Vitamin C

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C z potravy má organismu Rakytnik, zdroj vitaminu Cněkdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca  0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na vysoké teploty, sluneční záření a působí i časový faktor. Nepřítelem ( požírači ) vitaminu C je stres, nadváha, kouření a viry.

Aktuální vědecké poznatky ukazují, že při výrazně vyšších plazmatických koncentracích vitamínu C (10 až 100 násobek běžné plazmatické koncentracetj. cca 5-7 g), kterých lze dosáhnout pouze infuzí, se projeví podpůrný účinek vitamínu C. Tento efekt je zaznamenán u onemocnění: snížená imunita, infekční onemocnění, kardiovaskulární choroby, deprese,demence, autoimunitní onemocnění, degenerativní onemocnění kloubů osteoporóza, nádorové onemocnění atd..Vysoké dávky vitamínu C se používají i u sportovců, kdy při vysoké námaze sportovců je zvýšená potřeba vitaminu C.

  • Nedostatek vitamínu C se projevuje únavou, krvácením dásní a celkově sníženou odolností proti infekcím. 

Přírodní zdroje vitaminu CVitamin C

Vitamin C a jeho účinky:

  • působí proti volným radikálům
  • zpomaluje stárnutí
  • snižuje riziko srdečního infartu
  • působí jako prevence proti rakovině
  • zvyšuje množství " dobrého" chollesterolu
  • podporuje imunitní systém
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • podporuje hojení ran
  • zpomaluje tvorbu vrásek a stařeckých skvrn
  • protistresová látka
  • potporuje tvorbu kolagenu
  • regeneruje svalové tkáně
  • prospívá při hubnutí
  • podporuje produkci hormonu adrenalinu, který je při stresu enormně spotřebováván

Vitamin C - články:

Kde koupit přírodní zdroje vitaminu C?

V následující tabulce jsou průměrné hodnoty (zaokrouhlené hodnoty z různých zdrajů) a ukazují relativní hojnost vitaminu C v různých zdrojích (některé rostliny jsou čerstvé, některé sušené)

 

Potravina - ovoce / zelenina   Množství vitaminu C (mg / 100 g)
švestka kakadu (murunga)   2300-3000
Camu Camu   2800
Acerola   1680
Rakytnik řešetlákový   695
Amalaki   445
Šípek   425
Baobab   400
Guave   230
Černý rybíz   200
Červená paprika   190
Petržel   130
Goji   73
Pomeranče   60
Jahody   60
Čerstvé telecí játra   36

 

Obsahu vitamínu C v čerstvých českých plodech

Položka, čerstvé zralé plody Obsah vitaminu C ve 100g plodů
Třešně, čerstvě utržené 60 - 300mg
Angrešt (srstky) 330-480
Červený rybíz 200-500mg
Černý rybíz 1100 -3000g
Jahody 400-700mg
Borůvky 80-90mg
Broskve 70-100mg
Hrozny 20-50mg
Jablka 15-50mg
Švestky 25-45mg
Hrušky 20-40mg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj:vitalita

Diskusní téma: Vitamin C

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...

18 Zdravých způsobů, jak jíst Chia semínka

05.06.2017 19:19
Známe základní fakta o tom, proč byste měli jíst Chia semínka a chutné způsoby, jak je přidat do svého jídelníčku. Chia patří mezi nejžádanější superpotraviny ve městě. Obsahují spoustu důležitých látek pro zdraví: osmkrát více omega-3 než losos o 30 procent více antioxidantů než...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>