Vitamin B12 (kobalamin)

Jak poznáte, že máte nedostatek vitaminu B12?

Podle odhadů asi 45% lidí ve věku na 65 roků trpí nedostatkem vitaminu B12, ale skutečnost může být ještě vyšší. Vitamin B12 je účasten v Vitamin B12mnoha tělesných procesech včetně tvorby DNA, produkce červených krvinek... V případě, že nemáme dostatek vitamínu B12 cítíme se staří, máme špatnou koordinaci pohybů, svalovou slabost, křeče, mravenčení - brnění končetin,  zpomalené reakce, dochází k  degenerací nervových vláken a nevratným poškozením nervové soustavy, ztrátu paměti, deprese...atd. Nedostatek vitaminu B12 je také spojován s poruchami sluchu.

Aby vitamin B12 správně působil je důležité jeho vstřebávání, a v tom může být problém... Ke správnému zpracování vitaminu B12 slouží několik řetězových metabolických reakcí. Enzymy slinivky břišní, vápník a kyslina chlorovodíková ( stárnutím se její produkce též snižuje ). S přibývajícím věkem se tento proces ještě komplikuje. Časou příčinou nedostatku vitaminu B12 může být střevní onemocnění .

Častý výskyt neodstatku vitaminu B12 bývá u veganů a vegetariánů ( absence masa, jater, mléka a mléčných výrobků  atd..)

Vitamin B12 Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU

  • Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
  • Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
  • Přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu
  • Přispívá k normální psychické činnosti
  • Přispívá k normální tvorbě červených krvinek
  • Přispívá k normální funkci imunitního systému
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • Podílí se na procesu dělení buněk

Pro co je vitamin B12 důležitý?

  • pro vytváření červených krvinek ( brání anémii ) a hemoglobinu
  • pro dodání energie, působí jako životabudič
  • při anorexii -  zvláště k nabrání hmotnosti a zvýšení chuti k jídlu
  • chrání kuřáky před vznikem rakoviny plic
  • podporuje trávení tuků, sacharidů a bílkovin
  • posiluje kosti a působí jako prevence proti vzniku osteoporózy
  • působí preventivně proti onemocněním srdce
  • CNS - neurologické poškození způsobené dlouhodobým nedostatkem vitamínu B12 může být ireversibilní (nezvratné).

Kde najdeme vitamin B12?

Obsah vitamínu B12 v různých potravinách:

Potraviny

Vitamín B12 (µg/100 g)

Játra skotu

65,0

Hovězí maso

5,0

Červený okoun

3,8

Camembert (30 % tuk v sušině)

3,1

Ementál (45 % tuk v sušině)

3,0

Čerstvý sýr, hrudkový sýr

2,0

Slepičí vejce

1,9

Brie (50 % tuk v sušině)

1,7

Jogurt (3,5 % tuk v sušině)

0,4

Kravské mléko (3,5 % tuk v sušině)

0,4

Některé potraviny jsou obohaceny o vitamín B₁₂. K tomu patří různé sójové výrobky, müsli a cornflakes, ovocné šťávy, jakož i masové náhražky. Lidé vyznávající veganský způsob života mohou zlepšit svůj přísun kobalaminu těmito rostlinnými potravinami v závislosti na obsahu vitamínu B₁₂. V Německu však obohacené výrobky obsahují většinou příliš malé množství vitamínu B₁₂, aby tím pokryly úplnou denní potřebu. Kromě toho stojí za povšimnutí, že bio výrobky nesmí být obohaceny o vitamín B₁₂ v protikladu k běžným výrobkům. Veganské potraviny z ekologické výroby proto neobsahují kobalamin.
Vitamín B₁₂ je také produkován bakteriemi v lidském tlustém střevě. Jelikož však vstřebání nastává v horních částech střeva, tedy ve spodní části tenkého střeva, není tento „humánní“ kobalamin užitečný, a tudíž také není zdrojem vitamínu B₁₂.

Jak se projevuje nedostatek vitaminu B12?

Nedostatek kobalaminu způsobuje poruchy buněčného dělení v celém organizmu. Postižené jsou především buňky, které tvoří krvinky, jakož i buňky sliznice úst a hltanu a nervového systému.
Typickým příznakem nedostatku vitamínu B₁₂ je určitá forma chudokrevnosti, u které jsou červené krvinky abnormálně zvětšeny (megaloblastická anémie). Charakteristické příznaky jsou bledá kůže a sliznice, degenerace sliznice úst, jazyka a střeva s následujícím narušením příjmu živin, jakož i nespecifické příznaky, kterými jsou celková slabost, únava a závrať.
Podstatně závažnější než narušená krvetvorba je druhá skupina příznaků nedostatku kobalaminu. Zde dochází k poškození centrálního nervového systému, což se může projevit poruchou čití - vnímání (např. brněním rukou, nohou a dalších částí těla), nechutí k jídlu, oslabením reflexů a pohybu, poruchou pohybové koordinace, jakož i psychiatrickými poruchami, jako jsou zmatenost, halucinace, poruchy paměti, až po psychózy.
Obě skupiny příznaků se mohou vyskytnout nezávisle na sobě. U chudokrevnosti podmíněné vitamínem B₁₂ je problematický vysoký přísun folátu, který ji může ve vegetariánské nebo veganské výživě zpomalit, nebo „maskovat“, protože oba vitamíny působí při buněčném dělení společně. Současně ale nastávají neurologické změny a to tak, že může dojít k trvalému poškození centrálního nervového systému.
Nedostatečná zásoba vitamínu B₁₂ vede kromě toho k zvýšené hladině homocysteinu v krvi, která představuje rizikový faktor vzniku aterosklerózy, chorob srdce a krevního oběhu.  Ve stáří podmiňuje nedostatek vitamínu B₁₂ rychlý pokles výkonu paměti, a tím i možné zvýšené riziko demence.  Starší lidé jsou častěji postiženi nedostatkem vitamínu B₁₂ nezávisle na způsobu výživy. Příčinou je většinou chronická gastritida (zánět žaludeční sliznice), která vede k snížené tvorbě žaludeční kyseliny, a proto se vitamín B₁₂ nemůže dostatečně uvolnit z potravinových bílkovin.
Při velkem nedostatku vitaminu je potřeba doplnit vitamin B12 žilně, na doplnění denní dávky postačují kapsle , tabletky nebo potraviny s vitaminem B12.

Diskusní téma: Vitamin B12

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>