Funkční potraviny - nutraceutika

můžeme říci, že některé potraviny mohou být přirozeně funkční, obsahují zdraví prospěšné látky přímo z přírody. Již před více než dvěmi tisíciletímy řekl Hippokrates: "Ať je jídlo tvým lékem a lék ať je tvým jídlem". Za posledních 20 roků se do hledáčku zájmu odborníků na výživu dostal pojem "funkční potraviny".

Co jsou vlastně funkční potraviny?

za funkční potraviny jsou považovány takové potraviny, které mají základní vyživovací funkci ( dodání tělu dostatek nutričních látek ) a působí pozitivně na lidské zdraví. Co si pod tím představit? Jsou to bílkoviny- proteiny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály a enzymy. Hledáme biologicky aktivní látky v potravinách, které prospívají zdraví a mentální pohodě a současně pomáhají eliminovat riziko některým nemocí. ( např. zelenina, ovoce, cereálie, sója a probiotika ). Mezi funkční potraviny nepatří léky a doplňky stravy a výživové doplňky.Mezi funkční potraviny nepatří ani bíla mouka, je ochuzena o vlákninu a spoutu výživných látek. Potravina se může tedy považovat za fukční, pokud při její konzumaci v normálním množství se dostatečně prokázal její příznivý vliv na jednu nebo více tělesných funkcí kromě přirozených výživových účinků na zdravotní stav nebo rizika onemocnění. Účinnou složkou, pomocí které se potravina stane funkční, mohou být bílkoviny, cukry, tuky, minerály nebo vitamíny a biologicky aktivní látky.
  • karotenoidy
  • nenasycené mastné kyseliny
  • probiotika a prebiotika - zkvalitňují mikroflóru střev  a přímo ovlivňují imunitní systém
  • vláknina

Přírodní zdroje funkčních potravin:

  • rozmarýn

Diskusní téma: Funkční potraviny - nutraceutika

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek