Vitamin K2

Vitamín K2 se původně vyskytoval v tucích zvířat živených zelenou trávou. Jenže hospodářská zvířata dostávají kukuřici, pšenici a šrot, ve kterých není vitamín K1, v lepším případě suplementaci umělým vitamínem K3, který se nepřeměňuje na K2. Vitamín K2 je nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.
 
  • Vysoké dávky vitamínu A a E brání vstřebávání vitaminu K2.
  • K2 svým způsobem hýbe vápníkem v těle tak, že aktivuje jisté bílkoviny, které vedou vápník do kostí a zubů. Zároveň zamezuje ukládání, nebo i odstaňuje uložený vápník na cévách a v měkkých tkáních, kde je usazování nežádoucí.
 

Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitamínu K2. 

  • K2 MK-4, menatetrenon je zvířaty vytvářen z vitamínu K1, který se nachází v zelené trávě, (vojtěška apod.). 
  • Vitamín K2 MK-7, menachinon, je produkován bakteriemi. 
  • syntetický vitamín K3, menadion, přidávaný do zvířecích krmiv, z něhož se v organizmu býložravců vytváří K2 ve formě MK-4 v mnohem menší míře než z vitamínu K1.
Vitamín K2 se dále dělí podle počtu opakujících se izoprenových jednotek v bočním řetězci molekuly. Pro podtypy vitamínu K2 používáme zkratku MK a přidáváme specifikaci číslem n (MK-n), kde n označuje počet izoprenových jednotek. Běžné jsou podtypy MK-4, MK-7, MK-8, MK-9, MK-10. Lidský organizmus, resp. bakterie přítomné v lidském organizmu, vytvářejí MK-4. MK-4 ale není bakteriemi vyráběn v těle v dostatečném množství
 

Hlavní příznaky nedostatku vitaminu K2:

  • zvýšená hladina extracelulárního vápníku, hyperkalcémie
  • kornatění tepen a tím spojení zvýšení VLDL cholesterolu
  • impotence
  • bolesti hlavy, zad, svalů a kloubů, mohou být spojené se zánětem,
  • únava, malátnost, svalová slabost, tendence k polehávání.

Ostatní příznaky shodné s hyperkalcémií:

  • pocit horkosti, periferní vazodilatace (roztažení cév)
  • nechutenství (anorexie)
  • nevolnost, zvracení
  • bolesti břicha
  • zvýšené slinění (polydipsie)
  • žízeň, zvýšené močení (polyurie)
  • zácpa
  • psychické změny, depresivní ladění a nálady, letargie, křeče, zmatenost

Jaké má vitamin K2 účinky?

  • ddstraňuje bolesti různého původu, zad, hlavy a svalů (bez cvičení).
  • zlepšuje prokrvení odstraňuje kalcifikaci cév
  • pozitivně působí na vlasy a pleť, zlepší celkový vzhled
  • zlepšuje erekci
  • pomáhá při únavě, nespavosti, ospalosti, nervozitě
  • pomáhá při osteoporóze 
  • dodává sílu a omlazuje - pouze varianta MK-7 
  • brání odumírání buněk po glutamanu sodném
  • zlepšení stavu zubů
  • pozitivně působí u degenerativních chorob (ALS, Alzheimerova, Parkinsonova choroba)
  • působí proti vráskám na kůži, způsobených právě přebytkem vápníku

Zdroje vitaminu K2:

v žádných potravinách z hypermarketu není obsaženo dost vitamínu K2. Dostatečné množství je jen v živočišných potravinách vypěstovaných po domácku. Zvířata potřebuji zelenou travu, aby mohla vytvářet vitamín K2, jetel a vojtěšku.
  • natto, vařené - tradiční japonské jídlo vyrobené z sojových fermentovaných bobů na rýžové slámě ( 90% MK-7)
  • husí játra (100% MK-4)
  • tvrdé a měkké sýry (6% MK-4, 2% MK-5, 1% MK-6, 2% MK-7, 22% MK-8, 67% MK-9)
  • vaječný žloutek (98% MK-4, 2% MK-6) - (obsahuje 40-50 mikrogramů K2 -slepice na trávě)
  • tzv. trávou krmené máslo
  • máslo (100% MK-4)
  • přepuštěné máslo ghee - ze zvířat pasených na trávě
  • Menachinon KMK-7 se vyskytuje především v živočišných tucích (máslo, sádlo, lůj, smetana)
  • kachní sádlo
  • vývar z kostí
  • Smetana, smetanové sýry, méně netučné sýry, tučný tvaroh, plnotučné mléko, maso, vnitřnosti. 
Zdroj: Wikipedie
 

 

Diskusní téma: Vitamin K2

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek