Alz. choroba ( ACH )

je neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. Jako první toto onemocnění popsali Oskar Fischer a Alois Alzheimer. V současné době není známa příčina vzniku Alz. choroby, z neuropatologických nálezů se však ví, jak nemoc probíhá. Změny postupně působí rozpad nervových vláken a nervových buněk. Alz. chorobou se mění také látková činnost mozku. Podle britských vědců existuje těsná vazba mezi vysokou hladinou krevního cukru (glukózy) a vznikem Alzheimerovy nemoci, která způsobuje demenci a to je pádný důvod proč bychom měli omezovat přísun cukru ve své stravě. Ve světě evidujeme asi 50 miliónů lid s Alz. nemocí a toto číslo by mohlo stoupnout na 125 miliónů do roku 2050. Česká alzheimerovská společnost odhaduje v Česku demencí asi u 152,7 tisíce lidí ke konci roku 2014. Prevencí Alz. choroby je také pravidelné cvičení jak mozku, tak i těla a duše.

více o Alz. chorobě

  • do roku 2050 budemít 50% populace nad 80 roků Alzheimerovu chorobu

Příznaky Alz. choroby, které často přehlížíme:

  • Nezvyklá důvěra, nemocní lidé často ztrácejí zábrany. Jinak plaší jedinci najednou dělají věci, kterých by dříve nebyli schopni. Oslovují naprosto cizí lidi, objímají je apod.
  • Jazykové problémy, primárně progresivní afázie (PPA) je zvláštní forma demence, která způsobuje zhoršenou schopnost zpracovávat řeč a zřetelně formulovat slova. Nemocní tak mluví velmi pomalu a často se při řeči zastavují, mají menší slovní zásobu a často zaměňují slova.
  • Psaní, u některých lidí se nemoc může projevit problémy s hláskováním a psaním. Najednou mají problém se podepsat či cokoli složitějšího napsat.
  • Obtíže se čtením, prvotním příznakem onemocnění mohou být i potíže při čtení, kdy má jedinec problém sledovat věty až do konce, natož dočíst celé odstavce.
  • Snižuje se ostrosti čichu a zraku (ložiska amyloidu beta v sítnici, jejich výskyt značí přítomnost ložisek amyloidu beta v mozku - hlavní složka senilních plaků a neurofibrilárních klubek
Nezvyklá důvěra
Nemocní lidé často ztrácejí zábrany. Jinak plaší jedinci najednou dělají věci, kterých by dříve nebyli schopni. Oslovují naprosto cizí lidi, objímají je apod.
Jazykové problémy
Primárně progresivní afázie (PPA) je zvláštní forma demence, která způsobuje zhoršenou schopnost zpracovávat řeč a zřetelně formulovat slova. Nemocní tak mluví velmi pomalu a často se při řeči zastavují, mají menší slovní zásobu a často zaměňují slova.
Psaní  
U některých lidí se nemoc může projevit problémy s hláskováním a psaním. Najednou mají problém se podepsat či cokoli složitějšího napsat.
Obtíže se čtením
Prvotním příznakem onemocnění mohou být i potíže při čtení, kdy má jedinec problém sledovat věty až do konce, natož dočíst celé odstavce.
 

Doplňky stravy na přírodní bázi na prevenci Alz. chorobyArašídové máslo

Alzheimerova choroba

Jak na Alzheimerovu chorobu 2. část.

08.11.2015 22:06
Potřebujeme hlavně preventivní opatření, aby k této nemoci vůbec nedocházelo. Rozhodně mezi zásadní zbraně patří nový model stravování,takzvaná Dieta pro naši mysl. Jde o vybrané druhy potravin (brainfood ), které pozitivně ovlivňují funkci mozku a nervového systému. Tento nový model...

Listopad měsíc Alzheimerovi choroby

08.11.2015 21:56
Alzheimerova choroba, je vlastně auto-imunitní onemocnění. Neví se přesně co jí spouští. Může to být i virus, stres, hormonální změny. Touto nemocí trpí hlavně starší lidé a to nejspíš proto, že se zatím z neznámého důvodu, mozkové buňky začnou poškozovat po 65 roce života a to u každého dvacátého...

Diskusní téma: Alzheimerova choroba

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>