Rýže

Celozrnná rýže obsahuje 68 až 72 % sacharidů (hlavně škrobů a také 10% vlákniny), 8 až 12 % bílkovin, 2,5 % tuků a 4 až 5 % minerálních rýželátek. Polobroušená rýže natural je stále velmi výživná. Následuje rýže parboiled, proti bílé rýži má až dvakrát více minerálů a vitamínů, hlavně vitamínu B1, který se stejně jako ostatní vitamíny a minerály napařováním přesunul z otrub do endospermu. Zrnka parboiled rýže jsou nažloutlá a velmi lesklá a pevná, škroby v nich zželatinizovaly a parboiled rýže se proto nelepí k hrnci. Nejméně živin pak obsahuje rýže bílá, loupaná, zbavená otrub i klíčku, obsahuje průměrně 80% sacharidů (z toho 1,3% je vláknina), 7% bílkovin, 0,7% tuků, nejméně výživná je v předvařené formě. Při úpravě bílé rýže (mletí a broušení) dochází k ničení 67% vitaminu B3, 80% vitamínu B1, 90% vitaminu B6, polovině manganu, polovině fosforu a 60% železa, veškeré vlákniny jakož i esenciální mastné kyseliny obsažené v surové bílé rýži.

  • Čína je s roční sklizní 145 milionů tun a podílem 30 procent na světovém trhu suverénně největším producentem rýže.

Zdravější alternativy bílé rýže: hnědá, červená a černá.

  • při zažívacích problémech
  • zdroj plodnosti
  • podporuje metabolismus
  • pozitivně ovlivňuje imunitu (díky obsahu glukanu a vitamínu E) - zpomaluje proces stárnutí
  • mírní průjem a zácpu
  • při poruchách trávení
  • nejkvalitnější obilné bílkoviny
  • neobsahuje lepek
  • podporuje růst svalů
  • zdroj esenciálních aminokyselin
  •  zbavuje tělo od toxinů
  • stabilizuje obsah cukru v krvi
  • výborně pohlcuje vlhkost (pokud Vám spadne mobil dovody, vložte jen do nádoby se suchoz rýží), můžete ji dát všude tak, kde chcete pohlcovat vlhkost
  • suchý zdroj tepla (nahřejete rýží nebo sůl v mikrovlnace a přiložíte na namožené, ztuhlé nebo bolestivé svaly či krční páteř)
  • vodu v které proplachujete rýži (obsahuje minerály, fosfor, dusík a draslík) můžete použít jako výživnou zálivku rostlin

Druhy rýže:

  • bílá rýže natural
  • bílá rýže basmati
  • červená dlouhozrná rýže ( je dobrým zdrojem vitaminu B1, B2, vlákniny, železa a vápníku)
  • černá rýže
  • hnědá rýže natural
  • hnědá rýže basmati - nejkvalitnější rýže
  • parboiled je speciální druh rýže přecházející zvláštní úpravou, díky které se minerální látky a vitamíny přenášejí napařováním ze slupek do zrn (z hlediska výživy se však nevyrovná hnědé rýži natural)
  • Divoká rýže - Indiánská rýže (nazývaná také kanadská, divoká nebo černá) je vlastně zrno vysoké vodní trávy; má oříškovou chuť a pozoruhodný obsah vitamínů skupiny B

Kompletní rozdělení rýží i dle oblasti pěstování:

