Antinutrienty

antinutrienty jsou látky, které brání vstřebávání živin. Tyto toxické látky  mohou způsobit poškození organismu nebo onemocnění tím, že ovlivňují činnost některých trávících enzymů, omezují účinky vitamínů, narušují metabolismus látek, zhoršují stravitelnost či snižují využitelnost živin a tím také výživovou hodnotu potravin.

Kde jsou antinutrienty obsaženy?

  • luštěniny  - sója, hnědá, červená a černá rýže, fazole (fazole mungo, zelená čočka, hrách, cizrna mají nízký obsah antinutrientů)
  • obiloviny (ve slupce), otruby - eliminuje se rafinací(odstranění svrchního obalu)
  • zelenina (např v měnším množství -brambory, rajčata rebarbora, červená řepa, zelí, kapusta) - není nutné to řešit
  • tvrdá semena (slunečnice, len, sezam) - eliminuje se máčením a klíčením
  • některé ořechy (pistácie, mandle, arašídy, pekan, kešu, lískové) - eliminuje se máčením

Seznam antinutrientů:

  • kyselina fytová (ovlivňuje vstřebávání: vápníku, železa a zinku, ale také draslíku, hořčíku, manganu, mědi, bílkovin, tuků, škrobu a ovlivňuje činnost některých enzymů )- obiloviny a luštěniny
  • antienzymy - obiloviny a luštěniny
  • saponiny
  • polyfenoly (např. tanniny a fytoestrogeny).
  • oxaláty (šťavelany)
  • antiezymy, oligosacharidy, třísloviny - luštěniny
  • fytáty- brání absorpci minerálů, jako jsou vápník, hořčík, železo a zinek

Jak eliminovat antinutrienty v obilovinách a luštěninách

Máme tyto možnosti: namáčení ( cca 8-24 hodin), klíčení, krátké podušení či jejich fermentování (kvašení),tyto metody  velmi výrazně zvyšují obsah živin

 

Více informací..

 

Diskusní téma: Antinutrienty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>