Antinutrienty

antinutrienty jsou látky, které brání vstřebávání živin. Tyto toxické látky  mohou způsobit poškození organismu nebo onemocnění tím, že ovlivňují činnost některých trávících enzymů, omezují účinky vitamínů, narušují metabolismus látek, zhoršují stravitelnost či snižují využitelnost živin a tím také výživovou hodnotu potravin.

Kde jsou antinutrienty obsaženy?

  • luštěniny  - sója, hnědá, červená a černá rýže, fazole (fazole mungo, zelená čočka, hrách, cizrna mají nízký obsah antinutrientů)
  • obiloviny (ve slupce), otruby - eliminuje se rafinací(odstranění svrchního obalu)
  • zelenina (např v měnším množství -brambory, rajčata rebarbora, červená řepa, zelí, kapusta) - není nutné to řešit
  • tvrdá semena (slunečnice, len, sezam) - eliminuje se máčením a klíčením
  • některé ořechy (pistácie, mandle, arašídy, pekan, kešu, lískové) - eliminuje se máčením

Seznam antinutrientů:

  • kyselina fytová (ovlivňuje vstřebávání: vápníku, železa a zinku, ale také draslíku, hořčíku, manganu, mědi, bílkovin, tuků, škrobu a ovlivňuje činnost některých enzymů )- obiloviny a luštěniny
  • antienzymy - obiloviny a luštěniny
  • saponiny
  • polyfenoly (např. tanniny a fytoestrogeny).
  • oxaláty (šťavelany)
  • antiezymy, oligosacharidy, třísloviny - luštěniny
  • fytáty- brání absorpci minerálů, jako jsou vápník, hořčík, železo a zinek

Jak eliminovat antinutrienty v obilovinách a luštěninách

Máme tyto možnosti: namáčení ( cca 8-24 hodin), klíčení, krátké podušení či jejich fermentování (kvašení),tyto metody  velmi výrazně zvyšují obsah živin

 

Více informací..

 

Diskusní téma: Antinutrienty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek