Guarana (Paullinia Cupana L.) proti únavě

Bylina z Amazonského pralesa, kterou zanalo již původní indiánské obyvatelstvo pro její povzbuzující účinky, proti horečkám, křečím a na tlumení bolestí. Pauline nápojná je popínavá liana dorůstající výšky více jak 10 metrů. Plody guarany (tobolky sytě červené barvy s černým zrnem) tvoří hrozny které mají červenou barvu. Každý plod při dozrání pukne a má jedno černé semeno ( tzv. guaranové oříšky ) které se usuší a následně praží. Guarana obsahuje třísloviny a spoustu vitamínů, jako je A, B1, B3, C a E. Z minerálů je zastoupen vápník, hořčík, draslík, fosfor. Obsahuje také stopové prvky - selen a stroncium. Guarana disponuje také aminokyseliny.

  • guarana je zdrojem kofeinu

Jak se využívají semena Guarany?

Guarana

Guarana a její účinky:

  • vhodný při redukčních dietách ( zlepšuje metabolismus tuků, pomáhá spalovat přebytečné tuky )
  • snižuje chuť k jídlu
  • podporuje maximální koncentraci
  • má analgetické, antioxidační, hyperglykemické a antibakteriální účinky
  • pomáhá bojovat proti únavě, dokáže také zbystřit mysl, zlepšit koncentraci, soustředění nebo paměť - brainfood
  • pomáhá při fyzické a psychické zátěži  
  • ideální pomocník při stresových situacích ( odbourává stres )
  • působí proti depresím, úzkosti a harmonizuje centrální nervovou soustavu
  • vhodný při migrénách a bolestech hlavy
  • zdroj energie
  • detoxikuje tělo a čistí krev
  • zlepšuje krevní oběh
  • podporuje obranyschopnost organismu
  • semena guarany obsahují 4-8% kofeinu (je účinnější než izolovaný kofein)
  • zdravější náhrada kávy
  • tlumí průjmy
  • nedráždí na nepřekyseluje žaludek jako káva
  • na zvýšení výkonu u sportovců
  • vhodné pro studenty, zejména ve zkouškovém období
  • elixír dlouhověkosti ( stejně jako Goji, rozchodnice růžová a další...)
  • guarana působí postupně po dobu až 6 hodin, má však opožděný nástup cca 60-90 min
  • zvyšuje učinnost připravků proti srážení krve ( Warfarin )
  • přírodní afrodiziakum
  • při pravidelné konzumaci podporuje omlazování pleťi 
  • pomáhái při srdečních problémech
  • zabraňuje nadměrnému ukládání cholesterolu a celulitidě
  • více o Guaraně

Dávkování: je individuální, nejlépe 1 čajová lžička, nebo 1-2 tobolky

Upozornění: pokud ale chcete, aby měla guarana správnou účinnost, je nutné splnit několik podmínek. Prášek nebo extrakt užívejte nejlépe ihned ráno po probuzení a pokud se cítíte unavení nebo vyčerpaní. Důležité je také dodržovat doporučenou denní dávku a nepřekračovat ji. Při dlouhodobém užívání vzniká tolerance, proto je vhodné užívání na 14 nebo 30 dní vysadit.

Kontraindikace: nevhodné pro těhotné nebo kojící ženy a také pro lidi, kteří mají intoleranci na kofein

Kde koupit prášek z Guarany?

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Diskusní téma: Guarana

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek