiny B ( thiamin ( B1 ), riboflavin ( B2 ), niacin ( B3 ) a vitamin B6 ), minerály fosfor ( největší zdroj ), draslík, chlor, hořčík, sodík, vápník, síru,  ve stopovém množství - železo, mangan, zink, křemík, hliník, měd, vanad, bor, fluor, nikl, molybden, selen, kobalt a jód. Dále je rýže zdrojem vlákniny, sacharidů, proteinů, tuků ( nenasycených mastných kyselin ), 8 esenciálních aminokyselin.
 

Hnědá rýže a její účinky:

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • brainfood - podporuje nervový systém ( podporuje inteligenci a zlepšuje paměť )
  • dodává tělu energii
  • zlepšuje krevní oběh a ledviny
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • dobře zasytí, lehce stravitelná
  • skvělá pro redukční diety
  • zdroj vitamínu B15 (antistresový vitamin)
  • zdroj proteinů
  • působí proti  průjmu 
  • prospívá spánku
  • zlepšuje vzhled pleti a vlasů
  • u kojících matek zvyšuje produkci mléka
  • čistí tkáň kloubů
  • společně se zeleninou, luštěninami a celozrnnými pšeničnými produkty chrání před chronickou zácpou
  • odstraňuje toxiny
  • posiluje imunitní systém
  • mírní pálení žáhy
  • podporuje trávení
  • podporuje obnovu vodní bilance v těle
  • pomáhá odstranit otoky
  • neobsahuje lepek, vhodná pro celiaki a vegany
  • snižuje zvýšenou kyselost v žaludku
  • podporuje obnovu střevní mikroflóry
  • eliminuje nadbytečná ložiska soli
  • inhybuje růst rakovinových buněk díky obsahu gama orizeinu
  • více
Příprava hnědé rýže: trvá déle než u bílé rýže, cca 25-30 min. Pro lepší chuť doporučujeme namočit přes noc do studené vody. Po uvaření má mírně tuhou konzistenci a chutná po oříšcích. Je výtečným zdrojem vlákniny, vitamínů a stopových prvků. 
Použití: jako bílá rýže, do salátů jako příloha, do polévek, snídaňových směsí...
 

Hnědou rýži?

Druhy rýže:

  • bílá rýže natural
  • bílá rýže basmati
  • hnědá rýže natural
  • hnědá rýže basmati - nejkvalitnější rýže
  • parboiled je speciální druh rýže přecházející zvláštní úpravou, díky které se minerální látky a vitamíny přenášejí ze slupek do zrn (z hlediska výživy se však nevyrovná hnědé rýži natural)
  • Indiánská rýže (nazývaná také kanadská, divoká nebo černá) je vlastně zrno vysoké vodní trávy; má oříškovou chuť a pozoruhodný obsah vitamínů skupiny B

Rýže

Bezlepkové perníčky z rýžové mouky

30.11.2017 21:56
V jedné míse si smícháme veškeré suché ingredience. V druhé míse všechny mokré. Mokré začneme postupně přidávat k suchým a pořádně mícháme. Když nám těsto drží pěkně při sobě, dáme těsto uležet do ledničky, nejlépe přes noc. Následně rozválíme těsto na plát a vykrajujeme tvary pomocí vykrajovacích...

Jak vařit rýži, aby se minimalizoval obsah arzénu

12.05.2017 22:24
Díky používání průmyslových hnojiv a pesticidů je v rýži obsažen zbytkový arzén, který může způsobit srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny. Vědci z Belfastu zastoupení profesorem Mehargem zkoušeli různé způsoby vaření rýže a měřily zbytkový obsah jedovatého arzénu Testované...

Jak uvařit rýži?

22.10.2016 23:20
Vařená celozrnná nebo natural rýže 1 hrnek celozrnné nebo natural rýže 4 hrnky studené vody Rýži propereme a necháme ji okapat. V hrnci uvedeme vodu do varu, přidáme rýži, promícháme, plotýnku stáhneme na střední výkon a za občasného promíchání vaříme nazakrytou rýži asi 30 minut téměř doměkka....

Černá rýže a její aktivní látky

11.10.2016 17:02
Černá rýže, zakázaná rýže? Ano, opravdu! Do našeho podvědomí a taky jídelníčků byla již od mala vštěpována a servírována pouze rýže bílá. Mnoho z nás o ostatních druzích a odlišných zbarveních nevěděla nebo jen něco málo zaslechla. Rozhodla jsem se, že nám tedy dnes něco o černé rýži...

Rizoto z hnědé rýže

11.10.2016 16:42
Hnědá rýže Hnědá rýže je skvělým produktem pro nahrazení rýže z varných sáčků. Hnědá rýže (můžete použít černou nebo červenou rýži) se řadí ke zdravým produktům bez chemického očištění. Ve slupkách, které na rýži zůstávají je spoustu prospěšných látek, které nám pomáhají regenerovat organismus a...

Diskusní téma: Hnědá rýže

Titulek: dietvolo Axovaky Axovaky Vložil: Wajtekdietvolo Datum: 21.09.2022

stx21 Uteday Axovaky Axovaky nocleg augustow noclegi pracownicze augustow tanie noclegi w augustowie noclegi w augustowie noclegi augustow ul. turystyczna

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>