Arašídy, burské oříšky

 
rostou v zemích s teplým a vlhkým klimatem. Arašídy jsou původem z Jižní Ameriky a pěstují se v Indii, Číně, Africe, na jihu Spojených států. Ve ArašídySpojených státech se pěstuje více než 450 000 tun ročně na téměř 400 000 hektarech.
Při nákupu arašídy věnujte pozornost vzhledu a vůni. Vyberte si arašídy rovnoměrně barevné, bez šmouh a skvrn. Arašídy mají ve 100g cca 550 - 600 kcal ale arašídové máslo má už 884 kalorií. Nadměrná konzumace arašídů může způsobit obezitu. Arašídy obsahují jedinečné aminokyseliny, vitamíny A , D , E , B1 , B2 ,B3, B5, B6, biotin,B9 (kyselinu listovou) PP , E ,  a polynenasycené kyseliny, minerály (draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek, měd, mangan a železo). Arašídy obsahují též více jak 35% proteinů a 50% tuku, ale žádný cholesterol.
Arašídové proteiny se vyznačují optimálním poměrem aminokyselin, a proto jsou dobře absorbovány v lidském těle. Arašídy zlepšují paměť a pozornost, sluch, normalizuje funkci nervového systému, srdce, jater a dalších vnitřních orgánů. Jen nezapomeňte, že kyselina listová podporuje obnovu buněk.

Arašídy ( burské oříšky ) a jejich účinky na zdraví:

  • prevenci srdečních onemocnění, ischemie, aterosklerózy
  • prevence civilizačních chorob
  • proti předčasnému stárnutí
  • proti vzniku zhoubných nádorů
  • podporují obnovu buněk
  • podporuje dobré zažívání, trávení a vyprazdňování (zdroj vlákniny)
  • dobře zasytí
  • podporují krve tvorbu
  • zlepšují paměť a pozornost - brainfood
  • púsobí proti stresu
  • zdroj antioxidantů ( srovnatelné s ostružinami a jahody ) - chrání před účinky volných radikálů
  • zlepšují sexuální potenci u mužů a žen
  • arašídové máslo se používá pro sportovce a na léčbu hnisavých ran
  • zdroj proteinů, podporuje růst svalové hmoty
  • podporují a urychlují metabolismus
  • snižují hladinu špatného cholesterolu
  • jsou vhodné jako prevence obezity
  • udržují optimální hladinu cukru v krvi
  • ochraňují před zubním kazem
  • zdroj koenzymu Q10 a resveratrolu
  • zdroj nenasycených mastných kyselin

Nutriční hodnoty arašídů ve 100 gramech:

  • Proteiny 26,4 g
  • Tuky 45,3 g
  • Sacharidy 9,8 g
  • Kalorický obsah 500 - 800 kcal
Kontraindikace: nadměrná konzumace může vést k nadváze a obezitě, nedoporučuje se při dně, osteoartróze, artritidě
Doporučená dávka: zhruba 1 hrst (15–20 g)

Kde koupit arašídy a arašídové máslo:

 

Diskusní téma: Arašídy, burské oříšky

Titulek: Kvalita burských oříšků Vložil: Jiří Hanák Datum: 25.11.2016

Vážení, rád bych poznal toho člověka, který nakupuje burské oříšky do našich prodejen.
Už několik let po sobě se mi nepodařilo koupit dobře chutnající neloupané burské oříšky.
Nechápu to, když kousek za hranicemi v pytlích jsou k prodeji dvakrát tak větší jako ty naše, o chuti ani nemluvě. U nás na sáčku si dokonce dovolí označení JUMBO (!!!), ale jsou stejně drobné a nechutné. Může mi to někdo vysvětlit? Děkuji. J.H.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>