Jogurt

Druhy jogurtů a jejich rozdíly:

Jogurt zrající v procesních tancích (většina jogurtů na trhu)

Při tomto způsobu přípravy se jedná o rozmíchanou jogurtovou hmotu neboli „Stirred Yoghurt“, která si fermentaci odbude v procesním tanku. Tento postup zrání je novější a v současné době i častěji používaný v průmyslové praxi.

Jogurt zrající v kelímku – (v Česku jen dva výrobci Agro-la a Hollandia)

Zakysané mléko se stočí do obalu, ve kterém jogurt zraje při teplotě čtyřicet až čtyřicet dva stupňů Celsia dvě a půl až čtyři hodiny. Za tu dobu se srazí a je hustý. Koagulát (jogurtová hmota) zůstane nerozmíchaný.

Tyto jogurty se mezi sebou nutričně neliší, oba musí obsahovat 107 jogurtových kultur. Liší se tu jen poměr mikroorganismů. Když se vám jogurt zdá sladší, tak převažuje bakterie Streptococcus thermophilus, když je jogurt kyselejší, převažuje v něm lactobacilová složka. Z jednoho kilogramu mléka vyrobíte kilogram těchto jogurtů.

Řecký jogurt

Vyrábí se podobně jako konvenční jogurt, jen zde dochází k separaci syrovátky, kterou se koncentruje bílkovinná složka. Obsahuje však také nejméně 107 jogurtových kultur. Je nutričně hodnotnější z pohledu vysokého obsahu bílkovin. Ze tří kilogramů mléka vyrobíte jeden kilogram jogurtu.

Jogurt řeckého typu

Z jednoho kilogramu mléka vyrobíte kilogram jogurtu řeckého typu, hustotu jogurt získá

 

Řecký jogurt

Velkou výhodou řeckého jogurtu je, že se z jeho složení odstraňuje tekutá syrovátka, laktóza a cukr, díky čemuž obsahuje až dvojnásobné množství proteinů, které přispívají k budování svalové hmoty.
  • má jemnou a krémovou chuť
  • zdroj sodíku a vápníku
  • nízký obsah tuků
  • zdroj živých bakteriálních kultur
  • zvyšuje pocit sytosti
  • zdroj proteinů pro sportovce

Jaký je rozdíl mezi řeckým jogurtem a jogurtem řeckého typu?

  • Jako „jogurt řeckého typu“ nebo „jogurt řeckého stylu“ se označí jogurt, do kterého byly přidány sušené koncentrované bílkovinné mléčné složky (z jednoho kilogramu mléka vyrobíte kilogram jogurtu řeckého typu)
  • Jako „řecký jogurt“ se označí jogurt, u kterého byl zvýšen obsah sušiny odebráním syrovátky (ze tří kilogramů mléka vyrobíte jeden kilogram jogurtu)
Zdroj: vitalita.cz

 

Diskusní téma: Jogurt

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek