Karob ( svatojánský chléb )

Karobový prášek je získáván z lusků stálezelené dřeviny  Rohovníku ( Ceratonia Siliqua ) rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb. Byl z nám už ve starověku v Recku a Egyptě. Karob je zdravou alternativou kakaa. Karob obsahuje 8% bílkovin, velký díl přirozeného cukru (asi 46%), vitamíny skupiny B (Vitamin B1- thiamin, Vitamin B2,- riboflavin, Vitamin B3 - niacin, Vitamin B5 - kyselina pantotenová, Vitamin B9,- kyselina listová, Vitamin C, Vitamin E , minerály - vápník, hořčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangan, chrom, měď. Sušený karob je tradiční pokrm při židovských svátcích a karobový džus se zase pije při muslimském Ramadánu.

Karobový prášek a jeho účinky:

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • pomáhá při zastavení průjmu
  • pomáhá při trávení
  • přírodní sladidlo
  • neobsahuje laktózu
  • antioxidant, podporuje imunitní systém
  • působí proti stárnutí buněk
  • nemá tolik tuku jak kakao
  • snižuje obsah tuků v krvi a zrychluje jejich spalování
  • brainfood
  • vhodný pro vegany a sportovce
  • při anémii

Použití: při pečení stejné jako u kakaa nebo čokolády, v hodný do smoothie a různých ořechových mlék

Chuť: ovocně sladká s nádechem karamelu

Barva prášku z karobových lusků: nepražený karob má lehce hnědo-béžovou barvu, pokud je pražený tak tmavě hnědou barvu

Jak připravit karobové pralinky?

rozehřejte kokosový olej, nejlépe nádobu s kokosovým olejem dáme do vody 35 stupňů teplé, přidejte karobový prášek a sirup z agáve a důkladně rozmíchejte. Směs nalejte do silikonové formy nebo jiné formy a nechejte ztuhnout v chladničce.

  • kokosový olej 100ml
  • lžíce karobového prášku
  • sirup z agáve 2 lžíce

Kde koupit karobový prášek?

Diskusní téma: Karob

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek