Lepek, gluten

lepek je sloučenina gluteninu a prolaminu. Problém s lepkem by nebyl tak velký, kdybychom jej konzumovali pouze v obilninách. Díky výborným Gluten- lepekpojinovým vlastnostem se využívá lepek v potravinářské výrobě (polotovary, dresinky, omáčky, marmelády, jogurty, uzeniny a dokonce i zmrzlina ). Ale i díky modifikovaným obilnám je obsah lepku  vyšší 20 až 40% více než v obilninách před 20 až 30 roky.

Druhy alergií na lepek, dle reakce imunitního systému:

  • alergie na pšenici ( reakce na pšenici okamžitě po její konzumaci )
  • celiakie ( opožděná reakce na potravinu ) je reakce na lepek a současně autoimunitní onemocnění

Článek: Chorobou 21. století se stává alergie na lepek

 

Vliv lepku na organismus

důvodem je lepkavá sloučenina dvou bílkovin ( gliadinu agliteninu obsažené v pšenici ). Pšenice způsobuje zmenšování mozku a omezuje jeho činnost. Její nadměrná konzumace vede k demencí a degenerativním onemocněním ( díky výzkumu amerického neurologa Dr. D. Perlmuttera ). Problém je ve zvýšem obsahu lepku ( až 40 x ) oproti stavu před 20 - 30 roky ( modifikované odrůdy, chemické hnojení, nepřirozená péče o půdu ).  Při konzumaci pšenice dochází k zánetlivým reakcím vedoucím k vytvoření zánětlivých ložisek s následnými chronickými záněty, které jsou příčinou většiny nemocí včetně rakoviny a demence.

Lepek má dlouhodobou toxicitu
 

Potraviny obsahující lepek:

  • pšenice, žito, ječmen ( koláče, tyčinky, cereálie, krupice, sušenky, nudle, pečivo, knedlíky...)

Potraviny bez obsahu lepku:

Potraviny se skrytým lepkem:

  • salám
  • paštika
  • hořčice, kečup, tatarka, hotové dresinky
  • čokoláda, nugát, karamel, marmeláda
  • želatinové výrobky, cornflakes
  • mléčné výrobky - pudink, zmrzlina

Příznaky negativního vlivu lepku na zdraví:

  • plešatost
  • špatný spermiogram
  • lupénka

Diskusní téma: Lepek, gluten

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>