Resveratrol

je rostlinná látka, kterou můžeme najít  např. v tmavomodrých a fialových slupkách a jádrech vinné révy ( uvádí se, že jeden litr červeného vína obsahuje 0.4-14 mg resveratrolu), arašídech, pistáciích, vlašských ořeších, černém rybízu, borůvkách, brusinkách, švestkách, moruších, v kořenu křídlatky kopinaté, slupkách grapeflruitu a jiné.

  • červené víno obsahuje více resveratrolu než víno bílé, protože je tato látka fermentovaná ze slupek hroznů.
  • resveratrol má neuroprotektivní účinek, je stále méně účinný než kaloricky omezená strava, která chránit mozek před stárnutím ještě víc (odborný asistent Gregorio Valdez)

Substance resveratrol je težko vyslovitelná, přesto ji vědci považují za klíčovou látku proti stárnutí buněk a podílí se i na obnově poškozených buněk. Chrání cévy před vznikem tukových uzazenin a prokazatelně působí proti LDL cholesterolu. Připisuje se mu schopnost brzdit vznik nebezpečných nemocí, jako jsou ateroskleróza a rakovina. V lidském organismu se chová jako ochranný štít proti každodenním nepříznivým vlivům svým cíleným aktivováním enzymů, které dokážou zabránit chorobným procesům.

Účinky resveratrolu

  • detoxikace organismu
  • pokud se překročí doporučená denní dávka, může mít projímavé účinky
  • zlepšuje hojení kožních ran
  • antiinfekční účinky
  • může udržet pružné nejen svaly, ale i mozek
  • protizánětlivé účinky
  • protirakovinné a kardioprotektivní účinky
  • zlepšuje srdeční činnost
  • prevence Alzheimerovy nemoci
  • silný antioxidant
  • chrání mozek proti oxidativnímu stresu
  • zvýšuje produkci sirtuinů neboli genů mládí v buňkách a tak zpomaluje proces stárnutí
  • působí proti vzniku krevních sraženin - trombů
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • chrání organismus před radiačním poškozením
  • vhodné také při redukci hmotnosti
  • posiluje imunitu
  • snižuje nepříjemný dopad chemoterapie
  • zvyšuje svalovou vytrvalost a výkonnost