Kešu ořechy a zdraví

Kešu ořechy ( "hořčíková bomba") jsou jedlé nažky tropického ledvinovníku, strom vyšky cca 10-12m rostoucí v tropech. Jeden vzrostlý ledvinovník může za rok vyprodukovat až 40-50kg kešu oříšků. Strom původem z Jižní Ameriky se postupně rozšířil do Afriky a jižní Asie ( Vietnam, Indie ). Z kešu oříšků se též vyrábí jedinečný olej, který není u nás k sehnání.

Druhy kešu oříšků prodávané v obchodní síti:Kešu 

Účinky kešu oříšků na zdraví

  • vysoký obsah omega 3 mastných nenasycených kyselin
  • Brainfood - posiluje nervovou soustavu – snižují podrážděnost, deprese, nervozitu
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • podporují regeneraci a snižují únavu
  • metabolické funkce-vysoký obsah hořčíku  (260 mg/100 gramů ) - podporuje správnou činnost svalů a nervů a pro správnou stavbu kostí
  • pomáhá při špatném trávení
  • snižuje bušením srdce či arytmii
  • zlepšují ostrost zraku - vysoky obsah antioxidantů ( Zea-xantin )
  • při angíně pectoris
  • podporují tvorbu spermií
  • uvolňuje svaly při dlouhodobém zatížení
  • zlepšuje paměť a myšlení (brainfood)
  • přírodní zdroj hořčíku
  • více o kešu...

Účinné látky: 50 % tuků ( omega 3 mastné nenasycené kyseliny ), 20 % bílkovin a 25 % cukrů, kyselina panthotenová (vitamín B5), pyroxid (vitamín B6), riboflavin a thiamin (vitamín B-1) vitaminy A, E, minerály-hořčík, draslík dále železo , mangan, selen a zinek

Druhy Kešu ořechů:

zjednodušeně: čím menší číslo tím větší ořechy, písmeno značí barvu W- white (bílá)
  • W210 - největší ořechy na evropském trhu 
  • W240 - největší u vybraných prodejců a u běžně v našem sortimentu
  • W320 - běžně prodávané kešu na českém trhu
  • W450 - nejobvykleji v prodeji v našich řetězcích
  • WS - půlené ořechy
  • LBS320 - necelé a půlky
  • LP - označení nejmenších ořechů

Kde koupit kešu ořechy?

Kešu ořechy mají cca 21-27% sacharidů a nízký glykemický index

Dávkování: doporučené množství za den je cca 40-50g

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu ořechy kešu Ensa

Chuť: jemná, nasládlá 

Použití: do musli, ořechových směsí, dezertů, vhodný do slaných a sladkých pokrmů, zeleninových salátů-nastrouhaný na drobno, kešu ořechy by se měly před konzumací namočit

TIPY na využití kešu:

Sladká rýže -2 hrsti sladké rýže sweet , 100g kešu oříšků, ovoce ( rýži propereme ve studené vodě, dáme do tlakového hrnce, přidáme kešu ořechy, špetku soli a 4-5 hrnků vody. Vaříme pod tlakem 60 minut. Podáváme s ovocem )

Kešu pomazánka -  Kešu ořechy 50 g necháme na cca 30 min. namočené ve vodě, přidáme petržel 80g, česnek 1/2 stroužku, limetku, tymián, řapíkatý celer 50 g, Cherry rajčátka 50 g přidáme 50ml vody a vše rozmixujeme a můžeme namazat na chleba.

Brokolicový salát s kešu oříšky- mraženou brokolici uvaříme v páře do měkka a opláchneme v cedníku pod studenou tekoucí vodou. Nechte řádně okapat a osušte utěrkou přebytečnou vodu.  Na teflonové pánvi opečeme slunečnicová semínka s kešu oříšky. Stáhneme z ohně, přidáme rozinky, brokolici, ochutíme solí a pepřem. Podáváme při pokojové teplotě nebo chlazené k hlavnímu jídlu. (350 g mražené brokolice, 50g solených kešu, 50g rozinek, 50 g  slunečnicových semínek, himalájská sůl a pepř na dochcení ).

Mohou se rozmixovat s vodou, medem a rozinkami na sladký krém nebo s bylinkami, solí a česnekem na slaný způsob jako řidší omáčka.

Kešu máslo

Kešu orechové maslo nie je tak populárne a široko dostupné ako mandľové maslo, ale jeho popularita stále rastie nielen pre jeho chuť, ale hlavne všestrannosť. Kešu maslo možno nájsť v obchodoch so zdravou výživou, ale často je vyrobené z pražených orechov a často tiež obsahuje pridanej soli a palmový alebo požltový olej, ktorým získa krémovejšia chuť. Obsahuje tak karcinogény a celkovo ohrozuje nutričný profil výrobku. Vždy je lepšie si ho vyrobiť doma a presne vedieť, z čoho je vyrobené a ako. Kešu má prírodný "maslovú" príchuť a nižší obsah tuku ako mnoho iných orechov. Okrem toho asi ¾ týchto tukov sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú veľmi zdravé pre srdce. Čisté kešu maslo je tiež dobrým zdrojom horčíka, medi a fosforu. Kešu maslo by malo byť konzumované striedmo v rámci vyváženej stravy, ale lyžice kešu masla niekoľkokrát týždenne urobí zázraky na vašom zdraví. Kešu maslo sa často používa v indickej a thajskej kuchyni. Hodí sa na sladké aj slané variácie jedál ako sú sušienky, koláče, pudingy, dipy a slúži ako fantastický základ pre výrobu raw surových čokoládových dobrôt. Dáva vyniknúť zaujímavou chuťou tiež polievkam, duseným pokrmom a kari, rovnako ako šalátovým zálievkam, miešané blanšírované zelenine a marinádam. Pridaním lyžice masla obohatíte tiež kešu mlieko alebo kešu krém. Vždy rozmiešajte olej z hornej časti nádoby so zvyškom a uchovávajte v uzavretej sklenenej nádobe v chladničke po dobu niekoľkých mesiacov.

Kešu ořechy 50 g
Petržel 80 g
Česnek 1/2 stroužku
Limetka
Tymián
Řapíkatý celer 50 g
Cherry rajčátka 50 g
Celozrnný žitný kváskový chléb 100 g

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení

- See more at: http://www.skolazdravehovareni.cz/recept/kesu-pomazanka#sthash.bNDU132d.dpuf

Kešu ořechy 50 g
Petržel 80 g
Česnek 1/2 stroužku
Limetka
Tymián
Řapíkatý celer 50 g
Cherry rajčátka 50 g
Celozrnný žitný kváskový chléb 100 g

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení

- See more at: http://www.skolazdravehovareni.cz/recept/kesu-pomazanka#sthash.bNDU132d.dpuf


mandle  vlašské ořechy  kešu oříšklískové oříšky  píniové oříšky

Diskusní téma: Kešu ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Mandle

Mandle-superpotravina, antioxidant

17.08.2014 11:56
Mandle V zime, keď listnaté stromy odhaľujú svoje konáre, je mandľa obsypaná nádhernými bieloružovými kvetmi, ktoré oznamujú príchod jari. Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživou hodnotu a kulinárske vlastnosti sa stali jedinečnou potravinou so širokým...

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>