Kouřový bod u olejů

kouřový bod je mezní teplota při které se začínají rozkládat tuky ( dochází k tukové degeneraci )  a produkuji kouř - škodlivé látky pro naše zdraví.

Jak se orientovat při použití olejů při smažení, vaření, pečení a grilování?

  • rostlinné tuky mají vyšší kouřový bod než živočišné ( vyjímku tvoří např. Margaríny - ztužené tuky, které mají kouřový bod nižší než máslo )
  • rafinované oleje a světle oleje - vyšší kouřový bod ( platí pravidlo čím je rostlinný olej světlejší tím má vyšší kouřový bod ), je to způsobeno odstranění nečistot z oleje při rafinaci
  • kouřový bod není kostantní, čím déle se olej zahřívá tím se kouřový bod snižuje
  • u použitého oleje díky nečistotám se též snižuje kouřový bod
  • oleje dlouhobobě vystavené slunci a pokojové teplotě degradují - snižuje se kouřový bod

Příklady kouřového bodu u nejběžnějších olejů:

Olej

Kvalita

Kouřový bod

Mandlový olej

 

216°C

Avokádový olej

Rafinovaný

271°C

Avokádový olej

Nerafinovaný, panenský

190-204°C

Maslo

 

121–149°C

Řepkový olej

Expeller Press

190-232°C

Řepkový olej

S vysokým obsahem

kyseliny olejové

246°C

Řepkový olej

Rafinovaný

204°C

Ricinový olej

Rafinovaný

200°C

 Kokosový olej 

Extra Panenský (Nerafinovaný)

177°C

Kokosový olej

Rafinovaný

232°C

Kukuřičný olej

Nerafinovaný

178°C

Kukuřičný olej

Rafinovaný

232°C

Bavlníkový olej

 

216°C

Lněný olej

Nerafinovaný

107°C

Ghí (Inické přepuštěném máslo)

 

252°C

olej z hroznových jader

 

216°C

olej z lískových oříšků

 

221°C

Konopný olej

 

165°C

Vepřové sádlo

 

188°C

Olej z makadamových oříšků

 

210°C

Hořčičný olej

 

254°C

Olivový olej

Extra panenský

191°C

Olivový olej

Panenský

199°C

Olivový olej

Pomace

238°C

Olivový olej

Extra lehký

242°C

Olivový olej, vysoká kvalita (nízká kyselost)

Extra panenský

207°C

Palmový olej

Difractionated

235°C

Arašídový

Nerafinovaný

160°C

Arašídový olej

Rafinovaný

232°C

Rýžový olej

 

254°C

Světlicový olej

Nerafinovaný

107°C

Světlicový olej

Častečně rafinovaný

160°C

Světlicový olej

Rafinovaný

266°C

Sezamový olej

Nerafinovaný

177°C

Sezamový olej

Častečně rafinovaný

232°C

Sojový olej

Nerafinovaný

160°C

Sojový olej

Častečně rafinovaný

177°C

Sojový olej

Rafinovaný

238°C

Slunečnicový olej

Nerafinovaný

107°C

Slunečnicový olej

Častečně rafinovaný

232°C

Slunečnicový olej

Rafinovaný

227°C

Slunečnicový olej, s vysokým obsahem mastných kyselin

Nerafinovaný

160°C

Tea tree oil

 

252°C

Rostlinný tuk

 

182°C

Olej z vlašských ořechů

Nerafinovaný

160°C

 Olej z vlašských ořechů

Častečně rafinovaný

204°C
 

 

Diskusní téma: Kouřový bod u olejů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>