Pohanka

Pohanka je pseudoobilnina původem z Himalájí,  je také důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Z vitaminů obsahuje hlavně B1 , B2 , B3 (niacin), E, P ( rutin ) a C. Orientačně se dá říct, že květy pohanky obsahují cca 200–400mg rutinu na 100g květu, semena asi 20mg rutinu Pohanka zrnona 100g (ovšem 100g pohankových semen seženete nesrovnatelně snadněji než stejné množství květů…). Největšími světovými pěstiteli pohanky jsou Rusko a Čína. Konvenční i bio pohanka se pěstuje také v České republice, ale její produkce nepokrývá poptávku. V zemědělství se pohanka používá jako zelené hnojení ( obohacuje půdu o fosfor, draslík, organickou hmotu ).
  • bezlepková pseudoobilnina
  • zdroj vlákniny ( rozpustné i nerozpustné )
  • zdroj proteinů cca 10%
  • nejvýznamější zdroj přírodního Rutinu ( vitamin P ) funguje ve spojení s vitaminem C
  • zdroj lysinu 

Druhy výrobků z pohanky

Pohanka a její účinky na zdraví

  • zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny ( rutin )
  • antioxidant - flavonoidy
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • příznivě působí na trávící trakt, játra a kardiovaskulární soustavu
  • slouží jako prevence aktivizace herpetických virů (původce oparů)
  • podporuje obranyschopnost organismu 
  • posíluje stěny a zvyšuje pružnost krevních vlásečnic 
  • působí jako prevenci srdečních chorob
  • působí proti cevním křečím a otokům
  • má protizánětlivé, antimutagenní a antikarcinogenní účinky 
  • snižuje jaterní cholesterol a hladinu plazmových lipidů.
  • kombinace pohanky s jogurtem je vhodná na detoxikaci
pohanková moukaPoužití: kroupy - rizota, do polévky, jako příloha, do zeleninových salátů, pohankové klíčky
Příprava: pohanku vařte v poměru jeden 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody. Vařte 10 - 15 minut a nechte pod pokličkou dojít.
 

 

 

Pohankové rizoto - recept pro 2 osoby

Pohanku povaříve 20 min. v osolené vodě v poměru 2 :1 (2 díly vody) s větší špetkou bujónu.. Na řepkové oleji mezitím osmažíme dozlatova nakrájenou cibulku dozlatova a následně přidáme kukuřici a tuňáka - dochutíme solí pepřem, či jiným kořením dle chuti e a smíchejte s vařenou pohankou a ještě smažíme společně. Nakonec pohankové rizoto posypeme strouhaným sýrem.

Ingredience: 200 g BIO loupané pohanky, 1 konzerva tuňáka, 150 g sterilované kukuřice, cibule, sůl a pepř, zeleninový bujón, řepkový olej, strouhaný tvrdý sýr

Pohankové palačinky pro celou rodinu - 5 porcí

  • 130 g pohankové mouky
  • 60 g tmavé rýžové mouky (případně pšeničné, ale pozor ta obsahuje lepek)
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva bez fosfátů
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 175 ml mléka
  • 2 lžičky řepkového oleje
  • 2 vejce

Postup přípravy: nejdříve smíchejte suché suroviny a poté přidejte vejce, mléko a olivový olej. Vznikne vám hladké těsto, které si vždy před nabráním naběračkou lehce promíchejte. Palačinky smažte na řepkovém oleji Palačinky podávejte s ovocem, s domácí marmeládou či čerstvým ovocem a tvarohem. Pohankové palačinky jsou mnohem sytější než klasické. Uvidíte, že jich sníte méně. Zdroj: prostreno.cz

Kde koupit pohanku?

Diskusní téma: Pohanka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>