  • africká: zrna mají červené otruby, pěstuje se hlavně v západní Africe, pochází z doby před 2 až 3 tisíci let z delty řeky Niger
  • arborio: italská krátkozrnná rýže na risotto, uvařená je uvnitř pevná, ale na povrchu uvolňuje velké množství škrobu
  • basmati: dlouhozrnná, po uvaření sypká a voňavá rýže, pěstuje se převážně v Indii a Pákistánu
  • bhútánská červená: střednězrnná polobroušená rýže červené barvy
  • calaspara: španělská kulatozrnná rýže používaná na vaření paelly
  • calrose: v Kalifornii pěstovaná střednězrnná rýže vhodná i na sushi
  • carnaroli: jeden z italských střednězrnných druhů rýže určený pro přípravu risotta, zrnka jsou po uvaření uvnitř pevná, ale na povrchu velmi měkká a škrobnatá
  • černá: do této skupiny patří různé celozrnné dlouhozrnné rýže se semeny černé barvy, jsou velmi výživné, pěstují se v Itálii, Francii, Číně, Laosu (rýže Khaw Dam) i jiných zemích
  • červená Red Cargo: celozrnná dlouhozrnná, po uvaření sypká rýže, pěstuje se v Thajsku
  • červená z Camargue: francouzská nebroušená krátkozrnná rýže, po uvaření mírně lepí
  • fialová: neloupaná dlouhozrnná laoská rýže
  • indiánská divoká rýže: fakticky se nejedná o rýži, ale o příbuzný druh trav s tenkými dlouhými černými zrny, zizánii, který se pěstuje v Severní Americe, roste v mělkých vodách s mírným prouděním, nad hladinu vody vykukují jen klasy, zrna se konzumují nebroušená a jsou bohatší na bílkoviny než jiné obilniny, obsahují veškeré esenciální bílkoviny (včetně lysinu) a také vitamíny skupiny B, železo, hořčík, fosfor, zinek a mangan
  • jasmínová: tato dlouhozrnná rýže po uvaření voní a mírně lepí, pochází z Thajska
  • koshihikari: v Japonsku, USA a Austrálii oblíbená krátkozrnná sushi rýže
  • lepkavá (lepivá): zahrnuje škrobnaté a po uvaření velmi lepivé druhy, které se v jižní a jihovýchodní Asii používají k vaření dezertů, kaší, sushi i slaných jídel. V Evropě se používá lepivá bezlepková rýžová mouka i jako náhrada pšeničné lepkové mouky na přípravu bezlepkového chleba (doporučujeme však jen 25% celkového podílu mouky)
  • maratelli: italská střednězrnná risottová rýže, po uvaření jsou zrna uvnitř pevná, ale na povrchu uvolňují ve větším množství škrob
  • mléčná: bílá krátkozrnná rýže velmi vhodná pro přípravu kaší a dezertu - mléčné rýže (odtud pochází její název)
  • patna: je podobná rýži basmati, ale zrna má ještě delší (i více než 6 mm), je rozšířená v Indii
  • sasanishiki: krátkozrnná sushi rýže z Japonska
  • sladká: krátkozrnná celozrnná rýže, tento druh je oblíbený v Japonsku a připravují se z ní dezerty a kaše
  • thaibonnet: sypká dlouhozrnná rýže pěstovaná v Itálii
  • vialone nano: italská střednězrnná rýže na rizoto, uvařená je uvnitř pevná, ale z vnější strany zrn se uvolňuje značné množství škrobu
  • yamada nishiki: japonská krátkozrnná rýže sloužící především k výrobě saké

Rýže, obsah proteinů a vlákniny - srovnání

TIP: rizoto z hnědé rýže

Jak chutná rýže nejlépe?

Článek: jak správně vařit rýži, aby neobsahovala toxiny?

Článek: Hnědá rýže a její účinky na zdraví

 

Kde koupit různé druhy rýže, rýžové mouky a rýžový olej?

 

Rýže

Jak vařit rýži, aby se minimalizoval obsah arzénu

12.05.2017 22:24
Díky používání průmyslových hnojiv a pesticidů je v rýži obsažen zbytkový arzén, který může způsobit srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny. Vědci z Belfastu zastoupení profesorem Mehargem zkoušeli různé způsoby vaření rýže a měřily zbytkový obsah jedovatého arzénu Testované...

Jak uvařit rýži?

22.10.2016 23:20
Vařená celozrnná nebo natural rýže 1 hrnek celozrnné nebo natural rýže 4 hrnky studené vody Rýži propereme a necháme ji okapat. V hrnci uvedeme vodu do varu, přidáme rýži, promícháme, plotýnku stáhneme na střední výkon a za občasného promíchání vaříme nazakrytou rýži asi 30 minut téměř doměkka....

Černá rýže a její aktivní látky

11.10.2016 17:02
Černá rýže, zakázaná rýže? Ano, opravdu! Do našeho podvědomí a taky jídelníčků byla již od mala vštěpována a servírována pouze rýže bílá. Mnoho z nás o ostatních druzích a odlišných zbarveních nevěděla nebo jen něco málo zaslechla. Rozhodla jsem se, že nám tedy dnes něco o černé rýži...

Rizoto z hnědé rýže

11.10.2016 16:42
Hnědá rýže Hnědá rýže je skvělým produktem pro nahrazení rýže z varných sáčků. Hnědá rýže (můžete použít černou nebo červenou rýži) se řadí ke zdravým produktům bez chemického očištění. Ve slupkách, které na rýži zůstávají je spoustu prospěšných látek, které nám pomáhají regenerovat organismus a...

Obiloviny

Quinoa se sýrem a pečenou zeleninou

24.09.2016 18:33
Quinoa (Merlík chilský) prastará vysokohorská pseudoobilovina Quinoa má původ v Jihoamerických Andách a je nazývána též jako " zázračné obilí Inků, matka všech obilnin ". Patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And ( kukuřice, brambory, Quinoa...

Bezlepková amarantová kaše s ovoce

15.09.2016 15:36
Ingredience: čtvrt kila amarantu, 3 decilitry mléka, 2 lžíce medu, 200 g sezonního ovoce ( maliny, borůvky, meruňky, švestky..) nebo a 40 g  ořechů - mohou být lískové, vlašské nebo kešu. Ořechy ve vhodné na 1- 2 hodiny namočit do vody - budou krupavější... Postup...

Diskusní téma: Rýže

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>