Vitamin K2

Vitamín K2 se původně vyskytoval v tucích zvířat živených zelenou trávou. Jenže hospodářská zvířata dostávají kukuřici, pšenici a šrot, ve kterých není vitamín K1, v lepším případě suplementaci umělým vitamínem K3, který se nepřeměňuje na K2. Vitamín K2 je nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.
 
  • Vysoké dávky vitamínu A a E brání vstřebávání vitaminu K2.
  • K2 svým způsobem hýbe vápníkem v těle tak, že aktivuje jisté bílkoviny, které vedou vápník do kostí a zubů. Zároveň zamezuje ukládání, nebo i odstaňuje uložený vápník na cévách a v měkkých tkáních, kde je usazování nežádoucí.
 

Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitamínu K2. 

  • K2 MK-4, menatetrenon je zvířaty vytvářen z vitamínu K1, který se nachází v zelené trávě, (vojtěška apod.). 
  • Vitamín K2 MK-7, menachinon, je produkován bakteriemi. 
  • syntetický vitamín K3, menadion, přidávaný do zvířecích krmiv, z něhož se v organizmu býložravců vytváří K2 ve formě MK-4 v mnohem menší míře než z vitamínu K1.
Vitamín K2 se dále dělí podle počtu opakujících se izoprenových jednotek v bočním řetězci molekuly. Pro podtypy vitamínu K2 používáme zkratku MK a přidáváme specifikaci číslem n (MK-n), kde n označuje počet izoprenových jednotek. Běžné jsou podtypy MK-4, MK-7, MK-8, MK-9, MK-10. Lidský organizmus, resp. bakterie přítomné v lidském organizmu, vytvářejí MK-4. MK-4 ale není bakteriemi vyráběn v těle v dostatečném množství
 

Hlavní příznaky nedostatku vitaminu K2:

  • zvýšená hladina extracelulárního vápníku, hyperkalcémie
  • kornatění tepen a tím spojení zvýšení VLDL cholesterolu
  • impotence
  • bolesti hlavy, zad, svalů a kloubů, mohou být spojené se zánětem,
  • únava, malátnost, svalová slabost, tendence k polehávání.

Ostatní příznaky shodné s hyperkalcémií:

  • pocit horkosti, periferní vazodilatace (roztažení cév)
  • nechutenství (anorexie)
  • nevolnost, zvracení
  • bolesti břicha
  • zvýšené slinění (polydipsie)
  • žízeň, zvýšené močení (polyurie)
  • zácpa
  • psychické změny, depresivní ladění a nálady, letargie, křeče, zmatenost

Jaké má vitamin K2 účinky?

  • ddstraňuje bolesti různého původu, zad, hlavy a svalů (bez cvičení).
  • zlepšuje prokrvení odstraňuje kalcifikaci cév
  • pozitivně působí na vlasy a pleť, zlepší celkový vzhled
  • zlepšuje erekci
  • pomáhá při únavě, nespavosti, ospalosti, nervozitě
  • pomáhá při osteoporóze 
  • dodává sílu a omlazuje - pouze varianta MK-7 
  • brání odumírání buněk po glutamanu sodném
  • zlepšení stavu zubů
  • pozitivně působí u degenerativních chorob (ALS, Alzheimerova, Parkinsonova choroba)
  • působí proti vráskám na kůži, způsobených právě přebytkem vápníku

Zdroje vitaminu K2:

v žádných potravinách z hypermarketu není obsaženo dost vitamínu K2. Dostatečné množství je jen v živočišných potravinách vypěstovaných po domácku. Zvířata potřebuji zelenou travu, aby mohla vytvářet vitamín K2, jetel a vojtěšku.
  • natto, vařené - tradiční japonské jídlo vyrobené z sojových fermentovaných bobů na rýžové slámě ( 90% MK-7)
  • husí játra (100% MK-4)
  • tvrdé a měkké sýry (6% MK-4, 2% MK-5, 1% MK-6, 2% MK-7, 22% MK-8, 67% MK-9)
  • vaječný žloutek (98% MK-4, 2% MK-6) - (obsahuje 40-50 mikrogramů K2 -slepice na trávě)
  • tzv. trávou krmené máslo
  • máslo (100% MK-4)
  • přepuštěné máslo ghee - ze zvířat pasených na trávě
  • Menachinon KMK-7 se vyskytuje především v živočišných tucích (máslo, sádlo, lůj, smetana)
  • kachní sádlo
  • vývar z kostí
  • Smetana, smetanové sýry, méně netučné sýry, tučný tvaroh, plnotučné mléko, maso, vnitřnosti. 
Zdroj: Wikipedie
 

 

Diskusní téma: Vitamin K2

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>