Klíště, jak ho vytáhnout?

Klíšťata jsou nepříjemní paraziti, jejichž kousnutí může být člověku velmi nebezpečné. Proto, pokud se klíště dostane na vaši pokožku, je důležité ho správně a hlavně rychle odstranit.

Klíšťata se nacházejí především v lesích, na loukách, ale i v městských parcích. Dávno neplatí mýtus, že je najdete ve stromech. Nejvíce jich žije v trávě a na keřích do výšky jednoho metru. Vylézají, když se teplota vyšplhá nad 7 stupňů a v přírodě jsou od dubna až do listopadu. Aktivní jsou právě v tomto období. Stačí jen krátká procházka v lese a domů si můžete odnést nepříjemného návštěvníka přisátého na kůži.

Pozivní účinek proti klíšťatům: Při pravidelném užívání vitamínů skupiny B se snižuje pocení, takže klíšťata nenacházejí na vás tak atraktivní místa k přisátí. Klíště totiž preferuje vlhčí místa s jemnou kůží. Navíc pravidelným užíváním vitamínů skupiny B budete klíšťatům nepříjemně vonět. 
Upozornění: neni to 100%, Pro lepší efekt a účinkům při přisátí prostívá i vitamin C.
 

Co když už ale k přisátí klíštěte dojde? 

Nejdůležitější zásadou je odstranit klíště co nejdříve, což znamená i co nejdříve ho najít. Pravidelná pečlivá prohlídka celého těla po návratu z přírody, či jen zahrady, by měla být samozřejmostí.

Přisáté klíště a jeho okolí je vhodné před jeho odstraňováním vydezinfikovat, klíště následně uchopit (ideálně speciální pinzetou) co nejblíže kůže a jemnými kývavými nebo krouživými pohyby odstranit (na směru nezáleží).

Vytahování klíšťat vám mohou usnadnit i různé speciální přípravky k tomuto účelu určené, které klíště znehybní, usnadní tak jeho vyndání a zároveň ranku dezinfikují. Přípravky jsou dodávány v balení jejichž součástí bývají i speciální pinzety na klíšťata.

Po odstranění klíštěte pečlivě zkontrolujte, zda jste ho odstranili skutečně celé! Místo poté důkladně vydezinfikujte. Můžete použít i antibiotickou mast, tak se vám rána lépe zahojí.

Jak zjistíte, že máte klíště stále v pokožce?

Některá klíšťata jsou velmi malá, proto je obtížné zjistit, zda jste ho opravdu odstranili celé včetně hlavy. Pokud však nevidíte žádné zjevné části klíštěte, pravděpodobně jste ho odstranili celé. V každém případě si dejte pozor na příznaky kožní infekce, pokud nějaké pocítíte, znamená to, že jste klíště celé nevytáhli.

Jaké jsou příznaky infekce?

  • Bolest, otok a zarudnutí pokožky v okolí kousnutí klíštětem.
  • Červené pruhy na pokožce.
  • Horečka nebo zimnice.

Pamatujte, že příznaky infekce se mohou projevit až po nějakém čase. Pokud tedy dostanete následně po kousnutí klíštětem vyrážky, bolest hlavy nebo kloubů, horečku, nebo příznaky podobné chřipce, vyhledejte co nejrychleji lékaře.

 

Diskusní téma: Klíště, jak ho vytáhnout?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>