Kotvičník zemní ( Tribulus terrestris )

kotvičník zemní je dobře znám v celé Asii a Evropě.  Jeho domovskou zemí je ovšem Čína, kde v dřívějších dobách rostl zejména na písečných mořských pobřežích. Kotvičník lze velmi dobře pěstovat a množit i v našich 

Kotvičník zemníklimatických podmínkách. Listy a nať jedné rostliny mají v sušině asi 12,1 % bílkovin, 2,6 % tuku, 40,8 % sacharidů, 27,8 % vlákniny a 16,7 % minerálních látek. Kotvičník funguje zvolna a nenápadně, chvíli to trvá než se projeví, řádově dny, a po vysazení zas dlouho odeznívá, až dva týdny.

Kotvičník obsahuje vitamín C, sapogeniny (ruskogenin, chlógenin, gitigenin a nebo také trogoghenin), alkaloidy (harman a harmin, pryskyřici, kyselinu linolovou, linoleovou, negenovou, olejovou a také palmovitou). V kotvičníku jsou také obsaženy tuky, rostlinné steroidy, taniny, bílkoviny, třísloviny, rutin, gracillin, diocsin, vláknina a další cenné a zdraví prospěšné látky.

Kotviční zemní a jeho účinky

  • přírodní afrodisiakum (dokáže u mužů zvýšit hladinu testosteronu až o 30 %, u žen dokáže zvýšit hladinu estradiolu -hormon)
  • zlepšuje mužskou plodnost
  • zdroj vitamínu C - antioxidant
  • zvyšuje hladinu testosteronu v krvi
  • pomáhá zvyšovat svalovou hmoty na úkor tuků a podporuje její regeneraci
  • posiluje kosti a šlachy
  • působí na lepší přeměnu energie z tuků
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • na kardiovaskulární nemoci, ledviny a játra
  • močopudný prostředek využívaný při chorobách ledvin a močových cest
  • detoxikuje a regeneruje játra
  • působí jako velmi účinné antisklerotikum
  • tonizační účinky
  • pomáhá při regeneraci po fyzické námaze
  • při arterioskleróze
  • podporuje metabolismus lipidů a cukru
  • brání zadržování tekutin
  • vhodný při pohlavních a reprodukčních poruchách
  • močopudné účinky
  • zlepšuje peristaltiku střev
  • pomáhá při dně
  • zmírňuje negativní důsledky klimaktéria
  • dokáže potlačit změnu nálad, návaly hroka nebo nespavost s migrénou
  • obnovuje mladickou vitalitu a podporuje dlouhověkost
Kontraindikace: Kotvičník by neměly užívat děti, těhotné a kojící ženy a také osoby s nemocemi jater, ledvin, celiakií či nedostatkem vitamínů A, D, E, a K a také lidé, kteří mají problémy se špatným vstřebáváním tuků.
 

Diskusní téma: Kotvičník zemní

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>