Vejce
Vejce jsou bohatým zdrojem vitamínů i minerálů. Z vitamínů jsou přítomny biotin, vitamíny A, D, E, B1, B2,B8, B12, B6, Niacin, Kyselina listová (B9), E, K - chybí pouze vitamín C, z minerálů jsou zastoupeny sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek, selen nebo železo. Pamatujte také na skutečnost, že v případě oddělení žloutku přijdete kromě tuků a cholesterolu i o vitamíny D, A, B12 a E, které se v bílku nenacházejí. Složení vejce je však ovlivňováno plemenem, věkem drůbeže, úrovní a intenzitou snášky, ročním obdobím, podmínkami vnějšího prostředí, kvalitou a kvantitou krmení a řadou dalších faktorů, včetně zdravotního stavu.
Vejce a jejich účinky na zdraví:
- zdroj vitamínu A, D, E,B8 - cholin, B12 - žloutek (neobsahují vitamin C)
- žloutek - zdroj tuků (lipidů), převažují nasycené tuky, žloutek obsahuje také fosfolipidy
- zdroj zinku, měďi, železa, sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforum selenu
- zdroj kompletních proteinů, (čerstvý bílek a žloutek - nejkvalitnější bílkovina) - stravitelnost vaječných proteinů 98-100%
- vejce mají nejvyšší biologickou hodnotu, obsahují kompletní spektrum esenciálních aminokyselin
- vysoký obsah cholesterolu!!! (424 mg/100 g), který je pro tělo škodlivý, ale je to vyvážené obsahem lecitinu, který snižuje cholesterol
- zdroj omega kyselin
- stravitelnost vajec klesá s „tuhostí“ obsahu vajec (tekutá, vařená naměkko a nejméně natvrdo, stravitelnost se snižuje i smažením na tuku)
- zdroj lecitinu - podporuje paměť a koncentraci
- cholesterol je ve žloutku obsažen společně s lecitinem, který jeho neblahé projevy svazuje (nemusíme se ho obávat)
- zlepšují kvalitu sliznic a pokožky
- zdroj luteinu (chrání naše oči, především sítnici, redukuje riziko rozvoje šedého zákalu a degenerativních chorob očí) a zeaxantinu (vytváří štít chránící oko před nebezpečnými volnými radikály a světelnými frekvencemi, které mohou poškodit zrak)
- vejce přispívají k normální činnosti nervové soustavy
- přispívají k normálnímu metabolismu tuků (cholin)
- zdroj elektrolytů
- každodenní konzumace vejce naopak snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění - srdeční selhání, arytmie a problémy se srdeční chlopní (více)
Jak poznat stáří vejce?
Nádobka (dle možnosti plochá) naplní se roztokem soli ve vodě (100g soli na 1 l vody). Na bílý kartou nakreslíme si úhloměr, na němž je pravý úhel rozdělen na čtyři díly 20°, 45°, 60°, 90°.
Položíme-li vejce do roztoku a není-li starší nežli 30 hodin, zaujme polohu vodorovnou, t. j. jeho osa bude ukazovali na 0°. Je-li již 3 dny staré, bude se pouk nadzvedávat), tak že ve 4 dnech stáři bude osa jeho směřovati na 20°, v osmi dnech na 45°, po 12—13 dnech na 60°, po třech týdnech bude se již blížiti pravému uhlu (asi v 75°) a ve stáří 1 měsíce nebo větším bude státi již kolmo.
Jak vařit vejce?
- vejce vařte s trochou soli a octa, vejce by měli být mírně ponořená ve vodě
- vejce přiveďte pozvolna k varu a vařte patřičnou dobu ( naměkko 3-4 minuty, na hniličku 5-7 min, natvrdo 8-10 min.)
- pokud vaříte vejce v páře je potřeba dvojnásobek času
Jak připravit ztracená vejce?
Francouzské řetězce se zavázaly přestat do roku 2025 vykupovat vejce pocházející od slepic chovaných v klecích. Většina českých zákazníků kupuje vejce z tzv. obohacených klecových chovů. Více
Kupovaná vejce jsou označována písmeny A a B. Písmeno A je určeno pro maloobchodní prodej a písmenem B jsou označována vejce pro průmyslové zpracování. Vejce A se pak dělí do několika skupin:
- XL: velmi velká, hmotnost 73 g a více
- L: velká, hmotnost od 63 g do 73 g
- M: střední, hmotnost od 53 g do 73 g
- S: malá, hmotnost do 53 g
Na vejcích pak musí být uveden tzv. kód , který se skládá z několika čísel - metoda chovu: označuje se číslem 0-3, což je z našeho pohledu velmi důležité hledisko
- 0 je vejce od slepic ekologicky chovaných (používají se pouze ekologická krmiva)
- 1 jsou vejce od slepic ve volném výběhu
- 2 pak vejce od slepic chovaných v halách a nakonec
- 3 vejce od slepic chovaných v klecích
- následuje registrační kód státu
- registrační číslo hospodářství
- při prodeji vajec přímo od chovatele musí být viditelně označeno datum minimální trvanlivosti a informace o chovateli. I tato vejce mohou být prodávána nejpozději 21 dní po snůšce.
Skořápky z vajec
Jak připravit skořápky je konzumaci?
je třeba je vyvařit v horké vodě, která zabije všechny potenciální bakterie. Pak by měly být opečeny v troubě - ideálně 15 minut při 180 °C. Nakonec se rozdrtí na jemný prášek, poté ho můžeme přidat do vody nebo ovocných šťáv či džusů a celý tento nápoj vypít
- omezuje vznik kostních onemocnění a bolesti kloubů
- především ženy po menopauze bojují s úbytkem kostní hmoty, který vede k řídnutí kostí a následným složitým a komplikovaným zlomeninám
- vápník ze skořápek dokáže úbytek kostní hmoty zastavit
- účinný také při překyselení žaludku a pálení žáhy
- všeho smírou
Diskusní téma: Vejce
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Bylinkové kurzy 2020
02.06.2020 07:57Bylinky působící zejména proti virům
02.04.2020 22:10Jak posílit imunitní systém?
20.03.2020 08:34Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA
20.02.2020 11:26Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů
26.10.2018 22:27Málo známé superpotraviny
18.10.2018 10:35Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?
18.08.2018 17:11Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech
08.06.2018 21:18Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů
10.04.2018 12:19 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce