Aminokyseliny

Aminokyseliny jsou bílkoviny obsažené v potravě i lidském organismu. Potravinové doplňky pomáhají organismu ke zlepšení fyzické výkonnosti a snadnějšímu zvládnutí nemocí. Každá buňka v těle potřebuje ke svému využití aminokyseliny. V zažívacím systému se bílkoviny z potravy dělí na jednotlivé aminokyseliny, které se pak znovu slučují na takové typy bílkovin, které lidský organismus potřebuje. Základních aminokyselin je 23 a z toho 8 je esenciálních aminokyselin.

Jaké máme aminokyseliny?

  • esenciální (nezbytné)
  • neesenciální ( alanin, arginin, asparagin, kyselina aspartová, cystein - zdroj síry, kyselina glutamová, glutamin, glycin, prolin, serin, taurin, tarosin )

Pestrý příjem bílkovin představuje: fermentované mléčné výrobky, různé druhy masa, ryby, mořské plody, vejce, luštěniny, semena, obilné klíčky, ořechy

Seznam esenciálních aminokyselin

  • Tryptofan
  • histidin
  • izoleucin
  • leucin
  • lysin (např. luštěniny, fermentovaná sója, quinoa a pohanka
  • methionin (obsahuje síru)
  • fenylalanin
  • treonin
  • valin

Pro novorozence jsou vhodné tryptofan a izoleucin, pro těhotné je vhodný tryptofan a lysin.

Aminokyseliny mimo jiné zajišťují:

  • ochranu svalové hmoty
  • urychlují proces regenerace
  • zvyšují výkonnost a napomáhají růstu svalové hmoty
  • doplněk při redukčních dietách

Přírodní rostlinné zdroje (kompletní proteiny) obsahující všech 9 esenciálních aminokyselin:

 
novorozenců pak na isoleucin a tryptofan
novorozenců pak na isoleucin a tryptofan

Diskusní téma: Aminokyseliny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>