Arónie černá ( temnoplodec, černý jeřáb )

Temnoplodec, arónie, černá jeřabina, žen-šen Střední Evropy ( angl. Chokeberry - synonyma pro purpurově černé jedlé plody ( obsahují 60 - 75% šťávy ), je ovoce původem ze Severní Ameriky, které začínají být velmi populární pro vysoký výskyt antioxidantů, Černá jeřabina, Arónietříslovin, vitaminů a rutinu. Černý jeřáb roste i v našich zeměpisných šířkách na keřích nebo roubovaných stromech, je velmi trvanlivý a po sklizni plody arónie vydrží až 2 měsíce ( v dobrých podmínkách - netrpí plísněmi jako jiné ovoce ). Velkým propagátorem Černého jeřábu byl ruský biolog Ivan Mičurin. V lidové lečitelství byl hojně zastoupen již v historii, Keltové považovali jeřáb za ochranný strom a všechny jeho části měli za posvátné. Černá jeřabina je považována za velmi cenou superpotravinu, která snižuje krevní tlak, tlumí bolest, zlepšuje metabolismus, je vhodná i pro diabetiky, zlepšuje pevnost a pružnost cév, harmonizuje činnost štítné žlázy.

Více o arónii

Co vše můžeme zařadit do jídelníčku s obsahem aronie:

Arónie ( černý jeřáb ) a její účinky

Plody arónie mají až 16% cukrů, nejvíce fruktózy a glukózy, asi 3,5% přírodního sorbitu, málo sacharózy a obsahují až 70% natrpklé a nakyslé velmi silně barvicí šťávy rubínově červené až fialové barvy.

  • silný antioxidantAWA superfoods Arónie šťáva 600ml
  • podporuje a posiluje imunitu
  • pohlcovač volných radikálů
  • prevence proti rakovině
  • pomáhá dobré kondici našich cév ( křečové žíly )
  • prospívá zdravému krevnímu oběhu
  • stabilizuje krevní tlak ( i snižuje vysoký krevní tlak )
  • přirozený regulátor cholesterolu
  • antibakteriální a antiseptické schopnosti
  • působí proti žaludečním vředům
  • dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy( při její nadměrné či naopak snížené funkci), obsahuje min. 40 mikrogramů jódu na 100 g
  • díky vysokému obsahu jódu ( žádoucí zejména pro těhotné a kojící ženy a děti. U dětí má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence, při prevenci zubního kazu )
  • posiluje funkci jater a ledvin
  • vysoký obsah antokyanů 1480 mg na 100 g čerstvých bobulí - 3 x více než u borůvek
  • vysoký obsah  rutinu který spolupůsobí s vitaminem C ( při konzumaci doporučujeme arónii kombinovat s rakytnikem, borůvkou nebo brusinkou )
  • působí proti oxidačnímu stresu
  • detoxikace organismu ( hlavně játra a ledviny )
  • antokyany obsažené v arónii zpomalují nebo dokonce zastavují růst rakovinných buněk
  • působí v případě karcinomu střev
  • působí výrazně protiskleroticky
  • proti ateroskleróze (zpevňuje a rozšiřuje cévy a kapiláry ) díky rutinu
  • při nedostatku vitaminu P
  • celkově posiluje organismus
  • vhodný při cukrovce ( vhodná pro diabetiky ) -  antidiabetikum, snižuje hladinu krevního cukru a podporuje vlastní syntézu inzulínu.
  • prevence proti nachlazení, chřipce a dokonce i zápalu plic
  • podporuje správnou funkci jater
  • zlepšuje soustředění, paměť a vitalitu - brainfood
  • podporuje hojení ran
  • obsahuje přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky

Aktivní látky u černého jeřábu-Arónie:

  • Sacharidy
  • Vitamin P (Bioflavonoidy - polyfenoly, antokyany, hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin aj.)
  • Vitamíny - C , E , K , B1 , B2 , B6 , B 9, provitamin A, P
  • Minerály a stopové prvky - draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód (  400 mikrogramů jódu na 100 g ), mangan, bór, kobalt, molybden
  • Organické kyseliny - kyselina jablečná, vinná, citrónová, jantarová
  • vysoký obsah jódu
Barva plodů : černá purpurová ( podobná borůvkám a Acai )
Chut: trpká nasládlá, po přidání cukru připomínách chuť borůvek
Doporučená denní dávka Arónie: u šťáv 50-100ml u sušených plodů jednu až 2 polévkové lžíce( do jogurtů, musli, mléčné koktejly atd.)
u Aronie cca 30 bobulí., nejvhodnější doba na konzumaci je září.

TIP sirup z Arónie za studena: 2 l plodů arónie , 80 g kyseliny citronové, asi 2 až 3 kg cukru ( do 5-ti litrové sklenice dáme cca 2l arónie, přidáme vyselinu citronovou a zaleje mecháme 32-40 působit. Potom vodu odlejeme přes cedítko a plody arónie rozmačkáme, následně přidáme cca 2kg cukru a mírně promícháme 2-3 hodiny. A máme hotový sirup z Arónie!

Další recepty s Arónií

 

Kde koupit šťávu a sušené plody z aronie( černý jeřáb )?

Arónie černý jeřáb - účinky

 

Diskusní téma: Arónie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>