Ořechy - poklady pod krunýřem

ořechy jsou právem řazeny mezi superpotraviny pro vysoký obsah tuků, bílkovin, minerálů (hořčík, mangan, železo, draslík, selen, zinek, měď) a vitaminů, Mix ořechůzejména vitaminy skupiny B, E a aminokyselinu arginin. Častá konzumace ořechu (min. 150g za týden) snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt., snižují hladinu celkového i „zlého" LDL cholesterolu, triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu a poskytuje silnou antioxidační ochranu.. Proto je vhodné je zařadit do pravidelného jídelníčku.

Orechy obsahujú 10 až 17% rastlinných bielkovín, ktoré sa vyrovnajú bielkovinám mäsa, mlieka, strukovín, či vajec, obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Orechy sú tiež zdrojom nenasýtených mastných kyselín (tuky tvoria 35 až 75% hmotnosti orechov), vlákniny (5 až 14%), vitamínu E, vitamínov skupiny B (hlavně B1,B2, B3, B6 a kyseliny listovej), antioxidantov (najviac ich je v šupke) a minerálov (predovšetkým horčíka, manganu, vápnika, draslíka, železa, zinku, medi a fosforu, naopak sú veľmi chudobné na sodík).

Ořechy a jejich účinky na zdraví:

  • ořechy působí jako mechanické, jemné abrazivum na náš chrup. Při kousání ořechů se odstraňuje nejen zubní povlak, ale dokonce mohou odstranit i nejrůznější zubní skvrny
  • zdroj proteinů - podporují růst svalové hmoty
  • brainfood - podporují výživu mozku a jeho funkce
  • snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt
  • působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci
  • podporují zdravé zažívání a dobře zasytí
  • snižují hladinu celkového i „zlého" LDL cholesterolu, triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu a poskytuje silnou antioxidační ochranu
  • působí proti překyselení organismu
  • zdroj zdravých tuků (omega kyseliny)

Paleo super tuky

Pozivní účinek proti klíšťatům: Při pravidelném užívání vitamínů skupiny B se snižuje pocení, takže klíšťata nenacházejí na vás tak atraktivní místa k přisátí. Klíště totiž preferuje vlhčí místa s jemnou kůží. Navíc pravidelným užíváním vitamínů skupiny B budete klíšťatům nepříjemně vonět. 
Upozornění: neni to 100%, Pro lepší efekt a účinkům při přisátí prostívá i vitamin C.

Máčení oříšků a semínek

někdo může mít problém s trávením oříšků a semínek, protože jsou zdrojem velkého množství enzymů, jež působí proti trávení ( lektiny a kyselina fytová ), doporučujeme proto oříšky a semínka namáčet a nechat vyschnout, tímto postupem dosáhneme snadnějšího trávení. Proč je pitřeba máčt ořechy?

 

Jak postupovat?

zalijte semínka a oříšky vodou a nechte máčet přes noc i déle, až 16 -18 hodin. Potom propláchněte a nechejte je usušit, pro urychlení můžete použít sušičku na ovoce i troubu s nižší teplotou max, 40 stupňů (sušení není nutné)

Denně by jsme měli sníst 6-8 lžíc ořechů a semínek, pokud člověk pracuje hlavou je potřeba více minrálů a kvalitní cukry
 

Jak skladovat ořechy?

  • vyloupané v hermeticky uzavřených nádobách ( mají menší trvanlivost, časem žluknou ) v chladném, temném a suchém místě
  • v mrazáku vydrží vyloupaná jádra min. jeden rok (nežluknou)
  • v ledničce je můžeme skladovat měsíce, max. půl roku
  • ponechané ve skořápce, je nutné je důkladně usušit, vydrží i roky při dobrém skladování
  • nakládané v medu
  • ořechy můžete i zavařit klasickým způsobem
  • více
 

Kde koupit ořechy?

 

Ořechy s největším obsahem tuků:

  • makadamový ořech ( 76% - nasycené, mononenasycené, polynenasycené), dále draslík, mangan, hořčík, vápník, železo, zinek a vitaminy skupiny B (B1,B2,B3,B5,B6,B9), C a E
  • pekanový ořech ( 65-75% ), dále vápník, draslík, hořčík, zinek a měď
  • para ořechy ( 72% ), dále 14% bílkovin, hořčík, fosfor, draslík,železo, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • vlašské ořechy ( 63% ), draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, provitamin A a vitaminy skupiny B
  • lískové oříšky ( 60% ), 12% bílkovin, draslík, vápník, fosfor, železo, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • Mandle ( 54% ), 20% bílkovin, provitamin A, vitamin B2, vitamin E, draslík, fosfor, hořčík, a vápník
  • arašídy  ( 50% ), 26% bílkovin, vitamíny skupiny B, E, vápník, hořčík a draslík
  • pistácie pravá, 50% tuků, 20% bílkovin,  draslík, hořčík, železo,měř, vitaminy skupiny B
  • ledvinovník - kešu ( 42% ), 17% bílkovin, draslík, vápník, hořčík, fosfor, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • kokosový ořech ( do 40% ), 6% bílkovin, vitaminy skupiny B, železo, zinek
Druh ořechů Arašídy Kešu ořechy Kokos Lískové oříšky Makadam. ořechy Mandle Para ořechy Pekanové ořechy Piniové oříšky Pistácie Vlašské ořechy
Vláknina (%) 8,5 5,9 9,0 10,4 6,0 8,8 8,5 8,4 3,7 9,0 6,4
Bílkoviny (%) 25,8 18,2 3,3 15,0 7,9 21,3 14,3 9,2 13,7 20,6 15,2
Tuky (%) 49,2 46,4 33,0 60,8 75,8 50,6 66,4 72,0 68,4 44,4 65,2
Nasycené mastné kyseliny (%) 6,8 9,2 30,0 4,5 12,1 3,9 15,1 6,2 4,9 5,4 6,1
Omega-3 mastná kyseliny alfa-linolenová (%) 0,00 0,15 0,00 0,09 0,21 0,00 0,05 1,00 0,16 0,25 9,08
Omega-6 mastná kyselina linolová (%) 15,6 7,7 0,7 7,8 1,3 12,2 20,5 20,6 33,2 13,2 38,1
Omega-7 a omega-9 mastné kyseliny (%) 24,4 27,3 2,2 45,7 58,9 32,2 24,5 40,8 18,8 23,3 8,9
vitamin B1 v mg na 100g 0,6 0,4   0,64   0,2 0,61       0,3
vitamin B2 v mg na 100g 0,3 0,05   0,13   1,1 0,03       0,15
vitamin B3 v mg na 100g 12,9 1   1,8   3,6 0,3       1,1
vitamin B6 v mg na 100g 0,34 0,4   0,56   0,14 0,1       0,53
vitamin E v mg na 100g ne 1   15   25,6  5,7       0,7
vápník                      
železo                      
hořčík                      
fosfor                      
draslík                      
selen                      

Ořechy a oříšky více informací...

Ořechy

Fakty o orechoch

23.10.2016 23:23
1. Orechy sú výborným zdrojom bielkovín, minerálov, omega-3 a omega-6 mastných kyselín. 2. Denná dávka orechov by sa mala pohybovať od 4 do 6 polievkových lyžíc, rozdelených do 3 dávok denne. 3. Orechy majú energiu JIN - ochladzovacie, takže ak mávate studené ruky alebo nohy, konzumujte orechy...

Diskusní téma: Ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>