Draslík (Kalium, K)

Draslík patří do skupiny alkalických kovů, které jsou z chemického hlediska nesmírně reaktivní. Draslík je základní prvek nezbytný pro růst a fungování všech živých buněk. Draslík hraje také klíčovou roli v udržování hladiny krevního tlaku bez ohledu na svůj věk. Má rozhodující roli v nervových přenosech, ovlivňuje aktivitu svalů (zejména toho srdečního), účastní se procesů regulace kyselino-zásadité rovnováhy a osmotického tlaku, povzbuzuje peristaltiku střev a dohlíží na udržování vodní rovnováhy tkání. Nedostatek draslíku může způsobovat náhlou srdeční zástavu, slavovou slabost, únavu a zmatenost. Nadměrný příjem draslíku může způsobovat poruchy srdečního rytmu, brnění končetin a svalovou paralýzu.

Draslík je určitě důležitá živina, protože organismus se špatně vyrovnává jak s nedostatkem, tak s přebytkem draslíku. Většina lidí může získat draslík v běžné stravě z banánů, sladkých brambor (batáty), mangoldu, mléčných výrobků, obilovin, fazole, čočky, ale také v ovoci a zelenině. Množství draslíku v těle se snižuje při nadměrném pití černé kávy nebo alkoholu a také při úpravě čerstvých potravin.
 

Přírodní zdroje draslíku ve 100g:

  • mořské řasy ( 2030 mg ) ( agar, nori, arame, kombu )
  • fazolové lusky ( 1460 mg )
  • sojové boby ( 1677 mg )
  • zázvor ( 1340mg )
  • meruńky  ( 1162 mg )
  • kurkuma ( 2530mg )
  • kmín ( 1351 mg )
  • kardamom ( 1120mg )
  • kakao ( 712 mg )
  • cizrna ( 800mg )
  • čočka ( 850 mg )
  • fenykl ( 780 mg )
  • mák ( 830 mg )
  • švestka
  • petržel ( 815 mg )
  • křen ( 637 mg )
  • slunečnicová semínka ( 640 mg )
  • lněná semínka ( 810 mg )
  • dýňová semínka ( 800mg )
  • česnek ( 418 mg )
  • skořice ( 431 mg )
  • pohanka ( 442 mg )
  • žito ( 510mg )
  • banány ( 388mg )
  • špenát ( 558 mg )
  • avokádo ( 400 mg )
  • brambory ( 390-450 mg )
  • fíky ( 380 mg )
  • hrozny ( 243 mg )
  • mrkev ( 276 mg )
  • pórek ( 239 mg )
  • ředkvičky ( 250 mg )
  • dýně ( 340 mg )
  • rybíz ( 220- 310mg )
  • datle ( 643 mg )
  • ořechy ( vlašské 523 mg ). lískové 648 mg, mandle 785mg, 
  • brokolice ( 424 mg )
  • zelenina ( čerstvý hrášek ( 915 mg ), rajčata ( 280 mg ), květák ( 250mg ), kapusta ( 472 mg ), špenát, celer ( 333mg ),  fazole )
  • ostružiny ( 179 mg )
  • angrešt ( 196 mg )
  • kiwi ( 270 mg )
  • obilné klíčky
  • losos ( 490 mg )
  • vejce
  • hovězí játra
  • kokosová voda

Projevy nedostatku draslíku:

  • bolesti hlavy
  • závratě
  • hučení v uších
  • nadměrná únava, ospalost, nespavost
  • slabost nebo svalové křeče
  • mravenčení a brnění v končetinách
  • nevolnost až zvracení
  • průjmy nebo naopak zácpa
  • špatné trávení, plynatost, bolestivé větry
  • nepravidelný srdeční rytmus, vyvolává poškození a oslabení srdečního svalu
  • vysoký krevní tlak
  • důsledkem nedostatku může být zvýšené riziko rakoviny a neplodnost!

Užívání projímadel a diuretik (léky snižující hladinu tekutin v těle) vede ke zvýšenýmztrátám draslíku z těla.

Doporučené denní dávkování draslíku:

  • dospělí muži i ženy 2 – 4 gramy
  • děti 1 – 3 gramy

 

Diskusní téma: Draslík

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek