Zuby a dásně

cukr není jedinný viník zubních kazů, ale význam roli hraje i dostatek živin, které posilují zuby. Mezi nejdůležitější patří vitamíny rozpustné v tucích (vitamin A, D, K2 a E), které zuby vyživují a regenerují. Pokud však vašemu tělu nedodáváte správné živiny, bakterie a kyseliny v ústech brání tomuto přirozenému procesu, což způsobuje, že se zuby rozpadají rychleji a nestačí se opět regenerovat.

Potraviny pro zdravé zuby a dásně:

  • klikva obecná (snižuje výskyt bakterií v ústech, brání vzniku zubního plaku, působí proti zánětům dásní, prevence zubního kazu, omezuje tvorbu zubního kamene)
  • dýňové semínko (působí jako prevence zubního kazu, pomáhá vypuzovat parazity a střevní cizopasníky - tasemnice )
  • rozmarýn (působí proti zánětům)
  • koření - česněk, kurkuma, zázvor
  • irský mech (eliminuje zápach z úst)
  • ořechy (mandle, vlašské ořechy, kešu, lídkové ořechy)
  • semínka (lněné, sezamové, bazalkové, chia, slunečnice atd.)
  • kokosový olej (působí proti zánětům, používá se jako zubní pasta)
  • koenzym Q10 - zastavuje krvácení dásní, působí proti parandontóze
  • vitamin A - játra, ryby, mléčné výrobky, vejce
  • vitamin D (vitamin slunce) - ryby, mléčné výrobky, houby, sluníčko
  • vitamin K2 ( zelené máslo)
  • vitamin E (mandle, špenát, brokolice)
  • tučné ryby
  • houby
  • jablka

Potraviny, které brání vzniku zubního plaku

Zubní plak je měkká a do jisté míry neviditelná vrstva, která se tvoří na zubech a hlavně na okrajích dásní. Usazují se zde také mikroorganismy způsobující rozklad sacharidů na organické kyseliny, které spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu, což způsobuje zubní kaz.

Zubní kámen se tvoří ze zubního plaku, na kterém se ukládají minerální látky ze slin a zbytků potravin. Původně měkký a snadno odstranitelný povlak již nelze odstranit za pomoci pasty a kartáčku. Ze zubního kamene se uvolňují látky, které jsou pro dásně dráždivé a agresivní. Dásně jsou posléze zčervenalé, oteklé, a když jsou zanícené, vzniká zánět dásní. Zubní kámen nikdy nezpůsobuje bolest, ale je příčinou vzniku zánětu dásní a ten již bolest způsobuje. Zubní kámen lze změkčit používáním oleje.

Domácí zubní pasta s kokosovým olejem

Zubní pasty s kokosovým olejem lze snadno koupit i v Česku. Pokud ale za ni nechce utrácet peníze, můžete si vyrobitvlastní zubní pastui Stačí k tomu tyto přísady, vše smíchat a zubní pasta je na světě.

Březový cukr, který je součástí domácí pasty, nemá s běžným cukrem nic společného. Umí čistit zubní sklovinu, aniž by ji ničil. Navíc udržuje zdravé dásně. Je vhodný i pro diabetiky a má nižší kalorickou hodnotu než klasický bílý rafinovaný cukr. Plavená křída má rovněž jemné čistící účinky. 

Články:

Diskusní téma: Zuby a dásně

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>