Draslík (Kalium, K)

Draslík patří do skupiny alkalických kovů, které jsou z chemického hlediska nesmírně reaktivní. Draslík je základní prvek nezbytný pro růst a fungování všech živých buněk. Draslík hraje také klíčovou roli v udržování hladiny krevního tlaku bez ohledu na svůj věk. Má rozhodující roli v nervových přenosech, ovlivňuje aktivitu svalů (zejména toho srdečního), účastní se procesů regulace kyselino-zásadité rovnováhy a osmotického tlaku, povzbuzuje peristaltiku střev a dohlíží na udržování vodní rovnováhy tkání. Nedostatek draslíku může způsobovat náhlou srdeční zástavu, slavovou slabost, únavu a zmatenost. Nadměrný příjem draslíku může způsobovat poruchy srdečního rytmu, brnění končetin a svalovou paralýzu.

Draslík je určitě důležitá živina, protože organismus se špatně vyrovnává jak s nedostatkem, tak s přebytkem draslíku. Většina lidí může získat draslík v běžné stravě z banánů, sladkých brambor (batáty), mangoldu, mléčných výrobků, obilovin, fazole, čočky, ale také v ovoci a zelenině. Množství draslíku v těle se snižuje při nadměrném pití černé kávy nebo alkoholu a také při úpravě čerstvých potravin.
 
  • draslík pomáhá obnovit po těžkém cvičení rovnováhu elektrolytů v těle
  • draslík působí jako vazodilatátor, čímž reguluje krevní tlak
  • draslík reguluje krevní tlak a ovlivňuje aktivitu svalů
  • draslík je nezbytný pro správné fungování nervů

Přírodní zdroje draslíku ve 100g:

  • mořské řasy ( 2030 mg ) ( agar, nori, arame, kombu )
  • fazolové lusky ( 1460 mg )
  • sojové boby ( 1677 mg )
  • zázvor ( 1340mg )
  • meruńky  ( 1162 mg )
  • kurkuma ( 2530mg )
  • kmín ( 1351 mg )
  • kardamom ( 1120mg )
  • kakao ( 712 mg )
  • cizrna ( 800mg )
  • čočka ( 850 mg )
  • fenykl ( 780 mg )
  • mák ( 830 mg )
  • švestka
  • petržel ( 815 mg )
  • křen ( 637 mg )
  • slunečnicová semínka ( 640 mg )
  • lněná semínka ( 810 mg )
  • dýňová semínka ( 800mg )
  • česnek ( 418 mg )
  • skořice ( 431 mg )
  • pohanka ( 442 mg )
  • žito ( 510mg )
  • banány ( 388mg )
  • špenát ( 558 mg )
  • avokádo ( 400 mg )
  • brambory ( 390-450 mg )
  • fíky ( 380 mg )
  • hrozny ( 243 mg )
  • mrkev ( 276 mg )
  • pórek ( 239 mg )
  • ředkvičky ( 250 mg )
  • dýně ( 340 mg )
  • rybíz ( 220- 310mg )
  • datle ( 643 mg )
  • ořechy ( vlašské 523 mg ). lískové 648 mg, mandle 785mg, 
  • brokolice ( 424 mg )
  • zelenina ( čerstvý hrášek ( 915 mg ), rajčata ( 280 mg ), květák ( 250mg ), kapusta ( 472 mg ), špenát, celer ( 333mg ),  fazole )
  • ostružiny ( 179 mg )
  • angrešt ( 196 mg )
  • kiwi ( 270 mg )
  • obilné klíčky
  • losos ( 490 mg )
  • vejce
  • hovězí játra
  • kokosová voda

Projevy nedostatku draslíku:

  • bolesti hlavy
  • závratě
  • hučení v uších
  • nadměrná únava, ospalost, nespavost
  • slabost nebo svalové křeče
  • mravenčení a brnění v končetinách
  • nevolnost až zvracení
  • průjmy nebo naopak zácpa
  • špatné trávení, plynatost, bolestivé větry
  • nepravidelný srdeční rytmus, vyvolává poškození a oslabení srdečního svalu
  • vysoký krevní tlak
  • důsledkem nedostatku může být zvýšené riziko rakoviny a neplodnost!
  • dýchací potíže

Užívání projímadel a diuretik (léky snižující hladinu tekutin v těle) vede ke zvýšenýmztrátám draslíku z těla.

Doporučené denní dávkování draslíku:

  • dospělí muži i ženy 2 – 4 gramy
  • děti 1 – 3 gramy

 

Diskusní téma: Draslík

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>