Karotenoidy

Existuje více než 600 známých karotenoidů; které jsou rozděleny do dvou tříd, xantofyly (obsahují kyslík) a karotenů (čistě uhlovodíky, a neobsahují kyslík). Karotenoidy mají dvě klíčové role v rostlinách a řasách, absorbují světelnou energii potřebnou při fotosyntéze a chrání chlorofyl proti poškození světlem. Barva plodů s obsahem karotenoidů je v barevném spektru od světle žluté přes jasně oranžovou až po tmavě červenou.
  • karotenoidy s kyslíkem - xanofyly ¨(lutein a zeaxantin)
  • karotenoidy bez kyslíku- karoteny (alfa-karoten, beta-karoten, lykopen)
Mezi nejznámější plody s obsahem karotenoidů oranžové barvy patří mrkev a meruňky.
 

Plody s obsahem karotenoidů a jejich účinky na zdraví:

  • prevence nádorových onemocnění (rakoviny, prsu, plic, nádory krku a hlavy)
  • při Parkinsonově nemoci
  • na oči (lutein a zeaxantin)