Arónie černá ( temnoplodec, černý jeřáb )

Temnoplodec, arónie, černá jeřabina, žen-šen Střední Evropy ( angl. Chokeberry - synonyma pro purpurově černé jedlé plody ( obsahují 60 - 75% šťávy ), je ovoce původem ze Severní Ameriky, které začínají být velmi populární pro vysoký výskyt antioxidantů, Černá jeřabina, Arónietříslovin, vitaminů a rutinu. Černý jeřáb roste i v našich zeměpisných šířkách na keřích nebo roubovaných stromech, je velmi trvanlivý a po sklizni plody arónie vydrží až 2 měsíce ( v dobrých podmínkách - netrpí plísněmi jako jiné ovoce ). Velkým propagátorem Černého jeřábu byl ruský biolog Ivan Mičurin. V lidové lečitelství byl hojně zastoupen již v historii, Keltové považovali jeřáb za ochranný strom a všechny jeho části měli za posvátné. Černá jeřabina je považována za velmi cenou superpotravinu, která snižuje krevní tlak, tlumí bolest, zlepšuje metabolismus, je vhodná i pro diabetiky, zlepšuje pevnost a pružnost cév, harmonizuje činnost štítné žlázy.

Více o arónii

Co vše můžeme zařadit do jídelníčku s obsahem aronie:

Arónie ( černý jeřáb ) a její účinky

Plody arónie mají až 16% cukrů, nejvíce fruktózy a glukózy, asi 3,5% přírodního sorbitu, málo sacharózy a obsahují až 70% natrpklé a nakyslé velmi silně barvicí šťávy rubínově červené až fialové barvy.

  • silný antioxidantAWA superfoods Arónie šťáva 600ml
  • podporuje a posiluje imunitu
  • pohlcovač volných radikálů
  • prevence proti rakovině
  • pomáhá dobré kondici našich cév (křečové žíly)
  • prospívá zdravému krevnímu oběhu
  • stabilizuje krevní tlak  (i snižuje vysoký krevní tlak)
  • přirozený regulátor cholesterolu
  • antibakteriální a antiseptické schopnosti
  • působí proti žaludečním vředům
  • dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy( při její nadměrné či naopak snížené funkci), obsahuje min. 40 mikrogramů jódu na 100 g
  • díky vysokému obsahu jódu (žádoucí zejména pro těhotné a kojící ženy a děti. U dětí má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence, při prevenci zubního kazu)
  • posiluje funkci jater a ledvin
  • vysoký obsah antokyanů 1480 mg na 100 g čerstvých bobulí - 3 x více než u borůvek
  • vysoký obsah  rutinu který spolupůsobí s vitaminem C (při konzumaci doporučujeme arónii kombinovat s rakytnikem, borůvkou nebo brusinkou)
  • působí proti oxidačnímu stresu
  • detoxikace organismu (hlavně játra a ledviny)
  • antokyany obsažené v arónii zpomalují nebo dokonce zastavují růst rakovinných buněk
  • působí v případě karcinomu střev
  • působí výrazně protiskleroticky
  • proti ateroskleróze (zpevňuje a rozšiřuje cévy a kapiláry) díky rutinu (vitamin P)
  • při nedostatku vitaminu P
  • celkově posiluje organismus
  • vhodný při cukrovce ( vhodná pro diabetiky ) -  antidiabetikum, snižuje hladinu krevního cukru a podporuje vlastní syntézu inzulínu.
  • prevence proti nachlazení, chřipce a dokonce i zápalu plic
  • podporuje správnou funkci jater
  • zlepšuje soustředění, paměť a vitalitu - brainfood
  • podporuje hojení ran
  • obsahuje přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky

Aktivní látky u černého jeřábu-Arónie:

  • Sacharidy
  • Vitamin P (Bioflavonoidy - polyfenoly, antokyany, hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin aj.)
  • Vitamíny - C , E , K , B1 , B2 , B6 , B 9, provitamin A, P (rutin)
  • Minerály a stopové prvky - draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód (400 mikrogramů jódu na 100 g), mangan, bór, kobalt, molybden
  • Organické kyseliny - kyselina jablečná, vinná, citrónová, jantarová
  • vysoký obsah jódu
Barva plodů : černá purpurová (podobná borůvkám a Acai)
Chut: trpká nasládlá, po přidání cukru připomínách chuť borůvek
Doporučená denní dávka Arónie: u šťáv 50-100ml u sušených plodů jednu až 2 polévkové lžíce (do jogurtů, musli, mléčné koktejly atd.)
u Aronie cca 30 bobulí, nejvhodnější doba na konzumaci je září.

TIP sirup z Arónie za studena: 2 l plodů arónie , 80 g kyseliny citronové, asi 2 až 3 kg cukru (do 5-ti litrové sklenice dáme cca 2l arónie), přidáme kyselinu citronovou, zalije a necháme 32-40 působit. Potom vodu odlejeme přes cedítko a plody arónie rozmačkáme, následně přidáme cca 2kg cukru a mírně promícháme 2-3 hodiny. A máme hotový sirup z Arónie!

Další recepty s Arónií

 

Kde koupit šťávu a sušené plody z aronie( černý jeřáb )?

Arónie černý jeřáb - účinky

 

Diskusní téma: Arónie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>