Překyselení organismu

pH těla by se mělo pohybovat kolem 7,35, pokud klesne pH moči na 4,5 začíná růst rakovinná buňka. Zkouška pH se provadí v moči nebo ze slin lakmusovým papírkem. Tělo vyvažuje kyselost odčerpáváním (alkalických minerálů - sodík, draslík, vápník a hořčík) např. vápníku z kostí, chrupavek a zubů. Důsledkem je osteoporóza. Odčerpáváním hořčíku z kostí vede ke svalovým křečím a podráždění. Draslík a sodík reguluje hospodaření s tekutinami.
  • acidobazická rovnováha má významný vliv na procesy stárnutí a vznik civilizačních nemocí
  • je-li tělo překyselené, znamená to, že mu chybí minerály, které je nutné mu dodat (např.  elektrolyty -vápník, hořčík a sůl)

Zdroje překyselení organismu:

  • špatné stravovací návyky (kyselá strava by měla tvořit pouze 20% jídelníčku)
  • nezdravé životní prostředí kolem nás
  • stres (na vnější podněty tělo reaguje vylučováním různých látek. A ty jsou většinou kyselého charakteru)
  • tepelně zpracované, rafinované a chemicky konzervované potraviny
  • pití velkého množství kávy (kardamom toto překyselení eliminuje)
  • potraviny např.mléko ( laktózové i bezlaktózové - zahleňuje) - jako náhradu lze použít rýžové mléko, které nezpůsobuje překyselení
  • nekvalitní voda
  • špatný tzv. mělký dech, nekvalitní spánek
  • dehydratace- špatný pitný režim, nedostatečný příjem vody a tekutin
  • překyselená krev
  • chemické přípravky (léky) - nabourávají rovnovahu ph v těle
  • před spánkem konzumace masa, škroby, tuky

Projevy a příznaky překyselení organismu:

Překyselený člověk je stále unavený, bez energie, má poruchy spánku, neurčité bolesti svalů, hlavy a zad. Trápí ho ekzémy, podrážděné oči, nos, zácpy nebo naopak průjmy.
  • bolesti
  • pálení žáhy 
  • svalové křeče
  • únava a častá podrážděnost
  • častá nachlazení a virózy
  • bílý potah na jazyku a zápach z úst
  • zahlenění a zácpa
  • stav pleti (velké póry v obličeji, celulitida
  • poškození vlasů a nehtů
  • znatelná změna váhy (ztlostnutí nebo zhubnutí)
  • degenerativní choroby
  • akné a ekzémy
  • cisty
  • vředy, otoky
  • plísně, kvasinky
  • celulitida

Jak zjistit, že mám překyselený organismus?

Překyselení se dá změřit pomocí pH moči. Ideální hodnota je 7, 3.

Co způsobuje překyselení organismu:

  • rakovinu
  • cukrovku - diabetes
  • obezitu
  • arteriosklerózu - kornatění tepen (infarkt miokardu)
  • cevní mozková příhoda (Ischemická i hemoragická)
  • důsledkem překyselení organismu je osteoporóza
  • roztroušená skleróza

Jak vylučujeme kyseliny z těla?

nastřádané kyselé odpady se vylučují těmito cestami a může trvat delší dobu (závisí na délce překyselení organismu). Může dojít k přechodnému zhoršení stavu, což je známka zahájení čištění těla od kyselých usazenin..
  • stolice, klystýr
  • močení
  • pot - kůže
  • slzami
  • plícemi

Jak bojovat proti překyselení organismu?

Potřebné je dodat tělu minerály a zásady. Zprostředkují je ovoce a zelenina, ideálně pokud jsou součástí každého jídla, které konzumujeme. Místo produktů z bílé mouky je vhodné konzumovat celozrnné obilniny a celozrnné pečivo. Alkohol a příliš sladké nápoje co nejvíce nahrazujme čistou vodou bez bublinek. Při přípravě pokrmů používejme koření a bylinky, nevyhýbejme se houbám (žampiony a lesní houby jsou bohaté na minerály, jako jsou vápník, draslík a hořčík, které v běžné stravě často chybějí), zato se vyhýbejme cigaretám. Důležité také je, jak jíme: lepší je jíst pomalu a nejíst pozdě večer – jste-li fanoušky půlnočních svačinek, zkuste je omezit!

  • změníme životní styl (životní prostředí)
  • doplňujeme minerály, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy a vitaminy (např. zelené potraviny, superpotraviny)
  • upravíme jídelníček (výživový poradce)
  • aloe vera gel
  • při pravidelném pití kávy přidáváme kardamom, skořici nebo chilli
  • pravidelný pohyb a sport v přírodě v krajním případě se zátěží (posilovna, aktivní sport...)
  • konzumujeme čestvé ovoce a zeleninu
  • detoxikace
  • dostatečný spánek a odpočinek
  • neutralizující, hřejivé zábaly, koupele (soda, mořská sůl, epsomská sůl), masáže
  • fytoterapie (např. levandule pod polštář)

Potraviny působící proti překyselení organismu:

