protioxidanty
Co jsou to protioxidanty?
jsou to látky, které omezují činnost volných radikálů ( omezují proces oxidace). Tyto látky jsou vysoce reaktivní a velmi rády se spojují s jinými sloučeninami, které mění. Tím mohou poškozovat buňky a imunitní systém. Dokonce mohou napomoci vzniku mnoha nemocí, ucpávání tepen, ničení kloubů a nervové soustavy a zvýšit riziko vzniku rakovinných buněk. Z hlediska konzumenta lze hodnotit přítomnost protioxidantů v potravinách kladně, jednak prodlužují jejich trvanlivost, jednak jejich užívání má příznivé účinky na jeho zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny. Protioxidanty můžeme rozdělit na dva druhy:
- přírodní ( ovoce, zelenina, houby, byliny, ořechy, čokoláda, jedlé oleje ...)
- syntetické ( uměle vyrobené, nevyskytují se v této podobě v přírodě)
Přirozené protioxidanty v přírodě:
- vitamíny (vitamin C, vitamin A -retinol, tokoferol - vitamin E např. ořechy, semena)
- čisté uhlovodíky - zdroj čistého buněčného kyslíku skvalen
- glutathoin - nejvýznamnější nitrobuněčný antioxidant
- třísloviny
- flavonoidy (např. granátové jablko, hroznové víno, červené víno, brusinky)
- karotenoidy (goji, mrkev, rajčata, meruňky.. )
- antioxidanty na bázi aminokyselin
- polyfenoly a fenolycké antioxidanty
- některé sloučeniny, selenu, zinku, mědi, manganu a germánia (ořechy)
- koenzym Q10 (sójový olej, řepkový olej, sardinky, makrely, maso…)
- resveratrol (hroznové červené víno ..)
- kurkumin
- Quercetin
- lignany
- lykopen (šípky, rajčata..)
- ořechy - vlašské ořechy, pekanové ořechy, lískové ořechy
- -bobulové plody - borůvky, Goji, brusinky, švestky, amalaki, arónie
Ovoce, superpotraviny a zeleniny s výskytem protioxidantů - např:
- Goji
- nepražené kakaové boby
- Acai
- Arónie
- Amalaki - ovoce s nejvyšším obsah vitaminu C
- Baobab
- borůvky
- brusinky
- zelená káva - green coffee
- kopr
- černý kmín, olej z černého kmínu
- oregáno
- Maqui berry nejsilnější antioxidant na světě společně s Goji a Acai berry
- Noni
- jablka
- švestky
- kokosový olej
- zelené potraviny greenfood ( ječmen, chlorella, spirulina, pšenice, vojtěška )
- granátové jablko
- černá , červená a hnědá rýže
- houby ( reishi, housenice čínská-cordyceps , čaga...)
- vlašské ořechy - největší zdroj rostlinných antioxidantů
- mandle
- amarantový, dýňový a olivový olej - skvalen
- kurkuma
- červené víno
Články:
Kde koupit protioxidanty?
- Česko, osobní odběr Brno a Praha
- Slovensko
Antioxidanty
Antioxidanty
05.12.2015 08:47Antioxidanty
09.11.2015 21:52Diskusní téma: Antioxidanty
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce