Tygří ořechy - chufa

tygří ořech (zemní mandle, šáchor, tigernuts) ve skutečnosti není ořech, ale drobná hnědá hlíza - odenky, která roste pod zemí, s velmi zvrásněným nepravidelným zakulaceným povrchem a připomíná malý seschlý pomačkaný  lískový oříšek.
Tygří ořechyTygří ořech (Cyperus sculentus lativum) znám již před více 4 tisíci léty v Egyptě. Tygří ořech je zdrojem fosforu, vápníku, železa, hořčíku, draslíku a vitamínů H, C a E. Rostlina se podobá zelené trávě (šáchor jedlý). Tygří ořechy patří mezi nejžhavější superpotraviny.
 
  • horchata (nápoj z chufy) -  sladké oříškové mléko (vyrábí se ořechové mléko)

Tygří ořechy a jejich účinky:

  • zdroj proteinů, vlákniny a přírodního cukru
  • obsahuje 30 procent tuků, zejména kyselinu olejovou
  • zpomalují starnutí buněk
  • nízký obsah kalorií 
  • působí jako prevence proti infarktu a trombóze
  • podporují krevní oběh
  • podporují hubnutí, snižují chuť k jídlu
  • působí jako prevence proti rakovině
  • prevence zácpy
  • působí proti stresu
  • podporuje růst svalů a kostí (obsahu vápníku, hořčíku a železa)
  • srdeční stimulant
  • přírodní afrodisiakum
  • eliminuje nadýmání
  • při léčbě rakoviny prsu
  • neobsahuje lepek
  • antioxidant
  • snižuje škodlivé účinky LDL cholesterolu
  • regenerativní účinek
  • prebiotikum - stimulují růst užitečných bakterií v trávicím traktu
Kontraindikace: lidé se zažívacími problémi (citlivost na potraviny s vysokým obsahem vlákniny), větší množství tygřích ořechů jim může způsobovat nadýmání, křeče, průjem
 
Chuť: jsou o něco sladší než mandle, připomínají chutí kokos a mandle
 

Jak konzumovat tygří ořechy?

  • můžete je jíst celé, sušené nejlépe namočené ve vodě na několik hodin (po 4 hodinách jsou křupavé)
  • oloupané (jsou měkké)
  • vyrobit si z nich ořechové mléko ve výkonném mixéru
  • vyrobit si mouku z ořechů a udělat palačinky nebo cookies
  • vyrobit si chia puding (mléko z tygřích ořechů a chia semínky)
  • chorchata s vločkami nebo cereáliemi
  • vařené nebo pečené tygří ořechy

Kde koupit tygří ořechy?

Diskusní téma: Tygří ořechy- chufa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>