Štáva z granátového jablka

Od nepaměti, šťáva z granátového jablka ( latinsky:malum granatum, rusky: granatus ) byl považována za "krále vitamínů". Šťáva z granátového jablka se získává z granátových červených zrníček, které jsou pod slupkou. Štáva je zaslouženě považována za superpotravinu , adaptogen, elixír mládí a zdraví. Domovem granátového jablka je Azerbajdžán ( národní symbol ), kde granátové jablko patří na stůl v podobě šťávy i jako dochucovadla v teplé i studené kuchyni. Granátovník je menší strom, který má plod ( granátové jabko ) o velikosti 10-14cm. Již v Babylonu byl nápoj z tohoto subtropického ovoce používá k léčebným účelům. Ve III tisíciletí před naším letopočtem ji "Předek medicíny" Hippokrates podával při onemocnění trávicího traktu, Granátové jablkoporuch nervového systému a horečkách. Později Avicenna doporučoval užívat šťávu z granátového jablka pro léčbu krčních chorob a úplavice.

Tento nápoj je populární po celém světě. Čerstvá šťáva se připravuje jednoduchým způsobem doma, a to i bez použití odšťavňovače. Odřízněte část kůry a vymačkejte šťávu. Granátová jablka se pěstují na Kavkaze, Střední Asii, ale i na Krymu a subtropických oblastech na pobřeží Černého moře. Z granátového jablka se dělá šťáva a sirup Grenadina, který se používá ve studené kuchyni do salátu a nebo v teplé kuchyni na ryby, kořeněné a grilované maso, které se stává jemnějším a chutnějším. Granátové jablko se pro svoje omlazující, antioxidační a stimulační účinky hojně používáno v kosmetickém průmyslu. Američtí vědci zkoumali různé přírodní šťávy a zařadili šťávu z granátového jablka na třetí místo za šťávu z borůvek a brusinek.

Kdy můžete pít šťávu z Granátového jablka - účinky na zdraví

  • vhodné jako součást stravě těhotné ženy, protože má příznivý vliv na vývoj plodu
  • chudokrevnost
  • normalizuje krevní a žaludeční šťávy
  • čistí cévy
  • posiluje celkovou imunitu
  • prevence nádorů prsu a prostaty
  • neutralizuje volné radikály - antioxidant , v koncentraci antioxidantů překonává i červené víno
  • zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi
  • při léčbě vysokého krevního tlaku ( hypertenze )
  • dobré diuretikum
  • při bolestech v krku a zánětu dásní ( kloktat teplou šťávu )
  • pomáhá bojovat u mužů proti impotenci
  • anémie ( chudokrevnost )
  • stimuluje žaludek a podporuje chuť k jídlu
  • zvyšuje práh odolnosti, posiluje a omlazuje tělo
  • snižuje cholesterol
  • odstraňuje toxické látky z těla
  • vědecky prokázán pozitivní účinek proti stresu ( hlavně u managerů )
  • podporuje regeneraci buněk
  • v zimním období pomáhá kompenzovat nedostatek minerálů, vitamínů a antioxidantů
  • vnější aplikace na popáleniny a rány
  • podporuje srdeční sval
  • zdroj vitaminu B12
  • vyšší obsah vlákniny cca 30%
  • zabraňuje tvorbě zubního plaku
  • snižuje riziko mrtvice a infarktu
  • působí jako prevence proti rakovině
  • afrodiziakum

Dávkování:  60-120ml deŠtáva z granátového jablkanně cca 30-60 min před snídaní, doporučujeme ředit vodou nebo šťávou z červené řepy a nebo mrkve.

Barva nápoje:  je různá  (v závislosti na ovoci) od fialové až po tmavě červenou barvu. 

Chut šťávy z granátového jablka: mírně kyselá, ale příjemná a osvěžující.

Kontraindikace: překyselení žaludku, zácpa, hemeroidy, pokud šťáva není zředěna může poškodit zubní sklovinu ( může se chránit před jídlem zvýkejte tvrdý sýr ), nízký krevní tlak


Granátové jablko obsahuje cca 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, cukru, organické kyseliny (zejména kyselinu citrónovou), u vitamínů je významně zastoupen vitamin B (B1, B2, B3, B6 a B12 ) , C, K a vitamin A ve formě provitamínu (karotenoidů); obsahují také 15 aminokyselin.

Kontraindikace: léky na ředění krve

Největším producentem šťávy z Granátového jablka je Azerbajdžán

Kde koupit šťávu z granátového jablka?

Blahodárné účinky granátového jablka

 

Ovocné šťávy

Temnoplodec proti chřipce

10.02.2015 21:50
Černou arónií proti chřipce Chřipková sezóna je opět v plném proudu! Drahé léky a umělé vitamíny nejsou jediným řešením, jak chřipce předcházet a bojovat s ní. Existuje mnoho způsobů, jak bojovat s nachlazením. Kromě léků a vitamínů v kapslích, jsou zde také zcela přirozené...

Diskusní téma: Štáva z granátového jablka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice a užívat...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>