Homocystein (hcy)

homocystein je toxická aminokyselina (vzniká přirozemě při metabolismu z aminokyseliny methioninu), která byla objevena v roce 1932. Vědce však začala zvýšeně zajímat teprve od roku 1962, kdy byla stanovena nová klinická jednotka nemoci – homocystinurie, tedy výskyt homocysteinu v moči.

  • čím nižší hladina homocisteinu, tím lépe (4-10)

Pokud v organismu probíhá vše tak, jak má, buněčný homocystein se v průběhu látkové výměny rozloží na dále zužitkovatelné neškodné látky. K tomuto procesu jsou nutně zapotřebí některé vitaminy skupiny B - B9 kyselina listová, vitamin B6 a B12, někdy i B2. Jestliže nejsou přítomny v dostatečném množství, dochází k poruchám, homocystein zvyšuje hladinu v krvi a vzniká takzvaná hyperhomocysteinemie.

  • vysoká hladina homocysteinu (hyperhomocystemie) není příčinou, ale pouze následkem nedostatku vitamínů B11 a B12 - (důsledkem je potom Infarkt, mrtvice, Alzheimerova choroba...)
  • zvýšená hladina homocisteinu slouží jako indikátor nedostatku kyseliny listové u osob se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob
  • zvýšená hladina homocysteinu poškozuje enzymy, bílkoviny, cévní stěny, podporuje vznik cholesterolu a volných radikálů, narušuje biochemické reakce
  • čím vyšší je koncentrace homocysteinu v krevní plazmě, tím větší je i riziko vzniku civilizačních chorob

Co způsobuje vyšší hladinu homocysteinu?

jde o soubor tzv. civilizačních onemocnění. Vysoká koncentrace homocysteinu (společně s nedostatkem mikronutrientů a celkovým překyselením organizmu) patří mezi hlavní příčiny civilizačních chorob:

  • kardiovaskulární onemocnění srdce a cév
  • žaludeční a dvanáctníkové vředy
  • zánětlivá onemocnění střev
  • revmatismus
  • demence včetně Alzheimerovy choroby , Parkinson, roztroušená skleróz
  • chronický únavový syndrom
  • poruchy plodnosti, předčasné porody
  • potraty, vrozené vývojové vady plodu
  • alergie
  • pokles imunity
  • nádorová onemocnění
  • zvýšení hladiny škodlivého LDL cholesterolu
  • překyselování organismu
  • působí na rychlou tvorbu vrásek

Otrava  homocysteinem vzniká nenápadně, je dlouhodobá a až dosud zůstávala skrytá za různými výše uvedenými chorobami. Při poruše metabilismu se homocystein hromadí v buňkách, přechází do krve a začne vyvolávat shora uvedená poškození. Je k tomu vybaven značnou toxicitou a chemickou agresivitou. Vitamíny skupiny B - B6, B9 - kyselina listová a B12 zajišťují  proměnu homocysteinu v neškodící látky.

Rizikové skupiny, kde může být vyšší hladina homocisteinu:

  • vegani a vegetariáni (chybí vitamin B12) - může mít homocystein hladinu 60
  • alkoholici
  • kuřáci
  • lidé nad 50 let (s věkem hladina homocysteinu stoupá)
  • těhotné
  • obecně je u mužů hladina vyšší než u žen

Co můžeme udělat pro normalizaci hladiny homocysteinu?

  • omezit konzumaci průmyslově vyráběných potravin (tavené sýry, uzeniny, těstoviny, knedlíky, pečivo, sladké pečivo, sladká jídla, slazené limonády) - clean eating
  • změna stravovacích návyků (vysoký příjem vitamínů)
  • upravit acidobazickou rovnováhu
  • užívat přesně stanovené dávky zcela obyčejných vitamínů, které snížují toxický homocystein až k hranici absolutní bezpečnosti 6,4 mmol/l.
  • vitamin B9 - přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu

Přírodní zdroje vitamínů skupiny B

  • B9 kyselina listová:  tmavě zelená listová zelenina, mrkev, kvasnice, játra, žloutky, meruňky, avokádo, dýně, fazolě a celozrnné obiloviny. 
  • Vitamin B6 pyridoxin: pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, játra, ryby, sójové boby, neloupaná rýže (červená, hnědá, černá), vejce, ořechy, ovesné vločky, melasa, zelí, kapusta, pohanka a listová zelenina. Vařením, skladováním a zpracováním se ztrácí až 50% vitamínu B6
  • Vitamín B12 játra, hovězí, vepřové a rybí maso, vejce, mléko, mléčné produkty. Vitamin B9, B12 a železo působí v interakci,měli by být v rovnováze
“Hcy je nejlepší předpovědní factor, který vám napoví, je-li vám předurčeno dožítí vysokého věku v dobrém zdravotním stavu, nebo naopak: předčasně úmrtí a trápení se různými civilizačními chorobami!” 
karelerben.cz

Odkazy na vědecké práce o homocysteinu

POTRAVINA B6 pyridoxin B9 kyselina listová B12 kobalamin Železo
Avokádo ano ano ne ano
Špenát ne ano ne ano
Červená řepa ano ano ne ano
PIVOVARSKÉ KVASNICE   ANO    
JÁTRA     ano ano
HOVĚZÍ MASO ano ano ano ano
VEPŘOVÉ MASO ano ne ano ano
RYBY losos ano ne ano ano
MLÉKO ano ano ano
 
ne
Vejce       ano
CIZRNA ano ano ne ano

 

Biochemické zdraví - Dr. Hořejšová

Diskusní téma: Homocystein

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>