Kurkumin (curcumin)

kurkumin má žlutou barvu (používá se jako přírodní barvivo - kurkumová žluť) a vyrábí se extrakcí z oddenků kurkumy. Používá se do kari koření, Kukrkumahořčice, worcesterské omáčky..Kurkumin má nízkou vstřebatelnost, nepatrné množství piperinu (obsažený v černém pepři) zvýší téměř 1000 x vstřebatelnost. Nejvíce kurkuminu obsahuje oddenek rostliny (tzv. podzemní stonek), mnohem méně ho je v kořenech (asi 10x méně). Kurkumin je rozpustný v tucích, proto je vhodné ho přidávat během jídla (do jídla) nebo po jídle
 

Kurkumin a jeho účinky na zdraví:

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • protizánětlivé účinky
  • antioxidační účinky
  • pomáhá při nadýmání
  • zlepšuje trávení a urychluje metabolismus (kurkumin v kombinaci s pepřem)
  • pomáhá při léčbě rakoviny tlustého střeva a prostaty
  • zdroj flavonoidů a antioxidantů
  • vhodný při lupénce
  • snižuje koncentrace krevních tuků, čímž působí proti ateroskleróze
  • působí proti tvorbě žlučových kamenů
  • podporuje mozkové funkce
  • vhodný při Alzheimerově chorobě
  • dokáže zabránit rozvinutí tří typů rakoviny kůže, a to melanomu, bazocelulárnímu karcinomu a karcinomu dlaždicových buněk
  • zastavuje šíření rakovinových buněk, zatímco melanomové buňky oslabí nebo i zabije
  • kurkumin nemocné rakovinové buňky zabíjí, zatímco ty zdravé nijak nepoškodí, což chemoterapií dosáhnout nelze
  • pleťové krémy s kurkuminem výrazně snižuje výskyt vrásek,tmavých skvrn a zabraňují změnám pigmentu až o 15 %
  • dokáže nejen projevy stáří z estetického hlediska zmírnit, ale také zmírnit onemocnění související se stářím
  • více

Kurkumin působí v synergii:

  • piperinem
  • resveratrolem (pokud užíváme současně zvyšuje se účinek resveratrolu)
  • garcinolem (garcínia cambogia)
  • v kombinaci s EGCG (extrakt zeleného čaje)
  •  zázvor 
  • kyselinou Boswellovou (v pryskyřici kadidlovníku), dá se kombinovat kurkum in i se zázvorem
  • quercetinem
  • vilcacorou
  • grapefruitovým džusem (působí podobně jako piperin)
Vhodná je kombinace kurkuminu s piperinem (pepř)
Kontraindikace: při poruchách srážlivosti krve
 

Jaký je rozdíl mezi kurkumou a kurkuminem?

Kurkumový prášek je usušená rozemletá rostlina, která se používá jako koření v kuchyni a její užívání je vhodné jako prevence pro udržení si dobrého zdraví. Kurkumin je hlavní farmakologicky účinná látka v kurkumě a je vhodné tuto formu užívat při nemoci. Kurkuminu je v sušeném kurkumovém prášku asi 3,14%
  • 300mg kurkuminu je ale zhruba ekvivalent 9 gramů sušené kurkumy (dvě čajové lžičky) - doporučená dávka
  • tip: např. na lžíci kurkumu s olejem a trochou černého pepře
Rozpuštěná kurkuma v nápoji není vhodná volba. Kurkuma je velmi špatně rozpustná ve vodě a musel by se použít tuk (vhodný by byl např. sójový, kokosový nebo olivový olej).

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>