Selen

Selen je silný přírodní antioxidant, přírodní zdroje minerálu Selen: kokosový ořech, pšeničné klíčky, vejce, ovesné vločky, ryby a mořské plody,  zelenina ( chřest, česnek, rajčata, cibule, brokolice, avokádo, hrášek a hlávkový salát ), ovoce ( meruňky a broskve ), para ořechy.

doporučená denní dávka selenu: 50-200mg

Účinky selenu:

  • pohlcuje volné radikály
  • antioxidant
  • působí jako prevence proti rakovině
  • snižuje riziko srdečních a mozkových příhod
  • zesiluje účinek vitaminu A, C a E
  • zamezuje oxidaci LDL
  • snižuje riziko onemocnění astmatem
  • antiseptické účinky
  • podporuje imunitu
  • příznivý vliv na akné ve spojení se zinkem se ještě zesiluje
  • prospívá vlasům a nehtům
  • přispívá také ke správné funkci štítné žlázy
  • podporuje regeneraci jater
  • zlepšuje zrak
  • na akné v kombinaci se zinkem
  • prospívá zdravé prostatě
  • omezujeme tvorbu sraženin
  • působí proti zánětů a artritídě (společně s vitamínem C)

Přírodní zdroje selenu:

  • slunečnicová semínka ( 53 mikrogramů )
  • zázvor  ( 38 mikrogramů )
  • sezamová semínka  ( 34 mikrogramů )
  • med  ( 28 mikrogramů )
  • lněná semínka  ( 25 mikrogramů )
  • vlašské ořechy ( 17 mikrogramů )
  • petržel ( 14 mikrogramů )
  • fazolové lusky ( 13 mikrogramu )
  • kokosový olej  ( 10 mikrogramů )
  • dýňová semínka  ( 9 mikrogramů )
  • mák  ( 5 mikrogramů )
  • chřest, česnek, brokolice, avokádo, hrášek ( 1,8 mikro gramu ) a hlávkový salát
  • rajčata a cibule
  • para ořechy
  • meruňky a broskve
  • vejce
  • brambory
  • kuřecí maso  ( 17 mikrogramů )
  • maso z lososa  ( 36,5 mikrogramů )
  • jablečný ocet
  • sojové boby
  • sýry  ( 17 mikrogramů )
  • mořské plody a ryby
  • kokosové mléko

Diskusní téma: Selen

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek