Ořechy - poklady pod krunýřem

ořechy jsou právem řazeny mezi superpotraviny pro vysoký obsah tuků, bílkovin, minerálů ( hořčík, mangan, železo, draslík, selen, zinek, měď ) a vitaminů, Mix ořechůzejména vitaminy skupiny B ,  E, a aminokyselinu arginin . Častá konzumace ořechu ( min. 150g za týden ) snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt., snižují hladinu celkového i „zlého" LDL cholesterolu, triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu a poskytuje silnou antioxidační ochranu.. Proto je vhodné je zařadit do pravidelného jídelníčku.

Orechy obsahujú 10 až 17% rastlinných bielkovín, ktoré sa vyrovnajú bielkovinám mäsa, mlieka, strukovín, či vajec, obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Orechy sú tiež zdrojom nenasýtených mastných kyselín (tuky tvoria 35 až 75% hmotnosti orechov), vlákniny (5 až 14%), vitamínu E, vitamínov skupiny B (hlavne B1,B2, B3, B6 a kyseliny listovej), antioxidantov (najviac ich je v šupke) a minerálov (predovšetkým horčíka, manganu, vápnika, draslíka, železa, zinku, medi a fosforu, naopak sú veľmi chudobné na sodík).

Paleo super tuky

Pozivní účinek proti klíšťatům: Při pravidelném užívání vitamínů skupiny B se snižuje pocení, takže klíšťata nenacházejí na vás tak atraktivní místa k přisátí. Klíště totiž preferuje vlhčí místa s jemnou kůží. Navíc pravidelným užíváním vitamínů skupiny B budete klíšťatům nepříjemně vonět. 
Upozornění: neni to 100%, Pro lepší efekt a účinkům při přisátí prostívá i vitamin C.

Máčení oříšků a semínek

někdo může mít problém s trávením oříšků a semínek, protože jsou zdrojem velkého množství enzymů, jež působí proti trávení ( lektiny a kyselina fytová ), doporučujeme proto oříšky a semínka namáčet a nechat vyschnout, tímto postupem dosáhneme snadnějšího trávení. Proč je pitřeba máčt ořechy?

 

Jak postupovat?

zalijte semínka a oříšky vodou a nechte máčet přes noc i déle, až 16 -18 hodin. Potom propláchněte a nechejte je usušit, pro urychlení můžete použít sušičku na ovoce i troubu s nižší teplotou max, 40 stupňů (sušení není nutné)

Denně by jsme měli sníst 6-8 lžíc ořechů a semínek, pokud člověk pracuje hlavou je potřeba více minrálů a kvalitní cukry
 
 

Kde koupit ořechy?

 

Ořechy s největším obsahem tuků:

  • makadamový ořech ( 76% - nasycené, mononenasycené, polynenasycené), dále draslík, mangan, hořčík, vápník, železo, zinek a vitaminy skupiny B (B1,B2,B3,B5,B6,B9), C a E
  • pekanový ořech ( 65-75% ), dále vápník, draslík, hořčík, zinek a měď
  • para ořechy ( 72% ), dále 14% bílkovin, hořčík, fosfor, draslík,železo, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • vlašské ořechy ( 63% ), draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, provitamin A a vitaminy skupiny B
  • lískové oříšky ( 60% ), 12% bílkovin, draslík, vápník, fosfor, železo, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • Mandle ( 54% ), 20% bílkovin, provitamin A, vitamin B2, vitamin E, draslík, fosfor, hořčík, a vápník
  • arašídy  ( 50% ), 26% bílkovin, vitamíny skupiny B, E, vápník, hořčík a draslík
  • pistácie pravá, 50% tuků, 20% bílkovin,  draslík, hořčík, železo,měř, vitaminy skupiny B
  • ledvinovník - kešu ( 42% ), 17% bílkovin, draslík, vápník, hořčík, fosfor, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • kokosový ořech ( do 40% ), 6% bílkovin, vitaminy skupiny B, železo, zinek
Druh ořechů Arašídy Kešu ořechy Kokos Lískové oříšky Makadam. ořechy Mandle Para ořechy Pekanové ořechy Piniové oříšky Pistácie Vlašské ořechy
Vláknina (%) 8,5 5,9 9,0 10,4 6,0 8,8 8,5 8,4 3,7 9,0 6,4
Bílkoviny (%) 25,8 18,2 3,3 15,0 7,9 21,3 14,3 9,2 13,7 20,6 15,2
Tuky (%) 49,2 46,4 33,0 60,8 75,8 50,6 66,4 72,0 68,4 44,4 65,2
Nasycené mastné kyseliny (%) 6,8 9,2 30,0 4,5 12,1 3,9 15,1 6,2 4,9 5,4 6,1
Omega-3 mastná kyseliny alfa-linolenová (%) 0,00 0,15 0,00 0,09 0,21 0,00 0,05 1,00 0,16 0,25 9,08
Omega-6 mastná kyselina linolová (%) 15,6 7,7 0,7 7,8 1,3 12,2 20,5 20,6 33,2 13,2 38,1
Omega-7 a omega-9 mastné kyseliny (%) 24,4 27,3 2,2 45,7 58,9 32,2 24,5 40,8 18,8 23,3 8,9

Ořechy a oříšky více informací...

Ořechy

Fakty o orechoch

23.10.2016 23:23
1. Orechy sú výborným zdrojom bielkovín, minerálov, omega-3 a omega-6 mastných kyselín. 2. Denná dávka orechov by sa mala pohybovať od 4 do 6 polievkových lyžíc, rozdelených do 3 dávok denne. 3. Orechy majú energiu JIN - ochladzovacie, takže ak mávate studené ruky alebo nohy, konzumujte orechy...

Diskusní téma: Ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Jsou potom křupavějš, chutnější, stravitelnější a změknou. Ořechy máčíme podle druhu od 1...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice a užívat...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>