Vitamin B9 kyselina listová ( "vitamín listů")

vitamin B9 (kyselina listová) je ve vodě rozpustný vitamin ( při alkalickém pH) a zničí se během vaření a působením světla. Tepelným Listová zeleninazpracováním se zničí 90% kyseliny listové obsažené v syrové potravině a např. 95% pro vaření vajec. Takže při vaření zeleniny (je ztrára B9 až 50%) a masa ( pří pečení masa dosáhne ztráta 70-90%). Takže to znamená - jíst všechno syrové! Pokud musíme vařit nebo smažit musíme to udělat rychle, na vysokou teplotu a pokud možno v uzavřené nádobě.

Přírodní zdroje kyseliny listové:

  • ořechy (mandle, vlašské ořechy...)
  • semínka ( slunečnice, dýně...)
  • luštěniny ( hrášek, fazole, čočka, sojové boby...)
  • listová a kořenová zelenina (mrkev, salát, špenát, růžičková kapusta, brokolice, mangold..)
  • zelené listy břízy, lípy, jitrocel, pampeliška, kopřiva, řebříčkek, máta, listy černého rybízu, divoké růže, malina
  • kvasnice
  • banány, pomeranče, meloun, meruňky, datle
  • pšeničné klíčky
  • čerstvé klíčky
  • droždí
  • houby
  • drůbeží a telecí játra ( májí i další nezbytné vytvořit kompletní krevní vitamíny B2, B12 , a stopových prvků železa).
  • "zelené" hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí maso
  • vaječný žloutek, mléko, sýr,
  • losos, tuňák,

Vitamin B9 - schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství
  • Přispívá k normální syntéze aminokyselin
  • Přispívá k normální krvetvorbě
  • Přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu
  • Přispívá k normální psychické činnosti
  • Přispívá k normální funkci imunitního systému
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • Podílí se na procesu dělení buněk

Kyselina listová a její účinky na zdraví:

  • pitím alkoholu alkoholu se účinky kyseliny listové eliminují
  • kyselina listová nejlépe funguje v interakci s B12 a vitamínem C
  • zlepšuje paměť a rychlost myšlení - brainfood
  • prospívá nervovému systému
  • při duševních poruchách
  • podporuje imunitní systém
  • pozitivní účinek na funkci střev a jater
  • zvyšuje obsah cholinu v játrech
  • pomáhá při kožních problémech (lupénka, vitiligo, akné)
  • přispívá k normální tvorbě a funkci bílých krvinek
  • vhodná pro těhotné ženy pro zdravý vývoj plodu a dítěte při kojení
  • reguluje tvorbu nervových buněk embrya
  • zabraňuje předčasnému porodu
  • ovlivňuje kvalitu krve  a červených krvinek ( společně s vitaminy B2, B12 a C)
  • podporuje krvetvorbu
  • reguluje látkovou výměnu sacharidů a tuků
  • pozitivní účinek na trávící trakt
  • důležitá pro proces embryogeneze
  • hlavní protijed při otravě alkoholem a metylalkoholem - odplavuje jedy

Projevy nedostatku kyseliny listové:

  • deprese
  • duševní poruchy ( může být i mánie a paranoia)
  • ztráta chuti k jídlu a hmotnosti
  • únava
  • nespavost
  • podrážděnost
  • zapomnětlivost
  • únava
  • bledost
  • zánět dásní
  • někdy mgréna (zvláště u starších pacientů).

Diskusní téma: Vitamin B9 kyselina listová

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek