Rýže

Celozrnná rýže obsahuje 68 až 72 % sacharidů (hlavně škrobů a také 10% vlákniny), 8 až 12 % bílkovin, 2,5 % tuků a 4 až 5 % minerálních rýželátek. Polobroušená rýže natural je stále velmi výživná. Následuje rýže parboiled, proti bílé rýži má až dvakrát více minerálů a vitamínů, hlavně vitamínu B1, který se stejně jako ostatní vitamíny a minerály napařováním přesunul z otrub do endospermu. Zrnka parboiled rýže jsou nažloutlá a velmi lesklá a pevná, škroby v nich zželatinizovaly a parboiled rýže se proto nelepí k hrnci. Nejméně živin pak obsahuje rýže bílá, loupaná, zbavená otrub i klíčku, obsahuje průměrně 80% sacharidů (z toho 1,3% je vláknina), 7% bílkovin, 0,7% tuků, nejméně výživná je v předvařené formě. Při úpravě bílé rýže (mletí a broušení) dochází k ničení 67% vitaminu B3, 80% vitamínu B1, 90% vitaminu B6, polovině manganu, polovině fosforu a 60% železa, veškeré vlákniny jakož i esenciální mastné kyseliny obsažené v surové bílé rýži.

  • Čína je s roční sklizní 145 milionů tun a podílem 30 procent na světovém trhu suverénně největším producentem rýže.

Zdravější alternativy bílé rýže: hnědá, červená a černá.

  • při zažívacích problémech
  • zdroj plodnosti
  • podporuje metabolismus
  • pozitivně ovlivňuje imunitu (díky obsahu glukanu a vitamínu E) - zpomaluje proces stárnutí
  • mírní průjem a zácpu
  • při poruchách trávení
  • nejkvalitnější obilné bílkoviny
  • neobsahuje lepek
  • podporuje růst svalů
  • zdroj esenciálních aminokyselin
  •  zbavuje tělo od toxinů
  • stabilizuje obsah cukru v krvi
  • výborně pohlcuje vlhkost (pokud Vám spadne mobil dovody, vložte jen do nádoby se suchoz rýží), můžete ji dát všude tak, kde chcete pohlcovat vlhkost
  • suchý zdroj tepla (nahřejete rýží nebo sůl v mikrovlnace a přiložíte na namožené, ztuhlé nebo bolestivé svaly či krční páteř)
  • vodu v které proplachujete rýži (obsahuje minerály, fosfor, dusík a draslík) můžete použít jako výživnou zálivku rostlin

Druhy rýže:

  • bílá rýže natural
  • bílá rýže basmati
  • červená dlouhozrná rýže ( je dobrým zdrojem vitaminu B1, B2, vlákniny, železa a vápníku)
  • černá rýže
  • hnědá rýže natural
  • hnědá rýže basmati - nejkvalitnější rýže
  • parboiled je speciální druh rýže přecházející zvláštní úpravou, díky které se minerální látky a vitamíny přenášejí napařováním ze slupek do zrn (z hlediska výživy se však nevyrovná hnědé rýži natural)
  • Divoká rýže - Indiánská rýže (nazývaná také kanadská, divoká nebo černá) je vlastně zrno vysoké vodní trávy; má oříškovou chuť a pozoruhodný obsah vitamínů skupiny B

Kompletní rozdělení rýží i dle oblasti pěstování:

  • africká: zrna mají červené otruby, pěstuje se hlavně v západní Africe, pochází z doby před 2 až 3 tisíci let z delty řeky Niger
  • arborio: italská krátkozrnná rýže na risotto, uvařená je uvnitř pevná, ale na povrchu uvolňuje velké množství škrobu
  • basmati: dlouhozrnná, po uvaření sypká a voňavá rýže, pěstuje se převážně v Indii a Pákistánu
  • bhútánská červená: střednězrnná polobroušená rýže červené barvy
  • calaspara: španělská kulatozrnná rýže používaná na vaření paelly
  • calrose: v Kalifornii pěstovaná střednězrnná rýže vhodná i na sushi
  • carnaroli: jeden z italských střednězrnných druhů rýže určený pro přípravu risotta, zrnka jsou po uvaření uvnitř pevná, ale na povrchu velmi měkká a škrobnatá
  • černá: do této skupiny patří různé celozrnné dlouhozrnné rýže se semeny černé barvy, jsou velmi výživné, pěstují se v Itálii, Francii, Číně, Laosu (rýže Khaw Dam) i jiných zemích
  • červená Red Cargo: celozrnná dlouhozrnná, po uvaření sypká rýže, pěstuje se v Thajsku
  • červená z Camargue: francouzská nebroušená krátkozrnná rýže, po uvaření mírně lepí
  • fialová: neloupaná dlouhozrnná laoská rýže
  • indiánská divoká rýže: fakticky se nejedná o rýži, ale o příbuzný druh trav s tenkými dlouhými černými zrny, zizánii, který se pěstuje v Severní Americe, roste v mělkých vodách s mírným prouděním, nad hladinu vody vykukují jen klasy, zrna se konzumují nebroušená a jsou bohatší na bílkoviny než jiné obilniny, obsahují veškeré esenciální bílkoviny (včetně lysinu) a také vitamíny skupiny B, železo, hořčík, fosfor, zinek a mangan
  • jasmínová: tato dlouhozrnná rýže po uvaření voní a mírně lepí, pochází z Thajska
  • koshihikari: v Japonsku, USA a Austrálii oblíbená krátkozrnná sushi rýže
  • lepkavá (lepivá): zahrnuje škrobnaté a po uvaření velmi lepivé druhy, které se v jižní a jihovýchodní Asii používají k vaření dezertů, kaší, sushi i slaných jídel. V Evropě se používá lepivá bezlepková rýžová mouka i jako náhrada pšeničné lepkové mouky na přípravu bezlepkového chleba (doporučujeme však jen 25% celkového podílu mouky)
  • maratelli: italská střednězrnná risottová rýže, po uvaření jsou zrna uvnitř pevná, ale na povrchu uvolňují ve větším množství škrob
  • mléčná: bílá krátkozrnná rýže velmi vhodná pro přípravu kaší a dezertu - mléčné rýže (odtud pochází její název)
  • patna: je podobná rýži basmati, ale zrna má ještě delší (i více než 6 mm), je rozšířená v Indii
  • sasanishiki: krátkozrnná sushi rýže z Japonska
  • sladká: krátkozrnná celozrnná rýže, tento druh je oblíbený v Japonsku a připravují se z ní dezerty a kaše
  • thaibonnet: sypká dlouhozrnná rýže pěstovaná v Itálii
  • vialone nano: italská střednězrnná rýže na rizoto, uvařená je uvnitř pevná, ale z vnější strany zrn se uvolňuje značné množství škrobu
  • yamada nishiki: japonská krátkozrnná rýže sloužící především k výrobě saké

Rýže, obsah proteinů a vlákniny - srovnání

TIP: rizoto z hnědé rýže

Jak chutná rýže nejlépe?

Článek: jak správně vařit rýži, aby neobsahovala toxiny?

Článek: Hnědá rýže a její účinky na zdraví

 

Různé druhy rýže, rýžové mouky a rýžový olej?

 

Rýže

Bezlepkové perníčky z rýžové mouky

30.11.2017 21:56
V jedné míse si smícháme veškeré suché ingredience. V druhé míse všechny mokré. Mokré začneme postupně přidávat k suchým a pořádně mícháme. Když nám těsto drží pěkně při sobě, dáme těsto uležet do ledničky, nejlépe přes noc. Následně rozválíme těsto na plát a vykrajujeme tvary pomocí vykrajovacích...

Jak vařit rýži, aby se minimalizoval obsah arzénu

12.05.2017 22:24
Díky používání průmyslových hnojiv a pesticidů je v rýži obsažen zbytkový arzén, který může způsobit srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny. Vědci z Belfastu zastoupení profesorem Mehargem zkoušeli různé způsoby vaření rýže a měřily zbytkový obsah jedovatého arzénu Testované...

Jak uvařit rýži?

22.10.2016 23:20
Vařená celozrnná nebo natural rýže 1 hrnek celozrnné nebo natural rýže 4 hrnky studené vody Rýži propereme a necháme ji okapat. V hrnci uvedeme vodu do varu, přidáme rýži, promícháme, plotýnku stáhneme na střední výkon a za občasného promíchání vaříme nazakrytou rýži asi 30 minut téměř doměkka....

Černá rýže a její aktivní látky

11.10.2016 17:02
Černá rýže, zakázaná rýže? Ano, opravdu! Do našeho podvědomí a taky jídelníčků byla již od mala vštěpována a servírována pouze rýže bílá. Mnoho z nás o ostatních druzích a odlišných zbarveních nevěděla nebo jen něco málo zaslechla. Rozhodla jsem se, že nám tedy dnes něco o černé rýži...

Rizoto z hnědé rýže

11.10.2016 16:42
Hnědá rýže Hnědá rýže je skvělým produktem pro nahrazení rýže z varných sáčků. Hnědá rýže (můžete použít černou nebo červenou rýži) se řadí ke zdravým produktům bez chemického očištění. Ve slupkách, které na rýži zůstávají je spoustu prospěšných látek, které nám pomáhají regenerovat organismus a...

Obiloviny

Quinoa se sýrem a pečenou zeleninou

24.09.2016 18:33
Quinoa (Merlík chilský) prastará vysokohorská pseudoobilovina Quinoa má původ v Jihoamerických Andách a je nazývána též jako " zázračné obilí Inků, matka všech obilnin ". Patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And ( kukuřice, brambory, Quinoa...

Bezlepková amarantová kaše s ovoce

15.09.2016 15:36
Ingredience: čtvrt kila amarantu, 3 decilitry mléka, 2 lžíce medu, 200 g sezonního ovoce ( maliny, borůvky, meruňky, švestky..) nebo a 40 g  ořechů - mohou být lískové, vlašské nebo kešu. Ořechy ve vhodné na 1- 2 hodiny namočit do vody - budou krupavější... Postup...

Diskusní téma: Rýže

Titulek: Приветствую Vložil: yjosiio Datum: 25.05.2019

Спасибо за информацию!!!!!

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>