Vejce

Vejce jsou bohatým zdrojem vitamínů i minerálů. Z vitamínů jsou přítomny biotin, vitamíny A, D, E, B1, B2 , B12, B6, Niacin, Kyselina listová (B9) - chybí pouze vitamín C,Vejce z minerálů jsou zastoupeny sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek, selen nebo železo. Pamatujte také na skutečnost, že v případě oddělení žloutku přijdete kromě tuků a cholesterolu i o vitamíny D, A, B12 a E, které se v bílku nenacházejí. Složení vejce je však ovlivňováno plemenem, věkem drůbeže, úrovní a intenzitou snášky, ročním obdobím, podmínkami vnějšího prostředí, kvalitou a kvantitou krmení a řadou dalších faktorů, včetně zdravotního stavu.

  • zdroj vitamínu A, D, E, B12 - žloutek (neobsahují vitamin C)
  • žloutek - zdroj tuků (lipidů), převažují nasycené tuky, žloutek obsahuje také fosfolipidy
  • zdroj zinku, měďi, železa, sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforum  selenu
  • zdroj kompletních proteinů, (čerstvý bílek a žloutek - nejkvalitnější bílkovina) - stravitelnost vaječných proteinů 98-100%
  • vejce mají nejvyšší biologickou hodnotu, obsahují kompletní spektrum esenciálních aminokyselin
  • vysoký obsah cholesterolu!!! (424 mg/100 g), který je pro tělo škodlivý, ale je to vyvážené obsahem lecitinu, který snižuje cholesterol
  • zdroj omega kyselin
  • stravitelnost vajec klesá s „tuhostí“ obsahu vajec (tekutá, vařená naměkko a nejméně natvrdo, stravitelnost se snižuje i smažením na tuku)
  • cholesterol je ve žloutku obsažen společně s lecitinem, který jeho neblahé projevy svazuje (nemusíme se ho obávat)
  • zlepšují kvalitu sliznic a pokožky
  • zdroj luteinu (chrání naše oči, především sítnici, redukuje riziko rozvoje šedého zákalu a degenerativních chorob očí) a zeaxantinu (vytváří štít chránící oko před nebezpečnými volnými radikály a světelnými frekvencemi, které mohou poškodit zrak)
  • vejce přispívají k normální činnosti nervové soustavy
  • přispívají k normálnímu metabolismu tuků (cholin)
Vegani mohou použít lněné semínko jako náhradu vejce (jedna lžíce pomletého lněného semínka smícháme s vodou)
 
Nejvhodnější jsou vejce od domácích pěstitelů, kde mají slepice výběha živí se trávou, broučky, a dalšími přírodními složkami. Na dokrmování se používají kopřivy, obilí, skořápky, zbytky z kuchyně atd...
TIP na snídani: míchaná vajíčka, volské oko, vajíčko natvrdo, vajíčka se slaninou a další varianty... můžete ji spestřit celeninou a pečivem
 

Jak vařit vejce?

pokud chcete vařit vejce, tak je vyjměte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu
  • vejce vařte s trochou soli a octa, vejce by měli být mírně ponořená ve vodě
  • vejce přiveďte pozvolna k varu a vařte patřičnou dobu ( naměkko 3-4 minuty, na hniličku 5-7 min, natvrdo 8-10 min.)
  • pokud vaříte vejce v páře je potřeba dvojnásobek času

Jak připravit ztracená vejce?

Též ztracená či pošírovaná. Podstatou jejich úpravy je jejich velmi pomalé vaření bez skořápky v mělké vrstvě osolené a okyselené vody, případně i vývaru. Vejce opatrně vyklepněte do misky a z ní je opatrně vyklopte do vroucí vody a udržujte ji 5–7 minut bez bublavého varu, aby bílky zůstaly kolem žloutků. Zastřené vejce má mít sražené bílky a uvnitř prohřátý, tekutý žloutek. Plochou, děrovanou lžící pak vejce vyjměte, nechte okapat a podávejte na toastu s rozpečenou šunkou nebo opečenými žampiony a různými omáčkami. V české kuchyni se zastřená vejce vkládají do polévek, podávají k dušené zelenině a podobně.
 

Francouzské řetězce se zavázaly přestat do roku 2025 vykupovat vejce pocházející od slepic chovaných v klecích. Většina českých zákazníků kupuje vejce z tzv. obohacených klecových chovů. Více

Kupovaná vejce jsou označována písmeny A a B. Písmeno A je určeno pro maloobchodní prodej a písmenem B jsou označována vejce pro průmyslové zpracování. Vejce A se pak dělí do několika skupin:

  • XL: velmi velká, hmotnost 73 g a více
  • L: velká, hmotnost od 63 g do 73 g
  • M: střední, hmotnost od 53 g do 73 g
  • S: malá, hmotnost do 53 g

Na vejcích pak musí být uveden tzv. kód , který se skládá z několika čísel - metoda chovu: označuje se číslem 0-3, což je z našeho pohledu velmi důležité hledisko

  • 0 je vejce od slepic ekologicky chovaných (používají se pouze ekologická krmiva)
  • 1 jsou vejce od slepic ve volném výběhu
  • 2 pak vejce od slepic chovaných v halách a nakonec
  • 3 vejce od slepic chovaných v klecích
  • následuje registrační kód státu
  • registrační číslo hospodářství
  • při prodeji vajec přímo od chovatele musí být viditelně označeno datum minimální trvanlivosti a informace o chovateli. I tato vejce mohou být prodávána nejpozději 21 dní po snůšce.

Více o vejcích

Diskusní téma: Vejce

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek