Arónie černá ( temnoplodec, černý jeřáb )

Temnoplodec, arónie, černá jeřabina, žen-šen Střední Evropy ( angl. Chokeberry - synonyma pro purpurově černé jedlé plody ( obsahují 60 - 75% šťávy ), je ovoce původem ze Severní Ameriky, které začínají být velmi populární pro vysoký výskyt antioxidantů, Černá jeřabina, Arónietříslovin, vitaminů a rutinu. Černý jeřáb roste i v našich zeměpisných šířkách na keřích nebo roubovaných stromech, je velmi trvanlivý a po sklizni plody arónie vydrží až 2 měsíce ( v dobrých podmínkách - netrpí plísněmi jako jiné ovoce ). Velkým propagátorem Černého jeřábu byl ruský biolog Ivan Mičurin. V lidové lečitelství byl hojně zastoupen již v historii, Keltové považovali jeřáb za ochranný strom a všechny jeho části měli za posvátné. Černá jeřabina je považována za velmi cenou superpotravinu, která snižuje krevní tlak, tlumí bolest, zlepšuje metabolismus, je vhodná i pro diabetiky, zlepšuje pevnost a pružnost cév, harmonizuje činnost štítné žlázy.

Více o arónii

Co vše můžeme zařadit do jídelníčku s obsahem aronie:

Arónie ( černý jeřáb ) a její účinky

Plody arónie mají až 16% cukrů, nejvíce fruktózy a glukózy, asi 3,5% přírodního sorbitu, málo sacharózy a obsahují až 70% natrpklé a nakyslé velmi silně barvicí šťávy rubínově červené až fialové barvy.

  • silný antioxidantAWA superfoods Arónie šťáva 600ml
  • podporuje a posiluje imunitu
  • pohlcovač volných radikálů
  • prevence proti rakovině
  • pomáhá dobré kondici našich cév ( křečové žíly )
  • prospívá zdravému krevnímu oběhu
  • stabilizuje krevní tlak ( i snižuje vysoký krevní tlak )
  • přirozený regulátor cholesterolu
  • antibakteriální a antiseptické schopnosti
  • působí proti žaludečním vředům
  • dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy( při její nadměrné či naopak snížené funkci), obsahuje min. 40 mikrogramů jódu na 100 g
  • díky vysokému obsahu jódu ( žádoucí zejména pro těhotné a kojící ženy a děti. U dětí má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence, při prevenci zubního kazu )
  • posiluje funkci jater a ledvin
  • vysoký obsah antokyanů 1480 mg na 100 g čerstvých bobulí - 3 x více než u borůvek
  • vysoký obsah  rutinu který spolupůsobí s vitaminem C ( při konzumaci doporučujeme arónii kombinovat s rakytnikem, borůvkou nebo brusinkou )
  • působí proti oxidačnímu stresu
  • detoxikace organismu ( hlavně játra a ledviny )
  • antokyany obsažené v arónii zpomalují nebo dokonce zastavují růst rakovinných buněk
  • působí v případě karcinomu střev
  • působí výrazně protiskleroticky
  • proti ateroskleróze (zpevňuje a rozšiřuje cévy a kapiláry ) díky rutinu
  • při nedostatku vitaminu P
  • celkově posiluje organismus
  • vhodný při cukrovce ( vhodná pro diabetiky ) -  antidiabetikum, snižuje hladinu krevního cukru a podporuje vlastní syntézu inzulínu.
  • prevence proti nachlazení, chřipce a dokonce i zápalu plic
  • podporuje správnou funkci jater
  • zlepšuje soustředění, paměť a vitalitu - brainfood
  • podporuje hojení ran
  • obsahuje přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky

Aktivní látky u černého jeřábu-Arónie:

  • Sacharidy
  • Vitamin P (Bioflavonoidy - polyfenoly, antokyany, hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin aj.)
  • Vitamíny - C , E , K , B1 , B2 , B6 , B 9, provitamin A, P
  • Minerály a stopové prvky - draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód (  400 mikrogramů jódu na 100 g ), mangan, bór, kobalt, molybden
  • Organické kyseliny - kyselina jablečná, vinná, citrónová, jantarová
  • vysoký obsah jódu
Barva plodů : černá purpurová ( podobná borůvkám a Acai )
Chut: trpká nasládlá, po přidání cukru připomínách chuť borůvek
Doporučená denní dávka Arónie: u šťáv 50-100ml u sušených plodů jednu až 2 polévkové lžíce( do jogurtů, musli, mléčné koktejly atd.)
u Aronie cca 30 bobulí., nejvhodnější doba na konzumaci je září.

TIP sirup z Arónie za studena: 2 l plodů arónie , 80 g kyseliny citronové, asi 2 až 3 kg cukru ( do 5-ti litrové sklenice dáme cca 2l arónie, přidáme vyselinu citronovou a zaleje mecháme 32-40 působit. Potom vodu odlejeme přes cedítko a plody arónie rozmačkáme, následně přidáme cca 2kg cukru a mírně promícháme 2-3 hodiny. A máme hotový sirup z Arónie!

Další recepty s Arónií

 

Kde koupit šťávu a sušené plody z aronie( černý jeřáb )?

Arónie černý jeřáb - účinky

 

Diskusní téma: Arónie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...

18 Zdravých způsobů, jak jíst Chia semínka

05.06.2017 19:19
Známe základní fakta o tom, proč byste měli jíst Chia semínka a chutné způsoby, jak je přidat do svého jídelníčku. Chia patří mezi nejžádanější superpotraviny ve městě. Obsahují spoustu důležitých látek pro zdraví: osmkrát více omega-3 než losos o 30 procent více antioxidantů než...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>