Quercetin (vitamin P), bioflavonoid 

Quercetin (KWAIR-Suh-ten) je flavonoid, sloučenina nacházíející se v ovoci a zelenině. Flavonoidy začaly zajímat vědeckou obec, protože mají velký potenciáll a příznivé účinky na lidské zdraví, např.  quercetin je antioxidant, protizánětlivé, protinádorové a protivirové účinky. Byliny mají dlouhou historii v tradiční medicíně v mnoha zemích. Flavonoidy byly objeveny až v roce 1930, a je objeveno více jak 3500 druhů.

Quercetin se nalezená ve slupce jablek, bobulích, čaji a červeném vínu. 

Quercetin (kvercetin) a jeho účinky:

  • pomáhá snížit zánět, eliminuje bolest
  • chrání před kardiovaskulárními chorobami, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém
  • zlepšení lipidového profilu
  • zlepšuje výdrž a výkon při sportu
  • účinný na určité typy rakoviny (např. plíce, prostata)
  • snižuje krevní tlak
  • stablizátor žírných buněk - zabrání alergické dermatitidě
  • v léčbě astmatu
  • regulovat (snižovat) produkci histidindekarboxylasy, která přeměňuje přijmutý histidin na histamin
  • pomáhá při ochraně jater před alkoholovým poškozením
  • reguluje basofily a zabraňuje tak uvolňování histaminu
  • pro léčbu chronických zánětlivých onemocnění
  • chrání tělo před toxíny
  • regeneruje tkáně
  • působí proti stárnutí
  • zlepšuje kvalitu sperma - podpůrná léčba při mužské neplodnosti
  • podávání quercetinu (společně s vitamínem C – 500 mg quercetinu+ 250 mg vit.C) po dobu 8 týdnů může zlepšit parametry jako je bazální metabolický výdej, čistá svalová hmota
  • v těhotenství může přispívat ke správnému vývoji plodu

Zdroje quercetinu v potravinách:

  • česnek ( nejvíce ve slupce česneku) - slupku vysušte a pak rozemelte na prášek pomocí mlýnku na kávu. Jednu polévkovou lžíci na 250ml vřelé vody a nechejte vyluhovat přes noc.
  • libeček (170 mg/100 g)
  • kapary (čerstvé v průměru 230 mg quercetinu/100 g)
  • jablka mají v průměru kolem 4 mg (na 100 g)
  • arónie mají kolem 18 mg/100 g
  • borůvky (8 mg/100 g)
  • černý bez (27 mg/100 g)
  • goji (14 mg/100 g) 
  • chřest (14 mg/100 g)
  • šťovík tupolistý (86 mg quercetinu/100 g a vysoký obsah železa!)
  • čerstvý koriandr (53 mg/100 g)
  • syrové fenyklové listy (49 mg/100 g)
  • syrová kapusta (23mg/100 g), 
  • vařená cibule (24 mg/100 g)
  • červená cibule syrová (32 mg/100 g)
  • papričky ancho (nebo-li poblano, 28 mg/100 g)
  • listy ředkve (70 mg/100 g) 
  • rukola (66mg /100g )
  • pohanka (15 mg/100 g)
  • chia semínka (18 mg/100 g)
  • karobový prášek (58 mg/100 g) 
  • kakaový prášek (10 mg/100 g)
  • quinoa
  • brusinky
  • švestky
  • brokolice
  • sladké brambory
  • ostropestřec mariánský - semena
 

Diskusní téma: Quercetin

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek