Vitamíny

Vitamíny (esenciální organické látky) patří mezi základní živiny, které jsou duležité pro správnou funkci a rozvoj lidského organismu. Získáváme je přirozeně  ze stravy, protože si je tělo nedokáže samo vyrobit (na rozdíl třeba od psů a koček, kteří tuto schopnost mají. U vitamínů však platí, že škodí jak jejich nedostatek, tak jejich přebytek. Proto je dobré o nich vědět alespoň základní informace.

Již dlouho je známo, že vitaminy jsou nezbytné pro tvorbu imunitních buněk, protilátek a tzv. signálních látek podílejících se na imunitní reakci. Denní potřeba vitamínů může být malá, závisí ale na dostupnosti vitamínů, normální funkci imunitního systému a energetického metabolismu.  To je důvod, proč nedostatek vitaminu urychluje stárnutí a zvyšuje výskyt infekčních chorob a rakoviny, což výrazně snižuje dobu trvání a kvalitu života.

V současné době kvalita ovoce a zelenina díky praxi v komerčním zemědělství vedly k tomu, že množství vitaminů A, B 1 , B 2 a C se snížilo o min.30%. Například vitamin E  téměř úplně zmizel ze salátu, hrášku, jablek, petrželi. Množství vitaminů ve špenátu může být až 30 krát ménší než v jiných zelených plodinách. Jinými slovy, dokonce i zcela vyvážená stravy nemusí poskytovat tělu potřebné vitamíny.

  • rozpustné ve vodě ( vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, B13, B14, B15, H (B7) a C), přebytečné vitaminy vylučujeme z těla
  • rozpustné v tucích ( vitaminy A, D, E,  K , K2)

Vitamíny a těhotenství: ženy v době těhotenství  nezbytně potřebují získat dostatek bílkovin, tuků a sacharidů, a vitamínů (zejména vitamíny A, C, B 1, B 6, kyselina listová (B9), E. Je nezbytné, aby tělo ženy obsahovalo všechny tyto mikronutrienty před početím dítěte a během těhotenství a kojení).

Signály, které vysílá tělo, pokud má nedostatek vitamínů a minerálů

  • vypadávání vlasů
  • zhoršená pleť
  • šeroslepost a kožní potíže - nedostatek vitamínu A
  • žaludeční problémy, zažívání
  • krvácení dásní, paradontóza, únava (nedostatek vitamínu C)
  • bledé rty (signalizují nedostatek železa - anémie) - důsledkem je  únava, vyčerpanost, vypadávání vlasů, lámání nehtů (zdrojem železa je např. čočka, špenát, tmavá listová zelenina)
  • náchylnost k zlomeninám a osteoporóze - vitamin D  (mandle, tučné ryby, červené maso..)
  • mastné vlsy, předčasné šedivění, zápach z úst, popraskané koutky, bolesti hlavy, poruchy spánku , stížené dýchání - nedostatek  vitamínu B (listová zelenina, ořechy, losos, semínka..) 
  • extrémně bledá pokožka - příčinou může být nedostatek vitamínu B12 - důsledkem je zvýšený výskyt akné, zvýšenou únavu či jiné problémy s pokožkou (zdrojem vejce, mléčné výrobky, maso)
  • oteklá víčka - kromě nedostatku a přetěžování očí to může být nedostatek jódu - (zdroj: vejce, brusinky, jahody..)
  • suché vlasy - lámaní vlasů, vznik lupů, svědění pokožky hlavy - příčinou může být nedostatek biotinu (ořechy, semínka, houby, avokádo)

Ztráta vitamínů:

  • Při vaření  mléka dochází u kterých vitamínů v něm obsažených ke snížení.
  • V průměru 9 měsíců v roce Evropané jídí zeleninu pěstovanou ve sklenících nebo hydropóniích,  nebo jsou dlouhodobé skladovány. Takové ovoce a zelenina mají již nižší hladinu obsahu vitaminu ve srovnání se zeleninou čerstvou.
  • Po třech dnech skladování potravin v chladničce dochází ke ztrátě 30% vitamínu C (při teplotě místnosti, je to dokonce 50%).
  • Při tepelném zpracování potravin je ztraceno cca 25%-100% vitamínů.
  • S ohledem na vitaminy jsou zničeny (vitamin B 2 , je velmi aktivní), vitamin A je vystaven ultrafialovému záření.
  • Oloupaná zelenina obsahuje mnohem méně vitamínů ( mrkev, okurka,brambory...)
  • Sušení, zmrazování, mechanické zpracování, skladování v kovové nádobě, pasterizace snižuje také významně obsah vitaminů
  • Obsah vitaminů v ovoci a zelenině se velmi liší v různých ročních obdobích.

