Flavonoidy ( polyfenoly ) - vitamin P

zahrnují více jajk tisíce různých sloučenin a jejich seznam stále roste. Jsou rozpustné ve vodě. Nacházejí se téměř ve všech rostlinných buňkách a protože jde o barviva, dodávají rostlinám jejich charakteristické zabarvení. Někteří odborníci flavonoidy řadí mezi  vitaminy P , protože zvyšují pružnost cévních kapilár. V rostlinách se často nacházejí společně s vitaminem C a chrání ho před oxidací. kromě antioxidačních vlastností působí antibakteriálně a podporují i tvorbu hormonů. Zjistilo se, že zvýšený příjem flavonoidů snižuje riziko onemocnění srdce a cév. Flavonoidy podporují též imunitu a mají protinádorový účinek.
 

Flavonoidy ( bioflavonoidy ) a jejich účinky:

  • zvyšují účinnost vitaminu A, E a betakarotenu
  • antioxidant podporující imunitu
  • působí proti zánětlivě
  • brání růstu nádorů
  • brání množení střevních patogenů
  • prevence proti vředům a rakovině žaludku
  • chrání před vznikem a rozvojem aterosklerózy
  • chrání jaterní buňky
  • zabraňují oxidaci LDL cholesterolu  volnými radikály
  • působí proti srážení krve
 

Rostlinné zdroje flavonoidů:

  • ovoce ( citrusy, jablka, jahody, maliny, borůvky, černý rybíz,  arónie
  • zelenina ( zelí, celer, petržel, brokolice, cibule, česnek a pórek )
  • luštěniny
  • byliny
  • ořechy
  • sója
  • obilniny (červená, černá a hnědá rýže)
  • kakao
  • zelený čaj
  • olivový olej
  • červené víno  ( slupka a jadérka
  • ostropestřec mariánský
  • rajčata
  • kakao

Nejznámější flavonoidy:

  • quercetin
  • rutin
  • resveratrol
  • antokyany
  • pyknogenol - má 20 x silnější antioxidační účinky než vitamin C            
  • proanthocyanidiny