Vlašské ořechy

vlašské ořechy patří mezi velmi starou superpotravinu, která byla konzumována již v Neolitu. Vlašský ořech je plodem ořešáku (poživatelné jádro a Vlašské ořechyskořápka ), které dozrávají koncem prázdnin. Vlašské ořechy jsou velmi výživné, obsahují až 70% tuků a to převážně mastné nenasycené kyseliny omega 3 a 18% bílkovin ( proteinů ), vitamínů B1, B2, B3, B6 a E,  a minerálů železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, draslík,

Možnosti využití vlašských ořechů:

  • jádra vlašských ořechů
  • olej z vlašských ořechů
  • tinktura z jader
  • likér (ořechovka)
  • máslo z vlašských ořechů
  • mouka z ořechových jader
  • při pečení do cukroví, do salátů
  • v medu konzervované vlašské ořechy

Účinky vlašských ořechů

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • reguluje krevní tlak
  • protizánětlivé vlastnosti
  • podporují psychiku
  • posilují sexuální potenci a plodnost ( díky vysokému obsahu manganu )
  • působí pozivně na vlasy, nehty a pokožku ( zinek )
  •  antioxidant 
  • působí proti astmatu
  • posilují střeva
  • při angíně pektoris
  • snižují riziko infarktu a mozkové mrtvice
  • působí jako prevence chudokrevnosti
  • vhodné pro vegetariány, vegany a diabetiky ( nízky obsah sacharidů )
  • brainfood
  • vhodné pro Paleo  a RAW stravu
  • působí proti nervovému vyčerpání, stresu a depresím - brainfood
  • prevence proti obezitě
  • zdrojem energie pro buňky
  • jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, které ovlivňují čisticí procesy v játrech a zbaví vás i amoniaku

Dávkování: stačí jedna hrst za den

Skladování: suché, chladné a temné místo do teploty 20°C

Jak regenerovat ořechy, aby byli téměř čerstvé?

Ořechy by měly být ve vodě louhovány minimálně 24 hodin. Během té doby je dobré vodu vyměnit, stačí 2x-3x. Není to časově nijak náročné, ale výsledek vás určitě překvapivý. Ořechy, které tímto způsobem získáte, jsou velmi lahodné a téměř k nerozeznání od těch z nové sklizně.

Jak uchovávat vlašské ořechy?

  • lednička 4-6 měsíců
  • mraznička - až jeden rok
  • ve skořápkách na suchém, temném a chladném místě i 4 roky

Co obsahují vlašské ořechy

  • vitamíny B1, B2, B3, B6, B9 a E
  • minerály a stopové prvky zinek, hořčík, měď, draslík, mangan..
  • nenasycené mastné kyseliny
  • proteiny

Kde koupit vlašské ořechy?

Článek: 11 přínosů vlašských ořechů

Wikipedie- vlašské ořechy

Jak uchovávat vlašské ořechy

Ořechová másla


mandle  vlašské ořechy  kešu oříšklískové oříšky  píniové oříšky

Diskusní téma: Vlašské ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>