Histaminová intolerance

U histaminové intolerance nefunguje tenké střevo (může být způsobené alergií na lepek nebo častou konzumací sladkostí) Důležité je vyřadit potraviny s lepkem a sladkosti a dodat např. kukuřici, červenou řepu, prášek z ječmene nebo chlorelly.

Histamin (je termostabilní, nelze ho zničit teplem) se vyskytuje všude tam, kde dochází k procesu zrání či kvašení, ať už záměrně či nahodile. Je spouštěčem všech alergických reakcí. Dokud je uložený v žírných buňkách, je neškodný. Jakmile se ale alergik setká s alergenem (typicky například pylem), vyplaví se do těla protilátky. Ty se navážou na takzvané H-receptory, což je signál k tomu, aby se histamin uložený v těle vyplavil do krve. Histamin v krevním řečišti způsobí rozšíření cév, což se projeví typicky otokem, zarudnutím, či mokváním. Histamin vyplavený do krve způsobuje také sennou rýmu, potíže s dýcháním, či bolesti hlavy.

Které potraviny snižují hladinu histaminu?

  • kurkumin, látka obsažená v kurkumě
  • vitamin C
  • potraviny podporující zdravou střevní flóru

Kysané zelí, a především šťáva z něho není vhodná pro lidi s intolerancí na histamin

Diskusní téma: Histaminová intolerance

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek