Vitamin C

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C z potravy má organismu Rakytnik, zdroj vitaminu Cněkdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca  0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na vysoké teploty, sluneční záření a působí i časový faktor. Nepřítelem ( požírači ) vitaminu C je stres, nadváha, kouření a viry.

Aktuální vědecké poznatky ukazují, že při výrazně vyšších plazmatických koncentracích vitamínu C (10 až 100 násobek běžné plazmatické koncentracetj. cca 5-7 g), kterých lze dosáhnout pouze infuzí, se projeví podpůrný účinek vitamínu C. Tento efekt je zaznamenán u onemocnění: snížená imunita, infekční onemocnění, kardiovaskulární choroby, deprese,demence, autoimunitní onemocnění, degenerativní onemocnění kloubů osteoporóza, nádorové onemocnění atd..Vysoké dávky vitamínu C se používají i u sportovců, kdy při vysoké námaze sportovců je zvýšená potřeba vitaminu C.

  • Nedostatek vitamínu C se projevuje únavou, krvácením dásní a celkově sníženou odolností proti infekcím. 

Přírodní zdroje vitaminu CVitamin C

Vitamin C a jeho účinky:

  • působí proti volným radikálům
  • zpomaluje stárnutí
  • snižuje riziko srdečního infartu
  • působí jako prevence proti rakovině
  • zvyšuje množství " dobrého" chollesterolu
  • podporuje imunitní systém
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • podporuje hojení ran
  • zpomaluje tvorbu vrásek a stařeckých skvrn
  • protistresová látka
  • regeneruje svalové tkáně
  • prospívá při hubnutí
  • podporuje produkci hormonu adrenalinu, který je při stresu enormně spotřebováván
  • vitamin C je nezbytný pro výrobu kolagenu
Pozivní účinek proti klíšťatům: Při pravidelném užívání vitamínů skupiny B se snižuje pocení, takže klíšťata nenacházejí na vás tak atraktivní místa k přisátí. Klíště totiž preferuje vlhčí místa s jemnou kůží. Navíc pravidelným užíváním vitamínů skupiny B budete klíšťatům nepříjemně vonět. 
 
Upozornění: neni to 100%, Pro lepší efekt a účinkům při přisátí prostívá i vitamin C.
Doporučená dávka: 60mg 
 

Ovoce a zelenina, která má více vitaminu C než pomeranč, obsahuje ho přibližně 40 miligramů ve 100 gramech.

  • Mango – 41 mg ve 100 g - „Používejte jej jako prevenci a na posílení obranyschopnosti organismu v období chřipkových onemocnění a nachlazení,“ radí Karolína Smutná.
  • Jahody – 66 mg ve 100 g - „Řada studií prokazuje, že mají nejvyšší antioxidační kapacitu z porovnávaných druhů ovoce, což je až 1,3krát víc než pomeranč,“ říká Karolína Smutná.
  • Ananas – 56 mg ve 100 g - Napomáhá zvyšovat imunitu podporou trávení. Kromě vitaminu C obsahuje i enzym bromelain. Ten štěpí přijatou potravu a vylučuje toxické látky.
  • Papája – 168 mg ve 100 g - I zde podporují silné trávicí enzymy činnost slinivky a působí zásadotvorně. Tedy i proti nemocem způsobeným překyselením organismu.
  • Kiwi – 118 mg ve 100 g - „V kiwi se vitamin C váže na isothiokyanáty a antokyany. V semínkách je hojně zastoupena kyselina fenolová. Společně napomáhají k odstranění radiace a ničí viry,“ osvětluje Dagmar Kubecová.
  • Kedlubna – 60 mg ve 100 g - K zabezpečení denní dávky vitaminu C stačí 120 g mladé kedlubny.
  • Kapustičky – 95 mg ve 100 g - K pokrytí doporučené denní dávky kyseliny L-askorbové bohatě postačí již pouhých 100 gramů.
  • Paprika – 95 mg ve 100 g - Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a stimuluje zažívání.
  • Brokolice – 101 mg ve 100 g - Obsahuje stopové prvky a vitaminy napomáhající správné činnosti imunitního systému.

Vitamin C - články:

Kde koupit přírodní zdroje vitaminu C?

V následující tabulce jsou průměrné hodnoty (zaokrouhlené hodnoty z různých zdrajů) a ukazují relativní hojnost vitaminu C v různých zdrojích (některé rostliny jsou čerstvé, některé sušené)

 

Potravina - ovoce / zelenina   Množství vitaminu C (mg / 100 g)
švestka kakadu (murunga)   2300-3000
Camu Camu   2800
Acerola   1680
Rakytnik řešetlákový   695
Amalaki   445
Šípek   425
Baobab   400
Guave   230
Černý rybíz   200
Červená paprika   190
Petržel   130
Goji   73
Pomeranče   60
Jahody   60
Čerstvé telecí játra   36

 

Obsahu vitamínu C v čerstvých českých plodech

Položka, čerstvé zralé plody Obsah vitaminu C ve 100g plodů
Třešně, čerstvě utržené 60 - 300mg
Angrešt (srstky) 330-480
Červený rybíz 200-500mg
Černý rybíz 1100 -3000g
Jahody 400-700mg
Borůvky 80-90mg
Broskve 70-100mg
Hrozny 20-50mg
Jablka 15-50mg
Švestky 25-45mg
Hrušky 20-40mg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj:vitalita, prozeny.cz

Diskusní téma: Vitamin C

Titulek: Are you 18? Come in and don't be shy! Vložil: AynGeodo Datum: 12.11.2022

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>