Bezlepkové potraviny

bezlepková dieta - celiakie, je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku (glutenu) a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Tyto změny vedou k porušenému vstřebávání všech živin, minerálů, vitaminů i vody, stupeň této poruchy je odvislý od tíže postižení sliznice – proto se vyskytují různé klinické formy od plně rozvinutých až k formám neúplným či zcela bezpříznakovým.

Seznam bezlepkových superpotravin:

Vliv lepku ( glutenu ) na organismus

proč potraviny obsahující lepek ničí mozek? Důvodem je složenina dvou bílkovin - gliadinu a gluteninu nazývaná lepek nebo gluten. Například pšenice způsobuje zmenšování mozku a omezuje jeho činnost, a právě nadměrná konzumace pšenice je klíčovou příčinou demence. Důvodem je že nyní pšenice obsahuje až 40x více lepku než před 30 roky. Při konzumaci glutenu ( lepku ) dochází v těle k tvoření zánětlivých ložisek, které mohou přecházet v chronické záněty, které trvale oslabují tělo a snižují imunitu a stojí za příčinou většiny nemocí ( včetně demence, rakoviny ).
To je také důvod proč přbívá lidí, kteří jsou citliví a alergičtí a potýkají se dlouhodobě s problémy, až nakonec zjistí že příčinou je lepek ( celiakie - bezlepková strava ).
Důvod je jasný, lidské tělo není schopno pojmout a zpracovat takový obsah sacharidů, který každý den přijímáme.
 

Co je lepek?

lepek neboli gluten je složenina gluteininu a prolaminu. Problém lepku by nebyl tak vážný, pokud bychom jej konzumovali pouze v obilninách. Lepek se používá v potravinářském průmyslu, protože má skvělé pojivé vlastnosti, pro výrobu polotovarů ( uzeninách, omáčkách, jogurtech, cereáliích atd...)
  • toxická látka, která způsobuje tzv. pšeničné břicho

Potraviny obsahující lepek:

  • pšenice
  • žito
  • ječmen
  • koláče
  • pečivo
  • nudle
  • sušenky
  • krupice
  • vločky
  • cereálie
  • strouhanka
  • krupice
  • knedlík

Skryté zdroje lepku:

  • salám
  • paštika
  • hořčice
  • kečup
  • tatarka
  • hotové dresinky
  • masox
  • bujón
  • čokoláda s malým obsahem kakaa
  • nugát, karamel
  • marmeláda
  • želatinové výrobky

 

Diskusní téma: Bezlepkové potraviny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>