Hořčík - magnésium

Hořčík  ( tzv. antistresový minerál ) je základní stavební minerální prvek nezbytný pro naše zdraví. Hořčík potřebujeme pro více než 300 Zdroje hořčíkubiochemických reakcí v našem těle, například pro přenos nervových impulsů, regulaci teploty, detoxikaci, výrobu energie a tvorbu zdravých kostí a zubů. Hořčík je nejvíce zastoupen ve svalech a kostech. K vstřebávání hořčíku přispívá pyridoxin (vit. B6) a vitamin D3.

pyridoxin (vit. B6) a viramin D3

Doporučená denní dávka hořčíku je 300-400mg (potřeba hořčíku se zvětšuje se stoupajícím věkem). Zvýšit příjem hořčíku bychom měli při trvalém stresu, zvýšené fyzické aktivitě, ale také v těhotenství, v období kojení, při oslabení organismu chorobou či zvýšenou teplotou a také po požití většího množství alkoholu.

Hořčík a jeho příspěvky ke zdraví organismu:

  • podporuje normální fungování psychiky
  • působí jako prevence proti křečovým žilám
  • přispívá ke spalování tuků a dodává energii
  • harmonizuje hladinu cholesterolu
  • působí proti infarktu
  • přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • je důležitý pro obranyschopnost organismu
  • zajišťuje normální funkci energetického metabolismu
  • je důležitý pro činnost nervové soustavy
  • napomáhá ke správné činnosti svalů
  • ovlivňuje syntézu bílkovin
  • je nezbytný pro udržení dobrého stavu kostí a zubů
  • podílí se na procesu dělení buněk 
  • Hořčík reguluje vysoký krevní tlak (hypertenzi)
  • Hořčík léčí diabetes typu 2 (bylo prokázáno, že na každých 100 mg zvýšení denního příjmu hořčíku, došlo k poklesu rizika vzniku diabetu typu 2 o 15 procent)
  • Hořčík léčí migrény, nespavost a deprese, ale též paniku, stres a úzkost
  • Hořčík zabraňuje kardiovaskulárním onemocněním
  • Hořčík může zvrátit vznik osteoporózy, četné studie prokázaly, že pokud je  vápník doplněn hořčíkem zlepšuje kostní denzitu

Potraviny bohaté na hořčík:

vše zelené (chlorofyl je Mg sloučenina)

obsah hořčíku ve 100g

Jak se projevuje nedostatek hořčíku?

  • svalové křeče, nohou a rukou
  • únava, vyčerpání
  • migrény i deprese
  • podrážděností
  • nekvalitní lámavé nehty a vlasy

Při nadbytku hořčíku dochází k těmto projevům:

  • ke zmatenosti
  • srdeční arytmii
  • zhoršení ledvinných funkcí.:

Co brání vstřbávání hořčíku:

  • překyselení organizmu a stravy
  • nadbytek hořčíkových  antagonistů Na a K
  • poškozená trávicí soustava, sliznice
  • přetížená a nadledvinka

Jaké jsou zabijáky hořčíku

  • alkohol
  • tučná a sladká jídla
  • nesprávné hubnutí

Článek: magnézium

Článek: Hořčík

Článek: Třetina čechů má nedostatek hořčíku.

Diskusní téma: Hořčík

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>