Borůvky

tmavě modrý až černý plod bobulovitého tvaru s výraznou chutí, rostoucí na malých keřích nejčastěji v jehličnatých lesích, pasekách a rašeliništíchBorůvky brusnice a to ve vyšších polohách. Borůvky brusnice dozrávají obvykle během prázdnin. Spolu s rakytnikem patří borůvka mezi nejcenější superpotraviny rostoucí na našem území. Borůvky mají vysoký obsah antioxidantů, flavonoidů, betakaroteny,  vitaminy A, B, C rasveratrol, draslík, hořčík, měď, zelezo, zinek, chrom, mangan, ovocné cukry.

Vědci z Readingu testovali konzumaci borůvkové šťávy u školáků a zjistili, že při konzumaci tohoto ovocného nápoje se zvýšila výkonnost mozku u dětí a zlepšilo se učení a paměť. Borůvky jsou dobré také sušené, mají stejný obsah všech účinných látek a lze je dlouho skladovat bez přídavku cukru.

Borůvky a jejich účinky:

  • jsou bohaté na karoten, který chránící imunitní systém a tělové buňky před volnými radikály
  • vysoký obsah vitaminu C, třísloviny taninu, železa
  • čistí krev, dodávají životní energii a omlazují
  • při průjmech a jiných střevních potížích
  • snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi
  • zklidňují nervy
  • podporuje mozkové funkce - výživa pro mozek (brainfood)
  • mimořádně vysoký obsah vitaminu E a C ( zmírňuje stařeckou demenci )
  • antioxidant
  • pozitivně působí proti rakovině
  • efektivně pomáhá při snižování hmotností
  • borůvky mají protistresový účinek
  • zvyšují odolnost proti radiaci
  • pomáhají při léčbě neplodnosti
  • léčí šeroslepost
  • působí proti infekcím
  • při křečových žilách
  • při infekci močových cest a při ledvinových kamenech
  • napomáhají udržení rovnováhy (zejména u seniorů)
  • podporují kardiovaskulární systém
  • podporují metabolismus
  • protinádorové účinky (zdroj Julie Beattie-ová z University v Dundee)
  • působí proti stárnutí - antiaging
  • pomáhá pří šerosleposti stejně jako při špatném vidění
  • příznivý vliv na nespecifické střevní záněty (zdroj Patuiri G. Et al. 2011)
  • více

borůvky sušené? 

Využití: čerstvé přímo z přírody, nebo mražené

V kuchyni ho můžeme použít do koláčů, knedlíků a dortů.

Borůvky

Borůvka

09.01.2015 23:31
Málo známá borůvka bojuje se záněty. Je velikosti pilulky, ale daleko příjemnější a chutnější než pilulky! Maliny, borůvky, ostružiny, jsou lesní bobulovité plody, které jsou zdravé a chutné. Máte tedy možnost si plod borůvky do svého jídelníčku. Co co vše můžete očekávat od účinků...

Diskusní téma: Borůvky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>