Vitamíny a imunitní systém:

  • Vitamíny skupiny B pomáhají stimulovat imunitní systém, aktivitu při stresu, po operaci nebo po úrazu
  • Multivitaminy, které obsahují vitamín A, C, D, E, B 6  přispívají k posílení imunitního systému
  • Vitamín B 6  stimuluje syntézu nukleových kyselin, které jsou nezbytné pro růst buněk a produkci protilátek pro boj s infekcí
  • Vitamin C a kyselina askorbová zvyšují aktivitu makrofágů v boji proti infekčním virům
  • Vitamín E zvyšuje odolnost vůči nemocem ve všech věkových skupinách, a to je důležité zejména u starších pacientů
  • Je dokázáno, že děti, jejichž rodiče jim pravidelně davají vitamíny, zřídka trpí rozšířenými infekčními nemoci, akutními respiračními infekcemi, záněty středního ucha, záněty nosních dutin

Provitamin A

goji - kustovnice čínská, rybí tuk, vajíčka, játra, mrkev, mléko a mléčné výrobky, margarín, žluté ovoce, citrusové plody, žlutá a listová zelenina

Betakaroten: Mrkev, petržel, špenát, jarní zelenina, meloun, rajčata, chřest, zelí, brokolice, meruňky

Vitaminy skupiny B - rozpustné ve vodě

skupina vitamínů B působí i na mozek a mozkové funkce, vitamin B15 je například označován jako antistresový, pyridoxin se podílí na produkci serotoninu, (tj. látka obsažená v mozku, zlepšuje náladu), nedostatek kyseliny listové může způsobovat deprese, Deficit thiaminu a riboflavinu může také přispět k tvorbě depresivních syndromů. Potraviny s obsahem vitamínu skupiny B, omega kyselin a dalších výžívných látek jsou označovány jako Brainfood. Vitamíny skupiny B pomáhají stimulovat imunitní systém, aktivitu při stresu, po operaci nebo po úrazu. Podporují energetický metabolismus. Jsou také vhodné při redukčních dietách v kombinaci s aktivním pohybem.

Nedostatek vitaminů skupiny B je ostatně spojován s některými neurologickými potížemi nebo depresemi. 

Pozivní účinek proti klíšťatům: Při pravidelném užívání vitamínů skupiny B se snižuje pocení, takže klíšťata nenacházejí na vás tak atraktivní místa k přisátí. Klíště totiž preferuje vlhčí místa s jemnou kůží. Navíc pravidelným užíváním vitamínů skupiny B budete klíšťatům nepříjemně vonět. 
Upozornění: neni to 100%, pro lepší efekt a účinek při přisátí prospívá i vitamin C.
 

Vitamin C ( kyselina askorbová ), rozpustný ve vodě

citrusové plody, jahody, paprika, květák, rajčata, meloun, brambory, listová a brukvovitá zelenina, arónie, šípek, rakytnik řešetlákový

Vitamin D, rozpustný v tucích, tzv. sluneční vitamín

vitamin D nám pomáhá vyvarovat se rakovině, srdečním onemocněním, pádům a následným zlomeninám, autoimunitnícm onemocněním, cukrovce a depresím.

Zdrojem vitamínu D je sluneční záření, rakytnik, chlorella, rybí tuk, sardinky, tuňák, tresčí játra, losos, slaneček, mléko a mléčné výrobky

Vitamin E, rozpustný v tucích

vejce, luštěniny, obilné klíčky, hrášek, rakytnik řešetlákový, sójové boby, rostlinné oleje, ořechy, růžičková kapusta, listová zelenina, špenát, plnozrnné obilniny

Vitamin F

je nezbytný pro správnou srážlivost krve. Jeho nedostatek způsobuje snadnou tvorbu modřin, podlitin a krevních sraženin.

