Homocystein (hcy)

homocystein je toxická aminokyselina (vzniká přirozemě při metabolismu z aminokyseliny methioninu), která byla objevena v roce 1932. Vědce však začala zvýšeně zajímat teprve od roku 1962, kdy byla stanovena nová klinická jednotka nemoci – homocystinurie, tedy výskyt homocysteinu v moči.

  • čím nižší hladina homocisteinu, tím lépe (4-10)

Pokud v organismu probíhá vše tak, jak má, buněčný homocystein se v průběhu látkové výměny rozloží na dále zužitkovatelné neškodné látky. K tomuto procesu jsou nutně zapotřebí některé vitaminy skupiny B - B9 kyselina listová, vitamin B6 a B12, někdy i B2. Jestliže nejsou přítomny v dostatečném množství, dochází k poruchám, homocystein zvyšuje hladinu v krvi a vzniká takzvaná hyperhomocysteinemie.

  • vysoká hladina homocysteinu (hyperhomocystemie) není příčinou, ale pouze následkem nedostatku vitamínů B11 a B12 - (důsledkem je potom Infarkt, mrtvice, Alzheimerova choroba...)
  • zvýšená hladina homocisteinu slouží jako indikátor nedostatku kyseliny listové u osob se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob
  • zvýšená hladina homocysteinu poškozuje enzymy, bílkoviny, cévní stěny, podporuje vznik cholesterolu a volných radikálů, narušuje biochemické reakce
  • čím vyšší je koncentrace homocysteinu v krevní plazmě, tím větší je i riziko vzniku civilizačních chorob

Co způsobuje vyšší hladinu homocysteinu?

jde o soubor tzv. civilizačních onemocnění. Vysoká koncentrace homocysteinu (společně s nedostatkem mikronutrientů a celkovým překyselením organizmu) patří mezi hlavní příčiny civilizačních chorob:

  • kardiovaskulární onemocnění srdce a cév
  • žaludeční a dvanáctníkové vředy
  • zánětlivá onemocnění střev
  • revmatismus
  • demence včetně Alzheimerovy choroby , Parkinson, roztroušená skleróz
  • chronický únavový syndrom
  • poruchy plodnosti, předčasné porody
  • potraty, vrozené vývojové vady plodu
  • alergie
  • pokles imunity
  • nádorová onemocnění
  • zvýšení hladiny škodlivého LDL cholesterolu
  • překyselování organismu
  • působí na rychlou tvorbu vrásek

Otrava  homocysteinem vzniká nenápadně, je dlouhodobá a až dosud zůstávala skrytá za různými výše uvedenými chorobami. Při poruše metabilismu se homocystein hromadí v buňkách, přechází do krve a začne vyvolávat shora uvedená poškození. Je k tomu vybaven značnou toxicitou a chemickou agresivitou. Vitamíny skupiny B - B6, B9 - kyselina listová a B12 zajišťují  proměnu homocysteinu v neškodící látky.

Rizikové skupiny, kde může být vyšší hladina homocisteinu:

  • vegani a vegetariáni (chybí vitamin B12) - může mít homocystein hladinu 60
  • alkoholici
  • kuřáci
  • lidé nad 50 let (s věkem hladina homocysteinu stoupá)
  • těhotné
  • obecně je u mužů hladina vyšší než u žen

Co můžeme udělat pro normalizaci hladiny homocysteinu?

  • omezit konzumaci průmyslově vyráběných potravin (tavené sýry, uzeniny, těstoviny, knedlíky, pečivo, sladké pečivo, sladká jídla, slazené limonády) - clean eating
  • změna stravovacích návyků (vysoký příjem vitamínů)
  • upravit acidobazickou rovnováhu
  • užívat přesně stanovené dávky zcela obyčejných vitamínů, které snížují toxický homocystein až k hranici absolutní bezpečnosti 6,4 mmol/l.
  • vitamin B9 - přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu

Přírodní zdroje vitamínů skupiny B

  • B9 kyselina listová:  tmavě zelená listová zelenina, mrkev, kvasnice, játra, žloutky, meruňky, avokádo, dýně, fazolě a celozrnné obiloviny. 
  • Vitamin B6 pyridoxin: pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, játra, ryby, sójové boby, neloupaná rýže (červená, hnědá, černá), vejce, ořechy, ovesné vločky, melasa, zelí, kapusta, pohanka a listová zelenina. Vařením, skladováním a zpracováním se ztrácí až 50% vitamínu B6
  • Vitamín B12 játra, hovězí, vepřové a rybí maso, vejce, mléko, mléčné produkty. Vitamin B9, B12 a železo působí v interakci,měli by být v rovnováze
“Hcy je nejlepší předpovědní factor, který vám napoví, je-li vám předurčeno dožítí vysokého věku v dobrém zdravotním stavu, nebo naopak: předčasně úmrtí a trápení se různými civilizačními chorobami!” 
karelerben.cz

Odkazy na vědecké práce o homocysteinu

POTRAVINA B6 pyridoxin B9 kyselina listová B12 kobalamin Železo
Avokádo ano ano ne ano
Špenát ne ano ne ano
Červená řepa ano ano ne ano
PIVOVARSKÉ KVASNICE   ANO    
JÁTRA     ano ano
HOVĚZÍ MASO ano ano ano ano
VEPŘOVÉ MASO ano ne ano ano
RYBY losos ano ne ano ano
MLÉKO ano ano ano
 
ne
Vejce       ano
CIZRNA ano ano ne ano

 

Biochemické zdraví - Dr. Hořejšová

Diskusní téma: Homocystein

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek