Mandle od nepaměti patřily na jídelníček a tak by to mělo platit i nyní. Mandle jsou bohatým zdrojem omega kyselin, vlákniny, tuků (40-50 %), proteinů (15-30 %), minerálů - vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu, selenu, železa a manganu a též vitaminů skupiny B (B1, B2, B6, B9 ) a E. Ve 100 g mandlí najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku. Nejbližšími příbuznými mandloně jsou broskvoň a meruňka. Lisováním mandlí za studena se získá mandlový olej, který se používá v kosmetice.

více informací

Mandle

mandloně jsou teplomilné středně velké stromy a keře původem z Asie ( starověké Mezopotánie a Číny ). Mandle se získávají z pecek plodů Mandlemandloně. Pěstují se dva druhy mandlí - sladké a hořké. Mandle patří pro svůj vysoký obsah stopových prvků, vlákniny, bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku a selenu, vitamínů B1,B2, B6, E mezi superpotraviny a antioxidanty ( které jsou obsaženy zejména ve slupce ). Mandle od nepaměti patřili na jídelníček a tak by to mělo platit i nyní. Mandle obsahují kolem 50% tuků, 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%), asi 10 % sacharidů. Ve 100 g mandlí najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku. Mandle, stejně jako ovesné vločky, kukuřice, celer, sójové boby, ječmen, para ořechy a vlašské ořechy jsou využívány k protirakovinné dietě. Nejznámější jsou odrůdy, Valecia (Španělsko), Carmel a Non pareil - nejchutnější odruda  (USA)

  • mandle, král mezi ořechy, zásaditý ořech
  • 80% světové produkce mandlí se pěstuje v Kalifornii, z toho Odrůda Nonpareil tvoří cca 30% produkce
  • existuje cca 30 odrůd mandlí, ale 4 jsou hlavní: Mission, Nonpareil, Californie, Carmel

Varianty mandlí, které můžeme zařadit na náš jídelníček:

Kde můžeme mandle koupit? AWA shop Brno, osobní odběr v Brně a Praze

Mandle a jejich účinky:

  • snížují riziko vzniku Alzheimerovy choroby
  • snižují riziko vzniku cukrovky 
  • zdroj omega 3,
  • jsou zásadité (mají alkalizující účinek)
  • snížují hladinu cholesterolu v krvi
  • antioxidant ( zbavuje tělo volných radikálů působících v buňkách a tkáních ) vitamin E
  • vhodné pro těhotné a kojící ženy ( podporuje tvorbu mateřského mléka )
  • preventivní prostředek proti rakovině
  • chrání před rozvojem nemocí srdce a cév (flavonoidy)
  • vhodné jako doplněk stravy při akné a ekzémech
  • posilují imunitní systém ( vysoký obsah hořčíku )
  • vhodné pro nervovou soustavu,- Brainfood
  • podporují růst vlasů, nehtů zpevňují kosti a zubní sklovinu ( denní kozumace 8-10ks po dobu 60 dní )
  • duševní svěžest až do pozdního stáří nám zaručí již konzumace šesti až osmi mandlí denně
  • vhodné při různých psychických poruchách a neurózách
  • brání rozvoji arteriální hypertenze
  • zlepšují činnost srdce
  • podporuje zadržování vápníku v těle
  • jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů proteinů, vápníku a fosforu
  • vysoký podíl tuků, což z nich dělá vynikající zdroj energie
  • měly často figurovat na jídelníčku vegetariánů ( vysoký obsah bílkovin )
  • prevence proti chřipce a nachlazení
  • mandle + pohyb působí na zdravou funkci pohlavních orgánů
  • brainfood - ideální pro výživu mozku
  • bez lepku
  • odbourává stres, únavu a deprese
  • prospívají osteoporóze nebo demineralizací kostí
  • příznivý vliv na zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti i zuby
  • dobře zasytí (velké množství bílkovin a vlákniny)
  • zdroj  polyfenolů - obsažené ve slupce (upraví hladinu špatného cholesterolu v krvi)
  • zdroj rostlinných sterolů (fytosteroly) - brání vstřebávání cholesterolu ze zažívacího ústrojí
  • pomáhají při pálení žáhy
  • zdroj elektrolytů
  • zdroj polyfeolů ve slupce (mandle natural) - zdroj prebiotické vlákniny
  • více

Nejprodávanější odrůdy mandlí:

Mandle dovážené z USA podléhají tzv. pasterizaci - ošetření horkým vzduchem
 

Doporučená denní dávka mandlí: 25-30 gramů ( jedna hrst ), doporučujeme kombinovat se sušeným ovocem., vhodné je také mandle namočit přes noc do vody (lépe se tráví) a lépe se budou rozkousávat

Články, ořechy a jejich účinky:

Mandle srovnaní

Použití: musli, zeleninové, sýrové a ovocné saláty, dorty, jogurty, pro přímou konzumaci doporučujeme mandle namočit přes noc do vody

Jedna průměrná porce - 30g (přibližně 23 mandlí) poskytuje 35% denní dávky vitamínu E, 20% hořčíku a riboflavinu, 8% vápníku a 6% draslíku. Stejně jako ostatní ořechy, mandle obsahují poměrně vysoké množství tuku, asi 15 gramů na 30g.

Doporučení: zakoupené mandle co nejrychleji spotřebujte, zabráníte tak nežádoucímu žluknutí. Při skladování vždy vybírejte suché a chladné místo, což platí dvojnásobně při letních teplotách.

Upozornění: mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by neměly být hořké, ale měly jemně oříškově vonět. Mandle skladujeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží  i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.

Doporučuje se v průběhu dne (asi 4 -5 x) sníst celkem 8 polévkových lžíc ořechů a semínek Mandle je dobré přes noc namočit ve vodě a o semínkách platí totéž.

Mandle?

Mandlové máslo - ořechová másla

Mandlové mléko

Mandlové mlékoPro konzumenty s alergií na mléko či při nestravitelnosti laktózy je jako výborná náhražka mandlové mléko. To platí i pro všechny malé děti a lidi s kožními problémy (ekzémy). Mandlové mléko má mírně projímavé účinky

Recept: 25 dkg mandlí spaříme, oloupeme, osušíme. Poté je rozdrtíme nebo nastrouháme a přelijeme 1 litrem vlažné převařené vody a šťávu z půlky citronu. Necháme několik hodin ustát v chladném prostředí. Přecedíme. Před zcezením můžeme hmotu rozmixovat v mixéru. Místo citrónu můžete zkusit přidat skořici nebo med.

 

Mandle

mandľovníky sú teplomilné stredne veľké stromy a kríky pôvodom z Ázie (starovekej Mezopotánie a Číny). Mandle sa získavajú z kôstok plodov Mandle naturalmandloně. Pestujú sa dva druhy mandlí - sladké a horké. Mandle patrí pre svoj ​​vysoký obsah stopových prvkov, vlákniny, bielkovín, vápnika, horčíka, draslíka, zinku a selénu medzi superpotraviny a antioxidanty (ktoré sú obsiahnuté najmä v šupke). Mandle od nepamäti patrili na jedálniček a tak by to malo platiť aj teraz. Mandle obsahujú okolo 50% tukov, 20-25% bielkovín (viac ako mäso 15-20%), asi 10% sacharidov. V 100 g mandlí nájdeme 290 mg horčíka, 260 mg vápnika, 730 mg draslíka, 1 mg medi a 3 mg zinku. Mandle, rovnako ako ovsené vločky, kukurica, zeler, sójové bôby, jačmeň, para orechy a vlašské orechy sú využívané k protirakovinovej diéte


Varianty mandlí, ktoré môžeme zaradiť na nás jedálniček:

  •      mandle natural (odborníci na zdravú výživu odporúčajú konzumovať mandle aj so šupkou, pretože obsahujú vlákninu a antioxidanty)
  •      mandle plátky
  •      madle lúpané
  •      madle pražené a solené
  •      mandle údené
  •      mandľové mlieko
  •      mandľový olej
  •      mandľové maslo
  •      mandle s rôznymi polevami
  •      zmes Fitness
  •      študenské zmes
  •      jadrá orechov MIX
  •      mandlové máslo

Kde môžeme mandle kúpiť? AWA shop Brno, osobný odber v Brne a Prahe

Mandle a ich účinky:

  •      znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby
  •      znížiť hladinu cholesterolu v krvi
  •      antioxidant (zbavuje telo voľných radikálov pôsobiacich v bunkách a tkanivách) vitamín E
  •      vhodné pre tehotné a dojčiace ženy
  •      preventívny prostriedok proti rakovine
  •      vhodné ako doplnok stravy pri akné
  •      posilňujú imunitný systém (vysoký obsah horčíka)
  •      vhodné pre nervovú sústavu, pomáhajú lepšie prekonať stres, depresie a únavu
  •      odporujú rast vlasov, nechtov spevňujú kosti a zubnú sklovinu (denné kozumace 8-10ks po dobu 60 dní)
  •      duševnú sviežosť až do neskorej staroby nám zaručí už konzumácia šiestich až ôsmich mandlí denne
  •      vhodné pri rôznych psychických poruchách a neurózach
  •      zlepšujú činnosť srdca
  •      podporuje zadržiavanie vápnika v tele
  •      jedným z najbohatších rastlinných zdrojov proteínov, vápnika a fosforu
  •      vysoký podiel tukov, čo z nich robí vynikajúci zdroj energie
  •      mali často figurovať na jedálničku vegetariánov (vysoký obsah bielkovín)
  •      prevencia proti chrípke a nachladnutiu
  •      mandle + pohyb pôsobí na zdravú funkciu pohlavných orgánov

Odporúčaná denná dávka mandlí: 25-30 gramov (jedna hrsť), doporučujeme kombinovať so sušeným ovocím.
Použitie: musli, zeleninové, syrové a ovocné šaláty,
Zakúpené mandle čo najrýchlejšie spotrebujte, zabránite tak nežiaducemu žltnutiu. Pri skladovaní vždy vyberajte suché a chladné miesto, čo platí dvojnásobne pri letných teplotách.

Mandľové mlieko

Pre konzumentov s alergiou na mlieko či pri nestráviteľnosti laktózy je ako výborná náhrada mandľové mlieko. To platí aj pre všetky malé deti a ľudí s kožnými problémami (ekzémy). Mandľové mlieko má mierne laxatívne účinky

Recept: 25 dkg mandlí sparíme, ošúpeme, osušíme. Potom ich rozdrvíme alebo nastrúhame a prelejeme 1 litrom vlažnej prevarenej vody a šťavu z polovice citróna. Necháme niekoľko hodín postáť v chladnom prostredí. Precedíme. Pred zcezením môžeme hmotu rozmixovať v mixéri. Miesto citrónu môžete skúsiť pridať škoricu alebo med.

 
mandle   vlašské ořechy  kešu oříšklískové oříšky  píniové oříšky

Mandle

Mandle-superpotravina, antioxidant

17.08.2014 11:56
Mandle V zime, keď listnaté stromy odhaľujú svoje konáre, je mandľa obsypaná nádhernými bieloružovými kvetmi, ktoré oznamujú príchod jari. Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživou hodnotu a kulinárske vlastnosti sa stali jedinečnou potravinou so širokým...

Diskusní téma: Mandle

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>