Arašídy, burské oříšky

 
rostou v zemích s teplým a vlhkým klimatem. Arašídy jsou původem z Jižní Ameriky a pěstují se v Indii, Číně, Africe, na jihu Spojených států. Ve ArašídySpojených státech se pěstuje více než 450 000 tun ročně na téměř 400 000 hektarech.
Při nákupu arašídy věnujte pozornost vzhledu a vůni. Vyberte si arašídy rovnoměrně barevné, bez šmouh a skvrn. Arašídy mají ve 100g cca 550 - 600 kcal ale arašídové máslo má už 884 kalorií. Nadměrná konzumace arašídů může způsobit obezitu. Arašídy obsahují jedinečné aminokyseliny, vitamíny A , D , E , B1 , B2 ,B3, B5, B6, biotin,B9 (kyselinu listovou) PP , E ,  a polynenasycené kyseliny, minerály (draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek, měd, mangan a železo). Arašídy obsahují též více jak 35% proteinů a 50% tuku, ale žádný cholesterol.
Arašídové proteiny se vyznačují optimálním poměrem aminokyselin, a proto jsou dobře absorbovány v lidském těle. Arašídy zlepšují paměť a pozornost, sluch, normalizuje funkci nervového systému, srdce, jater a dalších vnitřních orgánů. Jen nezapomeňte, že kyselina listová podporuje obnovu buněk.

Arašídy ( burské oříšky ) a jejich účinky na zdraví:

  • prevenci srdečních onemocnění, ischemie, aterosklerózy
  • prevence civilizačních chorob
  • proti předčasnému stárnutí
  • proti vzniku zhoubných nádorů
  • podporují obnovu buněk
  • podporuje dobré zažívání, trávení a vyprazdňování (zdroj vlákniny)
  • dobře zasytí
  • podporují krve tvorbu
  • zlepšují paměť a pozornost - brainfood
  • púsobí proti stresu
  • zdroj antioxidantů ( srovnatelné s ostružinami a jahody ) - chrání před účinky volných radikálů
  • zlepšují sexuální potenci u mužů a žen
  • arašídové máslo se používá pro sportovce a na léčbu hnisavých ran
  • zdroj proteinů, podporuje růst svalové hmoty
  • podporují a urychlují metabolismus
  • snižují hladinu špatného cholesterolu
  • jsou vhodné jako prevence obezity
  • udržují optimální hladinu cukru v krvi
  • ochraňují před zubním kazem
  • zdroj koenzymu Q10 a resveratrolu
  • zdroj nenasycených mastných kyselin

Nutriční hodnoty arašídů ve 100 gramech:

  • Proteiny 26,4 g
  • Tuky 45,3 g
  • Sacharidy 9,8 g
  • Kalorický obsah 500 - 800 kcal
Kontraindikace: nadměrná konzumace může vést k nadváze a obezitě, nedoporučuje se při dně, osteoartróze, artritidě
Doporučená dávka: zhruba 1 hrst (15–20 g)
 

Články, ořechy a jejich účinky:

Kde koupit arašídy a arašídové máslo:

 

Diskusní téma: Arašídy, burské oříšky

Titulek: Kvalita burských oříšků Vložil: Jiří Hanák Datum: 25.11.2016

Vážení, rád bych poznal toho člověka, který nakupuje burské oříšky do našich prodejen.
Už několik let po sobě se mi nepodařilo koupit dobře chutnající neloupané burské oříšky.
Nechápu to, když kousek za hranicemi v pytlích jsou k prodeji dvakrát tak větší jako ty naše, o chuti ani nemluvě. U nás na sáčku si dokonce dovolí označení JUMBO (!!!), ale jsou stejně drobné a nechutné. Může mi to někdo vysvětlit? Děkuji. J.H.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>