  • čistá voda (hydratace), šťávy z čerstvé zeleniny včetně dužiny a ovoce
  • 200-300ml vlažné vody a polovina středně velkého citrónu
  • fermentovaná zelenina
  • jedlá soda (soda bicarbona) s vodou (vyrovnává kyselost těla) 0,5 - 1 lžičku sody do sklenice studené vody
  • koření - zázvor, česnek, cibule, kurkuma, skořice, chilli, sůl
  • ředkev a ředkvička, brokolice, špenát, okurky, chřest, zelí
  • rajčata, mrkev, celer, řepa, zeninová nať, hlávkový salát , květák, kapusta
  • čistý lecitin
  • houby
  • citrón
  • mango, meloun, olivy, rozinky, pomeranče, banány, hrušky, jablka, maliny, meruňky
  • sušené fíky
  • sójové boby, fazole
  • mandle, lískové ořechy, semínka (slunečnice, len, dýně, sezam, chia, naklíčená semena)

Stava by měla být tvořena syrovou zeleninou a ovocem dle sezóny (a naší zeměpisné šířky) a menší část by měla tvořit strava vařená

TIP proti překyselení:

 studená káva, meduňka, zázvor a zelený ječmen. Ten je sice pro většinu lidí znám až posledních pár let, přesto se už ale skvěle osvědčil při neutralizaci kyselosti. Pokud jste si dopřáli výtečný nedělní oběd nebo jste se přejedli na rodinné oslavě a nyní ležíte na gauči s nafouklým břichem, pak zapomeňte na léky a raději vypijte sklenici šťávy ze zeleného ječmene. Díky tomu se kyselina v krvi spojí s minerálními látkami a vy budete moci lépe trávit.

Studená káva prospívá: čím teplejší kávu pijete, tím více je kyselejší, proto neodsuzujte ihned lahodný šálek dobré kávy ve studenější variantě. Překyselení organismu kávou můžeme eliminovat přidáním kardamomu nebo skořice

Diskusní téma: Překyselení organismu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...

Tekvicové semienka do letného šalátu

26.06.2016 23:33
Tekvicové semienka sú vynikajúcim pomocníkom pre ochutenie nášho obedového šalátu, ktorý sa pre toto letné a krásne počasie úplne hodí. Nie je to ťažké na prípravu, aj to dobre chutí :) Príprava Čínska kapusta, paradajky, mozzarella, jarná cibuľka a čo Vás len napadne :) Zo semienok som pridala...

Chlorella vs. Spirulina

25.06.2016 07:36
V prvom rade si musíme ujasniť, že chlorella je riasa a spirulina je sinice. Spirulinu dokáže naše telo stráviť usušenú a nepomletou, kdežto chlorellu, ktorá je vysušená a neupravená nie. Chlorella obsahuje viac aminokyselín. Chlorella obsahuje väčšie množstvo vitamínu K, tryptofánu a kyseliny...

Jak na únavu při chmurném dnu?

20.06.2016 07:29
Chmurné počasí působí únavně, a proto jsem se rozhodla, Vám dnes doporučit něco málo nejen na povzbuzení, ale taky prospěšné pro Vaše tělíčko :) Guarana je života budič, který detoxikuje tělo a pročišťuje ho. Účinky guarany (Paulinie nápojná) Pomáhá při bolestech kloubů Snižuje chuť k...

Jednoduché a rychlé využití chia semínek

16.06.2016 20:15
 Chia semínka  dnes už známe snad všichni. Umíme je ale využít na maximum a s co nejmenší námahou? Tip na léto nebo skvělá vitaminová bomba po cvičení: Rozmixujeme libovolný počet hrušek a kiwi a přidáme chia semínka. Necháme chvíli uležet. Já jsem si k tomu přidala kustovnici...

S plody goji proti rakovině

10.06.2016 22:50
Kustovnice čínská - goji, pomocník proti rakovině? Plody goji jsou známé svými léčivými a antioxidačními účinky. Je tomu opravdu tak? Po desetiletí je kustovnice čínská využívána v čínské medicíně, kde se osvědčila při léčení řady nemocí, jako je například cukrovka, horečka, vysoký krevní tlak...

Značka superpotravin Mana míří do světa

23.05.2016 15:58
Co je Mana?  MANA dle vynálezce Jakuba Krejčíka je "superpotravina" nebo "superjídlo" , které plně nahradí běžné jídlo. Jedná se o prášek, který se smíchá s vodou a směsí olejů. Jeho hlavní devízou je to, že ho lze velmi rychle připravit i zkonzumovat. Je složený z co...

6 nápojů pro ploché břicho

03.05.2016 23:47
Sladký nápoj ( nebo balená limonáda ) může obsahovat až 68 gramů cukru a to není dobré pro vaše ploché břicho, Naštěstí existuje spousta osvěžujících nápojů, které můžete pít bez pocitu viny, a pomohou vám skutečně zhubnout.   Voda ochucená čerstvým ovocem, džbán vody s mátou a...

Novinky Květen 2016

01.05.2016 13:16
Novinky na webu superpotraviny, představení použití, účinky moringa datlový sirup Javorový sirup kokosový sirup hořčičný olej osvěžující nápoj Chia Fresca - návod Chia pudink - návod Švestky, potravina pro zdravá střeva Skupina potravin pro každý den Kde koupit...

Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?

06.04.2016 00:11
Hľadáte alternatívy k tradičným cukrom? Zamerali sme sa na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup môžete používať rovnakým spôsobom ako cukor alebo med. O tom, že klasický repný cukor je biely jed a je lepšie ho aspoň čiastočne nahradiť niečím iným, sa hovorí a píše stále...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>