Mangan Mn (Manganum)

mangan je stopový prvek a je prospěšný diabetikům, účastní se syntézy cukrů, taktéž je nezbytný pro tvorbu bílkovin, cukrů, tuků a cholesterolu a pro metabolické procesy v kostech a nervové tkáni.
 

Mangan a jeho účinky:

  • pro zdravé a pevné kosti
  • podporuje vývoj chrupavky
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • pomáhá při hojení ran
  • při nedostatku může zvyšovat riziko onemocnění cukrovkou
  • důležitý pro mozek ( zlepšuje paměť a odolnost nervů )
  • důležitý pro využití vitamínů ( např.vitaminu  C )

Přírodní zdroje manganu:

  • mořské řasy ( 370 mg )
  • zázvor ( 26 mg )
  • kardamom ( 28 mg )
  • skořice ( 17,5 mg )
  • lískové oříšky ( 6 mg )
Celkově nedostatek manganu , ale i dalších látek (křemíku, hořčíku, železa, vitamínu C a bioflavonoidů) je překážkou při regeneraci kostí, kloubů, chrupavek, vazů a šlach.