Překyselení organismu

pH těla by se mělo pohybovat kolem 7,35, pokud klesne pH moči na 4,5 začíná růst rakovinná buňka. Zkouška pH se provadí v moči nebo ze slin lakmusovým papírkem. Tělo vyvažuje kyselost odčerpáváním (alkalických minerálů - sodík, draslík, vápník a hořčík) např. vápníku z kostí, chrupavek a zubů. Důsledkem je osteoporóza. Odčerpáváním hořčíku z kostí vede ke svalovým křečím a podráždění. Draslík a sodík reguluje hospodaření s tekutinami.
 
  • acidobazická rovnováha má významný vliv na procesy stárnutí a vznik civilizačních nemocí

Zdroje překyselení organismu:

  • špatné stravovací návyky (kyselá strava by měla tvořit pouze 20% jídelníčku)
  • nezdravé životní prostředí kolem nás
  • stres (na vnější podněty tělo reaguje vylučováním různých látek. A ty jsou většinou kyselého charakteru)
  • tepelně zpracované, rafinované a chemicky konzervované potraviny
  • pití velkého množství kávy (kardamom toto překyselení eliminuje)
  • potraviny např.mléko ( laktózové i bezlaktózové - zahleňuje) - jako náhradu lze použít rýžové mléko, které nezpůsobuje překyselení
  • nekvalitní voda
  • špatný tzv. mělký dech, nekvalitní spánek
  • dehydratace- špatný pitný režim, nedostatečný příjem vody a tekutin
  • překyselená krev
  • chemické přípravky (léky) - nabourávají rovnovahu ph v těle

Projevy a příznaky překyselení organismu:

Překyselený člověk je stále unavený, bez energie, má poruchy spánku, neurčité bolesti svalů, hlavy a zad. Trápí ho ekzémy, podrážděné oči, nos, zácpy nebo naopak průjmy.
  • bolesti
  • pálení žáhy 
  • svalové křeče
  • únava a častá podrážděnost
  • častá nachlazení a virózy
  • bílý potah na jazyku a zápach z úst
  • zahlenění a zácpa
  • stav pleti (velké póry v obličeji, celulitida
  • poškození vlasů a nehtů
  • znatelná změna váhy (ztlostnutí nebo zhubnutí)
  • degenerativní choroby
  • akné a ekzémy
  • cisty
  • vředy, otoky
  • plísně, kvasinky
  • celulitida

Jak zjistit, že mám překyselený organismus?

Překyselení se dá změřit pomocí pH moči. Ideální hodnota je 7, 3.

Co způsobuje překyselení organismu:

  • rakovinu
  • cukrovku - diabetes
  • obezitu
  • arteriosklerózu - kornatění tepen (infarkt miokardu)
  • cevní mozková příhoda (Ischemická i hemoragická)
  • důsledkem překyselení organismu je osteoporóza
  • roztroušená skleróza

Jak vylučujeme kyseliny z těla?

nastřádané kyselé odpady se vylučují těmito cestami a může trvat delší dobu (závisí na délce překyselení organismu). Může dojít k přechodnému zhoršení stavu, což je známka zahájení čištění těla od kyselých usazenin..
  • stolice
  • močení
  • pot - kůže
  • slzami
  • plícemi

Jak bojovat proti překyselení organismu?

Potřebné je dodat tělu minerály a zásady. Zprostředkují je ovoce a zelenina, ideálně pokud jsou součástí každého jídla, které konzumujeme. Místo produktů z bílé mouky je vhodné konzumovat celozrnné obilniny a celozrnné pečivo. Alkohol a příliš sladké nápoje co nejvíce nahrazujme čistou vodou bez bublinek. Při přípravě pokrmů používejme koření a bylinky, nevyhýbejme se houbám (žampiony a lesní houby jsou bohaté na minerály, jako jsou vápník, draslík a hořčík, které v běžné stravě často chybějí), zato se vyhýbejme cigaretám. Důležité také je, jak jíme: lepší je jíst pomalu a nejíst pozdě večer – jste-li fanoušky půlnočních svačinek, zkuste je omezit!

  • změníme životní styl (životní prostředí)
  • doplňujeme minerály, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy a vitaminy ( např. zelené potraviny, superpotraviny )
  • upravíme jídelníček ( výživový poradce )
  • aloe vera gel
  • při pravidelném pití kávy přidáváme kardamom
  • pravidelný pohyb a sport v přírodě v krajním případě se zátěží ( posilovna, aktivní sport...)
  • konzumujeme čestvé ovoce a zeleninu
  • detoxikace

Potraviny působící proti překyselení organismu:

  • čistá voda (hydratace), šťávy z čerstvé zeleniny a ovoce
  • 200-300ml vlažné vody a polovina středně velkého citrónu
  • fermentovaná zelenina, 
  • jedlá soda (soda bicarbona) s vodou (vyrovnává kyselost těla) 0,5 - 1 lžičku sody do sklenice studené vody
  • sůl
  • zázvor
  • ředkev a ředkvička
  • brokolice, špenát, okurky, chřest, zelí
  • zázvor, česnek, cibule, kurkuma
  • čistý lecitin
  • houby
  • citrón
  • mango, meloun
  • sušené fíky
  • rajčata, mrkev, celer, řepa, zeninová nať, hlávkový salát , květák, kapusta
  • sójové boby, fazole
  • olivy, rozinky, pomeranče, banány, hrušky, jablka, maliny, meruňky
  • mandle, lískové ořechy, semínka (slunečnice, len, dýně, sezam, chia, naklíčená semena)

Stava by měla být tvořena syrovou zeleninou a ovocem dle sezóny (a naší zeměpisné šířky) a menší část by měla tvořit strava vařená

Diskusní téma: Překyselení organismu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>