Vitamin K2

Vitamín K2 se původně vyskytoval v tucích zvířat živených zelenou trávou. Jenže hospodářská zvířata dostávají kukuřici, pšenici a šrot, ve kterých není vitamín K1, v lepším případě suplementaci umělým vitamínem K3, který se nepřeměňuje na K2. Vitamín K2 je nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.
 
  • Vysoké dávky vitamínu A a E brání vstřebávání vitaminu K2.
  • K2 svým způsobem hýbe vápníkem v těle tak, že aktivuje jisté bílkoviny, které vedou vápník do kostí a zubů. Zároveň zamezuje ukládání, nebo i odstaňuje uložený vápník na cévách a v měkkých tkáních, kde je usazování nežádoucí.
 

Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitamínu K2. 

  • K2 MK-4, menatetrenon je zvířaty vytvářen z vitamínu K1, který se nachází v zelené trávě, (vojtěška apod.). 
  • Vitamín K2 MK-7, menachinon, je produkován bakteriemi. 
  • syntetický vitamín K3, menadion, přidávaný do zvířecích krmiv, z něhož se v organizmu býložravců vytváří K2 ve formě MK-4 v mnohem menší míře než z vitamínu K1.
Vitamín K2 se dále dělí podle počtu opakujících se izoprenových jednotek v bočním řetězci molekuly. Pro podtypy vitamínu K2 používáme zkratku MK a přidáváme specifikaci číslem n (MK-n), kde n označuje počet izoprenových jednotek. Běžné jsou podtypy MK-4, MK-7, MK-8, MK-9, MK-10. Lidský organizmus, resp. bakterie přítomné v lidském organizmu, vytvářejí MK-4. MK-4 ale není bakteriemi vyráběn v těle v dostatečném množství
 

Hlavní příznaky nedostatku vitaminu K2:

  • zvýšená hladina extracelulárního vápníku, hyperkalcémie
  • kornatění tepen a tím spojení zvýšení VLDL cholesterolu
  • impotence
  • bolesti hlavy, zad, svalů a kloubů, mohou být spojené se zánětem,
  • únava, malátnost, svalová slabost, tendence k polehávání.

Ostatní příznaky shodné s hyperkalcémií:

  • pocit horkosti, periferní vazodilatace (roztažení cév)
  • nechutenství (anorexie)
  • nevolnost, zvracení
  • bolesti břicha
  • zvýšené slinění (polydipsie)
  • žízeň, zvýšené močení (polyurie)
  • zácpa
  • psychické změny, depresivní ladění a nálady, letargie, křeče, zmatenost

Jaké má vitamin K2 účinky?

  • ddstraňuje bolesti různého původu, zad, hlavy a svalů (bez cvičení).
  • zlepšuje prokrvení odstraňuje kalcifikaci cév
  • pozitivně působí na vlasy a pleť, zlepší celkový vzhled
  • zlepšuje erekci
  • pomáhá při únavě, nespavosti, ospalosti, nervozitě
  • pomáhá při osteoporóze 
  • dodává sílu a omlazuje - pouze varianta MK-7 
  • brání odumírání buněk po glutamanu sodném
  • zlepšení stavu zubů
  • pozitivně působí u degenerativních chorob (ALS, Alzheimerova, Parkinsonova choroba)
  • působí proti vráskám na kůži, způsobených právě přebytkem vápníku

Zdroje vitaminu K2:

v žádných potravinách z hypermarketu není obsaženo dost vitamínu K2. Dostatečné množství je jen v živočišných potravinách vypěstovaných po domácku. Zvířata potřebuji zelenou travu, aby mohla vytvářet vitamín K2, jetel a vojtěšku.
  • natto, vařené - tradiční japonské jídlo vyrobené z sojových fermentovaných bobů na rýžové slámě ( 90% MK-7)
  • husí játra (100% MK-4)
  • tvrdé a měkké sýry (6% MK-4, 2% MK-5, 1% MK-6, 2% MK-7, 22% MK-8, 67% MK-9)
  • vaječný žloutek (98% MK-4, 2% MK-6) - (obsahuje 40-50 mikrogramů K2 -slepice na trávě)
  • tzv. trávou krmené máslo
  • máslo (100% MK-4)
  • přepuštěné máslo ghee - ze zvířat pasených na trávě
  • Menachinon KMK-7 se vyskytuje především v živočišných tucích (máslo, sádlo, lůj, smetana)
  • kachní sádlo
  • vývar z kostí
  • Smetana, smetanové sýry, méně netučné sýry, tučný tvaroh, plnotučné mléko, maso, vnitřnosti. 
Zdroj: Wikipedie
 

 

Diskusní téma: Vitamin K2

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>