Mezi zdroje vitaminu K patří rostlinné oleje, slunečnicová a lněná semínka, konopné semínko loupané, sójové boby, obilné klíčky, arašídy, ořechy, švestky, avokádo a mandle

Vitamin K, rozpustný v tucích

spirulina, arónie, jogurt, žloutek, olej ze sójových bobů, rybí tuk, chaluhy, listová zelenina - kapusta, špenát

Vitamin K2, rozpustný v tucích

vitamin rozpustný v tucích, plní vlastní funkci a tou je vychytávání vápníku z extracelulárního prostoru a vázání do kostí. Vitamín K2 je nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny. Vitamin K2 se začíná rozšiřovat od roku 2013. Vitamin K2 obsahují husí játra, tvrdé a měkké sýry, vaječný žloutek, máslo
 

Vitamin H ( biotin ) B7

játra, ledviny, vaječné žloutky, ale také sojové body, ořechy, špenát, houby čočka, ovoce, cereálie a chléb.játra, ledviny, vaječné žloutky, ale také sojové body, ořechy, špenát, houby čočka, ovoce, cereálie a chléb.

 Vitamin P ( biovlavonoidy )  rutin

citrusové plody (zvláště jejich bělavá slupka pod kůrou), meruňky, borůvky, šípek, třešně, pohanka, arónie

více o vlavonoidech ( bioflavonoidech

Vitamin R (vitamin B10)

Doporučený denní příjem jednotlivých vitamínů

 

Vitamín Muži Ženy
Vitamín A 900 µg 700 µg
Vitamín B1 1,2 mg 1,1 mg
Vitamín B2 1,3 mg 1,1 mg
Vitamín B3 16 mg 14 mg
Vitamín B6 1,3 mg 1,3 mg
Vitamín B9 400 µg 400 µg
Vitamín B12 2,4 µg 2,4 µg
Vitamín C 90 mg 75 mg
Vitamín D 5 µg 5 µg
Vitamín E 15 mg 15 mg
Vitamín K 120 µg 120 µg
 

Vitamíny - rozpustné vo vode

 
  • Vitamín B1, Vitamín B3, Vitamín B6, Vitamín B12, B13, B15, B16
  • Vitamín B2, Kyselina pantoténová, Kyselina listová ( B9), Vitamín C
  • Vitamín H (biotin - vitamin B7), Vitamín P (rutin)

Vitamíny - rozpustné v tuku

 
  • Vitamín A, Vitamín D, Vitamín E, F,  Vitamín K

Popis vitamínov

 
  • Vitamín A - slúži hlavne na podporuje imunity, zraku a obnovu buniek
  • Vitamíny skupiny B - komplex vitamínov B. Zaisťujú hlavne správne trávenie, metabolizmus a chudnutie
  • Vitamín C - najúčinnejší antioxidant, podpora imunity, chráni a obnovuje bunky, prevencia pred rakovinou a oveľa viac
  • Vitamín D - pomáha pri tvorbe kostí, kĺbov, zubov, prevencia Osteoporózy
  • Vitamín E - chráni bunky, podporuje imunitu, prevencia kardiovaskulárnych ochorení a tvorí svalstvo
  • Vitamín K - komplex vitamínov K, zabezpečuje zrážanie krvi
  • Vitamín P - antioxidant, pevnosť ciev, odstraňuje vysoký cholesterol, znižuje "zlé" tuky

Vitamíny

Vitamíny pre vaše telo a zdravú výživu

08.06.2016 09:17
Čo je to zdravá výživa? Zdravá výživa, je vlastne novodobý životný štýl, kedy v našom jedálničku sú kvalitné potraviny, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a sú zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších výživných látok. Dôležitá je vyváženosť a pestrosť stravy, obmedzenie tukov, cukru, soli a škodlivých...

Diskusní téma: Vitamíny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>