Kouřový bod u olejů

kouřový bod je mezní teplota při které se začínají rozkládat tuky ( dochází k tukové degeneraci )  a produkuji kouř - škodlivé látky pro naše zdraví.

Jak se orientovat při použití olejů při smažení, vaření, pečení a grilování?

  • rostlinné tuky mají vyšší kouřový bod než živočišné ( vyjímku tvoří např. Margaríny - ztužené tuky, které mají kouřový bod nižší než máslo )
  • rafinované oleje a světle oleje - vyšší kouřový bod ( platí pravidlo čím je rostlinný olej světlejší tím má vyšší kouřový bod ), je to způsobeno odstranění nečistot z oleje při rafinaci
  • kouřový bod není kostantní, čím déle se olej zahřívá tím se kouřový bod snižuje
  • u použitého oleje díky nečistotám se též snižuje kouřový bod
  • oleje dlouhobobě vystavené slunci a pokojové teplotě degradují - snižuje se kouřový bod

Příklady kouřového bodu u nejběžnějších olejů:

Olej

Kvalita

Kouřový bod

Mandlový olej

 

216°C

Avokádový olej

Rafinovaný

271°C

Avokádový olej

Nerafinovaný, panenský

190-204°C

Maslo

 

121–149°C

Řepkový olej

Expeller Press

190-232°C

Řepkový olej

S vysokým obsahem

kyseliny olejové

246°C

Řepkový olej

Rafinovaný

204°C

Ricinový olej

Rafinovaný

200°C

 Kokosový olej 

Extra Panenský (Nerafinovaný)

177°C

Kokosový olej

Rafinovaný

232°C

Kukuřičný olej

Nerafinovaný

178°C

Kukuřičný olej

Rafinovaný

232°C

Bavlníkový olej

 

216°C

Lněný olej

Nerafinovaný

107°C

Ghí (Inické přepuštěném máslo)

 

252°C

olej z hroznových jader

 

216°C

olej z lískových oříšků

 

221°C

Konopný olej

 

165°C

Vepřové sádlo

 

188°C

Olej z makadamových oříšků

 

210°C

Hořčičný olej

 

254°C

Olivový olej

Extra panenský

191°C

Olivový olej

Panenský

199°C

Olivový olej

Pomace

238°C

Olivový olej

Extra lehký

242°C

Olivový olej, vysoká kvalita (nízká kyselost)

Extra panenský

207°C

Palmový olej

Difractionated

235°C

Arašídový

Nerafinovaný

160°C

Arašídový olej

Rafinovaný

232°C

Rýžový olej

 

254°C

Světlicový olej

Nerafinovaný

107°C

Světlicový olej

Častečně rafinovaný

160°C

Světlicový olej

Rafinovaný

266°C

Sezamový olej

Nerafinovaný

177°C

Sezamový olej

Častečně rafinovaný

232°C

Sojový olej

Nerafinovaný

160°C

Sojový olej

Častečně rafinovaný

177°C

Sojový olej

Rafinovaný

238°C

Slunečnicový olej

Nerafinovaný

107°C

Slunečnicový olej

Častečně rafinovaný

232°C

Slunečnicový olej

Rafinovaný

227°C

Slunečnicový olej, s vysokým obsahem mastných kyselin

Nerafinovaný

160°C

Tea tree oil

 

252°C

Rostlinný tuk

 

182°C

Olej z vlašských ořechů

Nerafinovaný

160°C

 Olej z vlašských ořechů

Častečně rafinovaný

204°C
 

 

Diskusní téma: Kouřový bod u olejů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek