Jedlá soda (soda bicarbona)

Hydrogenuhličitan sodný (soda bikarbona NaHCO3) - jedlá soda je použitelná v domácnosti při úklidu, v péči o tělo ale i jako lék. Jedlá soda je přírodní látka, která je krystalická, ale často se objevuje jako jemný prášek.. Soda má alkalizují účinek na tělo ale i antibakteriální, antiseptické a protizánětlivé vlastnosti.
 

Jedná soda, složení a účinky:

  • upravuje pH krve v těle (alkalizující účinek) - k neutralizaci žaludečních šťáv při překyselení žaludku
  • jedlá soda odstraní z ovoce a zeleniny až 96% pesticidů - stačí plodiny do roztoku jedlé sody namočit na patnáct minut
  • jedlá soda je silně zásaditá, má tedy alkalické pH a způsobuje rychlý rozklad pesticidů (soda je schopná zlikvidovat také zbytky pesticidů, které jsou silně navázány na slupku plodů)
  • pleťový a tělový peeling a lázeň pro nohy
    Jedlá soda
  • vyrovnává hladinu pH pokožky
  • přispívá k transportu kyslíku tím, že rozšiřuje cévy a napomáhá jeho uvolňování do buněk (zvyšuje pH)
  • pomáhá při pálení žáhy (reflux - stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní)
  • pro změkčení potravin vařených ve vodě
  • podporuje bělení zubů (nasypat sodu na vlhký kartáček)
  • bezvadný lapač pachů v chladničce
  • při spáleninách po slunci (obklad -1 až 2 polévkové lžíce sody v šálku studené vody)
  • přísada do pravidelných koupelí
  • maska s použití sody bělí nejen pokožku, ale také nehty
  • zdroj sodíku a vápníku
  • pokud chcete rychleji uvařit fazole nebo jiné luštěniny? Přidejte lžičku jedlé sody na každé 4 l vody
  • prevenci vzniku zubního kazu nebo nepříjemného povlaku
  • pomáhá proti plynatosti a nadýmání
  • můžete používat místo droždí nebo prášku do pečiva
  • při použití do záchodové mísy dejte večer 100g sody bikarbony - ráno můžete pouze spláchnout
  • pro důkladné umytí ovoce a zeleniny
  • pomůže vyleštit zlaté i stříbrné šperky
  • při silně znečistěných rukou
  • prevence dny
  • jedlá soda v kombinaci s javorovým sirupem působí proti rakovině

Kosmetické použití jedlé sody:

  • snižuje příznaky akné pro své antiseptické a protizánětlivé vlastnosti 
  • čištění obličeje - denní jemná peelingová pasta (smícháme 3 díly jedlé sody a 1 díl vody)
  • pastu lze aplikovat na různé části jako jemný peeling (ruce, paže, dekolt, pedikůra na nohy)
  • deodorant - neutralizátor pachu (lze taktéž použít pastu z jedlé sody)
  • přírodní deodorant (jedlá soda s vonným esenciálním oleje)
  • při silně znečistěných rukou (jedlou sodu do dlaní a přidáme vodu)
  • lze pooužít na uklidnění pokožky po holení (roztok vody se sodou v poměru 6 : 1), necháme působit cca 5 minut a následně omyjeme vodou
  • bělidlo na zuby (sodu nasypena ma kartáček a aplikovat stejně, jako když si čistíme zuby)
  • záděry u nehtů (peelingová pasta)
  • při léčbě plísně nehtů a působí i na kožní plíseň (koupel v jedlé sodě)
  • pokud máte doma tvrdou vodu, přidejte cca 100 g jedlé sody do koupele
  • odstraňuje lupy (lžičku sody vmasírujete do vlhkých vlasů a následně opláchněte)

Jedlá soda pro domácí mazlíčci

  • domácí suchý šampón pro psy a kočky (jednoduše prsty vetřete jedlou sodu co nejvíce do srsti a poté psa pořádně vykartáčujte, nepříjemný pach zmizí a psí srst bude navíc lesklá a čistá)
  • na uši (vnitřek uší zlehka vytřete vatičkou namočenou v roztoku z 1 lžičky jedlé sody a šálku teplé vody)
  • kočičí stelivo - na běžné stelivo nasypat jedlou sodu, která pachy jednoduše pohlcuje
  • eliminace hmyzu v misce - kolem misky rozsypete jedlou sodu, ta sama o sobě hmyz přímo odpuzuje
 
Přípravek na čištění v domácnosti: jedlá soda, citronová šťáva, ocet, voda
  • kachličky a spáry mezi nimi
  • znečištěná pánvička od mastnoty  (půl citronu se sodou a citronem čistíme pánvičku)
  • zanesená varná konvice
  • sodu lze nanést i na vlhkou houbičku a krouživými pohyby pak sklokeramickou desku vyčistit. Nakonec plochu otřete teplou vodou a utěrkou z mikrovlákna důkladně přeleštěte.
Kombinace jedlé sody a chloridu hořečnatého dokáže zbavit buňky, tkáně i celé orgány všech toxinů a kyselin.
 
Davkování: rozpusťte půl lžičky jedlé sody v polovině sklenice s vodou. Tato tekutina by se měla pít každé dvě hodiny (max. po dobu 2 týdnů), konzultujte se svým lékařem
Negativa jedlé sody: snižuje hladinu vitamínů a minerálů, zejména vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, chrom a může vyvolat průjem
 

Jak odstranit rez pomocí jedlé sody:

 Stačí rezavý předmět opláchnout vodou a trochu jej oklepat. Potom jej zasypeme jedlou sodou, která se přichytí na všechna vlhká místa. Ujistěte se, že pokrývá veškerou rez. Nechte sodu působit alespoň hodinu, potom předmět vydrhněte například ocelovou brusnou vlnou nebo kovovým štětcem. Drhněte tak dlouho, dokud neodstraníte všechnu rez. Nakonec opláchněte a osušte. 
  • jedlá soda lze efektivně použít i na zašlé stříbrné příbody (směs sody s vodou naneseme na houbičku a aplikujeme)

Kde koupit jedlou sodu?

Diskusní téma: Jedlá soda

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>